Κυριακή 25 Απριλίου 2010

Το Βελγικό

Ακούεται παράξενα άμαν εν λαλείς "το κυπριακό", "το μεσανατολικό", όμως υπάρχει τζαι βελγικό τζαι κρατά άνετα καμιάν 60ρκά χρόνια. Καλά αν θέλεις να το πάρεις τέλεια που την αρκήν, που τον 13ον αιώναν που άρκεψαν πρώτη φορά στο Βέλγιο οι Γαλλόφωνοι να διαφοροποιούνται που τους Ολλανδόφωνους (η τότε Γαλλόφωνη αριστοκρατία που τους ολλανδόφωνους εργάτες, ίντα παράξενο που εκαταλήξαν ανάποδα;).

Για το Βελγικό τίποτε δεν έξερα, εκτός του ότι έχει δύο γλωσσικά διαφοροποιημένες ομάδες. Τζι όσον παραπάνω πράματα μαθαίνω, τόσο πιο πολλές διαφορές τζαι ομοιότητες βρίσκω με το Κυπριακό (που κάποιοι στα πλαίσια μιας ομοσπονδιακής λύσης σπεύδουν να κάμουν copy paste).

Οι ομοιότητες με το Κυπριακόν, εν ότι η κατάσταση κρατά τόσον τζαιρόν που ο κόσμος φαίνεται να μεν φακκά πένναν. Ένας φίλος ελάλεν εψες, σε άλλες χώρες ο κόσμος διαδηλώνει με το παραμικρόν, εμάς ππέφτει η κυβέρνηση τζαι καμία αντίδραση. Αλλά τζαι πάλε...οι άνθρωποι εσυνηθίσαν. μήπως εν η πρώτη φορά που έππεσεν η κυβέρνηση; Τζαι σε αντίθεση με τον υπόλοιπο κόσμο κανένας δαμέ εν μιλά για διάλυση της ομοσπονδίας. παράξενοι άνθρωποι οι Βέλγοι.

Ομοιότητες. Υπάρχουν εξτρεμιστές, ακραίοι εθνικιστές, όπως τζαι στην Κύπρον. Μόνον που τα αιτήματα τους εν λλίον διαφορετικά που τους δικούς μας εθνικιστές. Θέλουν να σταματήσουν να πληρώνουν την κακοδιαχείριση της άλλης πλευράς του Βελγίου, θέλουν να χωρίσουν τες Βρυξέλλες. Εν θέλουν να ενωθούν με καμιάν άλλην χώραν, τζαι παρά τα όσα ακούουνται στην πραγματικότητα εν θέλουν να το διαλύσουν. Μάλλον προτιμούν να έχουν όσον το δυνατόν πιο αυτόνομα ομόσπονδα κράτη.

Ομοιότητες. Οι Βέλγοι ταυτίζουνται παραπάνω με το Φλαμανδός/Βαλλονός παρά με το Βέλγος. Η Βελγική ταυτότητα πάσχει, όπως τζαι η καθαρά Κυπριακή σε σχέση με το Ελληνοκύπριος/Τουρκοκύπριος πάσχει. Κατακρίβειαν, σε τούτον ίσως να είμαστεν σε ελαφρά καλλύττερην κατάστασην, γιατί αν μη τι άλλο τωρά τελευταία εμείς κάμνουμεν τζαι μιαν προσπάθειαν (τουλάχιστον υπάρχει ένα ρεύμα).

Κατά τα άλλα, τα προβλήματα τους τζαι τα προβλήματα μας εν διαφορετικά. Γιατί μπορεί να μιλούν διαφορετική γλώσσα, αλλά οι συγκρούσεις τους δεν είναι εθνοτικές. Μάλλον οικονομικές. Τζαι πολιτικές. Θκυό ομάδες που ποττέ εν ένιωσαν ως μια προσπαθούν να μπαλανσάρουν τα συμφέροντα τους σε ένα σύστημα που εν τους βοηθά. Βάλε έναν καπιταλιστικό τζαι ένα σοσιαλιστικό σύστημα να μοιράζουνται κοινούς πόρους, τζαι θκυό μέρη διαφορετική κατανομή πλούτου τζαι μιαν πρωτεύουσα στη μέση να διεκδικείται που ούλλους τζαι έσιεις το Βελγικό. Τους Φλαμανδούς που απαιτούν ή να έχουν ένα λέγειν στο πως ξοδεύκουνται τα κοινά λεφτά ή να έχουν τα θκυό κράτη παραπάνω αυτονομίαν τζαι τους Βαλλονούς που δεν μπορούν να αντέξουν οικονομικά μιαν τέτοιαν αυτονόμηση. Το "γλωσσικό σύνορο", που σταματά η γαλλόφωνη τζαι που ξεκινά η ολλανδόφωνη πλευρά συνεχώς μετακινείται, κυρίως λόγω Βρυξελλών τζαι των γύρω προαστείων, με αποτέλεσμα να σαντανώνουνται τα πάντα. Πως να καθορίσεις τες εκλογικές περιφέρειες άμαν ο πληθυσμός των Γαλλόφωνων γύρω που τες Βρυξέλλες αυξάνεται ραγδαία, αλλά θεωρούνται ακόμα εντός του φλαμανδόφωνου μέρους;

Τα προβλήματα τους εν πολύπλοκα, τζαι η λύση δύσκολη. Θκυό πλευρές που η καθε μια κουντά προς τη δική της μερκά. Ο επόπτης μου λαλεί ότι η σύγχρονη ιστορία του Βελγίου εν θέμαν πίεσης, σαν την μέγγενη, ανά περιόδους σφίγγει, σφίγγει ώσπου φτάνει στην κρίσην τζαι μετά πάλε χαλαρώνει. Γιατί για κανέναν έννεν καλόν να παραμένει τόση πίεση. Τζαι οι πλείστοι Βέλγοι δεν είναι έτοιμοι να αποχαιρετίσουν το ομόσπονδο Βέλγιο, μάλλον καρτερούν να περάσει τζαι τούτη η κρίση, όπως επεράσαν τζαι οι άλλες.

Τωρά τι μπορεί να σημαίνει τούτον για μας; Όσο περνά ο τζαιρός τόσο βεβαιώνουμαι πως εν σημαίνει τζαι πολλά. Αμφιβάλλω αν θα έχουμε εμείς ποττέ παρόμοια προβλήματα με τα δικά τους. Πιθανώς να έχουμεν άλλα κατάδικα μας. Εν θα βιάζουμουν να πω "Bye bye Belgium" (νομίζω μόνον εκτός Βελγίου μιλούν για κατάλυσην του κράτους), αλλά μάλλον "εμείς να δούμεν τι θα κάμουμεν".

Γιατί όπως είπεν τζι ο Βέλγος παρέας, όταν η συζήτηση εγύρισε στην Κύπρο, στες εκλογές, στην αύξηση των εποίκων κλπ. " You are totally more fucked up than we are, men".

2 σχόλια:

Κυπριακόφωνος είπε...

Spreek je Nederlands?

Ερυκίνη είπε...

αρ γιου κκίττιν μι???

καλά.... τα ολλανδέζικα... σουξεδάκι....

πάω μάθημα ολλανδέζικων τύπου πρώτη τάξη δημοτικού σχολείου με καμιάν 20ρκαν άλλους ξένους (που Κίνα ως Γουατεμάλα) θκυό φορές τη βδομάδα που 3 ώρες. ούτε μιαν, ούτε θκυό.

Τωρά που το λαλείς... μήπως να γράψω ένα ποστ;;;
Γιατί ρωτάς αλήθκεια;