Δευτέρα 17 Μαΐου 2010

Πέτρες, μολότωφ, τζαι μάππα

Εν η ιδέα μου όξα τα "επεισόδια" στη μάππα εξεκινήσαν να γίνουνται όλο και πιο συχνά τον τελευταίο τζαιρό;

Τι γίνεται επιτέλους; Εν σχολιάζω που στη χώρα μας οι μολότωφ ππέφτουν για ιερούς σκοπούς σαν την τιμωρία της διαιτησίας. Ούτε αν τούτον εν μια έκφραση βίας που αντικατοπτρίζει μιαν προβληματική κοινωνία.

Τζείνον που εννα σχολιάσω εν το ότι, εαν άκουσα καλά στο ραδιόφωνο, εγινήκαν φασαρίες πριν που έναν αγώνα (καθοδόν προς τον αγώνα) τζαι ΔΕΝ εφκήκαν οι υπεύθυνοι να πουν "σόρυ κοπέλλια, αλλά αν εν να κάψετε το νησίν για τη μάππα, ε τότε ξιάστε την. Εμείς έννεν έτσι που κάμνουμεν τούτον το πράμαν. Παέννετε έσσω σας τζαι ο αγώνας θα γινεί άμαν μπορέσετε να έρτετε στο γήπεδον χωρίς να σκοτωθείτε". Τζαι φυσικά εγινήκαν επεισόδια τζαι μετά. Αφού εν σαν να τους λαλείς, εν εντάξει ρε παιθκιά, κάμετε ότι θέλετε. Τζαι εν αμφιβάλλω φίλε μου ότι τζείνοι που κάμνουν τες φασαρίες εν τες καμνουν καν για τη μάππα. Εν οργανωμένοι βλάκες που κανονίζουν που πριν να παν να σκοτωθούν ούτως ή αλλιώς ότι τζαι να γινεί μέσα στο γήπεδο. Εν ένα άλλο καινούργιο σπορ.

Απλά η πολιτεία πρέπει να αποφασίσει πως να αντιδράσει. Τζαι το πράμαν θέλει δυστυχώς λύσεις τολμηρές όι μιλλοσφοτζίσματα, που λαλεί τζαι η κολλητή Μ. (τι θεϊκή λέξη ρε παιδί μου). Αν χρειαστεί να κλείσουν τα γήπεδα, φίλε μου, να κλείσουν.

Απλά δεν αντέχω την υποκρισία. Ενώ φκαίνουν ούλλοι να "καταδικάσουν" ιμίσιη μου τα γεγονότα κανένας εν κάμνει τίποτε. Γιατί οι ομάδες εν θέλουν να χάσουν το λεφτό.... Τουλάχιστον ρε κύριε μεν φκαίνεις να το παίζεις τζαι σοκαρισμένος που οι οπαδοί της ομάδας σου κάμνουν πετροπόλεμο... Τζαι η πολιτεία εν μπορεί καν να επιβάλει μιαν σειρά μέτρων για τούτον το πράμαν. Τζαι όι, το να πει η αστυνομία "εγώ δεν εποπτεύκω αγώνες", δεν είναι λύση.

Όπως επίσης δεν είναι επιχείρημα το "αν κλείσεις τα γήπεδα, θα μεταφέρεις τη βία έξω στους δρόμους". Σόρυ ρε φίλε δηλαδή αν εν μέσα στο γήπεδον, αλλάσσει τίποτε;;; Θέλεις να μου πεις ότι η ασφάλεια του οποιουδήποτε αποφασίσει να πάει στο γήπεδον εν λλιόττερον σημαντική που την ασφάλεια κάποιου άλλου πολίτη; Γιατί τζαι στα γήπεδα εν τζαι παν μόνον τούτοι ούλλοι που κάμνουν φασαρίες. Πάει τζαι άλλος κόσμος που θέλει απλά να παρακολουθήσει. Τζαι να βουράς να γλυτώσεις που τες ρότσες που σύρνουν μέλη της ίδιας σου της ομάδας (όπως εσυνέβηκεν στο αδέρφιν μου προσφάτως) έννεν ακριβώς τζείνον που έσιει στο νουν του κάποιος που θέλει να περάσει μιαν "αθλητική Κυριακή".

Τζαι ναι, να φκει η σύγκρουση στους δρόμους τζαι όι στα γήπεδα. Ίσως έτσι να καταλάβουμεν την πραγματική της διάσταση. Γιατί τα ίδια ακριβώς πράματα αν τα κάμει κάποιος έξω στο δρόμο σε "ανυποψίαστους πολίτες", έξω που το πλαίσιο του ποδοσφαίρου, θα θεωρηθούν αδικήματα. Εν γίνεται να πιάννει κάποιος συγχωροχάρτιν επειδή "ξέρεις, ο διαιτητής ήταν πουλημένος". Το πράμαν εν σοβαρόν.

Τζαι εν σοβαρό, όι γιατί κρούζουν πράματα, καταστρέφουν περιουσίες, τραυματίζουν τζαι τραυματίζουνται, παραλλίον να σκοτώσουν έναν πλάσμαν πριν λλίον τζαιρόν, αλλά για το γεγονός ότι στην κοινωνία μας αναθρέφουμεν νέους ανθρώπους με τόσην ηλιθιότητα τζαι ανικανότητα κριτικής σκέψης που σύρνουν μιαν πέτρα με σκοπό να τραυματίσουν έναν άλλο άνθρωπο ή ξυλοφορτώνουν έναν άλλον άνθρωπο, εντελώς άγνωστο, επειδή..... επειδή τι; επειδή υποστηρίζει μιαν άλλην ομάδα; σε ένα παιχνίδι; που είτε χάσεις είτε κερδίσεις για σέναν εν τζαι έσιει τζαι μεγάλην διαφορά (εννοώ έννεν το Λόττο); ή ακόμα σιηρόττερα επειδή οι άλλοι εν φασιστούθκια/κομμουνιστούθκια ή επειδή εν λευκωσιάτικα βουτυρούθκια/λεμεσιανούθκια κλπ;

Επειδή τούτα ούλλα γίνουνται στο πλαίσιο της μάππας, τούτοι ούλλοι εν απλά "ανώριμοι ανεγκέφαλοι". Τούτοι ούλλοι, εν φανατισμένοι άνθρωποι που δεν διστάζουν να χρησιμοποιήσουν βία τζαι καμιά διαφορά δεν έχουν που τους Χρυσαυγίτες ή τους Skinheads. Τζαι όπως ελάλεν ένα σύνθημα σε έναν τοίχο δαμέ πιο κάτω "Skinheads have more hair than brains".

Τζαι για την παντελή ανικανότητα νέων ανθρώπων να κάτσουν να σκεφτούν πραγματικά τα πράματα που κάμνουν τζαι να μεν γίνουνται αρνιά φταίμεν φυσικά ούλλοι εμείς σαν κοινωνία, αλλά τζαι τζείνοι οι ίδιοι. Επιτέλους, ας αναλάβουν τες συνέπειες των πράξεων τους. Έννεν μωρά (ακόμα τζι αν εν 15χρονα), ούτε πρόβατα. Οι πράξεις, για να σταματήσουν να επαναλαμβάνουνται, πρέπει να τιμωρούνται. Τζαι να τιμωρούνται συστηματικά, όι σήμερα έτσι τζαι αύριο γιουβέτσι.

Τζαι λύσεις υπάρχουν. Τζαι εφαρμόζουνται για χρόνια σε χώρες που προσπαθούν να αντιμετωπίσουν το χουλιγκανισμό. Απλά πρέπει κάποιοι που τους ιθύνοντες να αποφασίσουν ότι εν έχουν τες καρέκλες απλά για να κάθουνται τζιαμέ τζαι να τα ξύνουν (που λεν τζαι οι φίλοι καλαμαράες), ούτε απλά για να χουμίζουνται στες κοινωνικές εκδηλώσεις, ούτε για να γίνουνται αρεστοί. Μερικές φορές πρέπει να τολμήσεις πράματα που εν αρέσκουν σε ούλλους. Αλλά που;

3 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

ατε ολαν παρετα μας....ΦΙΕΣΤΑ ΔΕΝ ΘΑ ΚΑΝΕΤΕ ΠΟΤΕ

Moonlight είπε...

Εχτός του ότι εν καταλάβω γιατί ο κόσμος εν έτσι παθιασμένος με τούντο πράμαν (τη μάππαν), τόσον που να χαλά τη διάθεσή του για ένα αγώνα, εν καταλάβω γιατί εν τόσο δύσκολο να τους κόψουν τζαι ούλλες τούτες τες μαλακίες που γίνουνται στο γήπεδο (τζαι πλέον τζαι έξω που το γήπεδο). Είμαι 1000% μαζί σου. (Αν επεκταθώ έννα επεκταθώ πολλά....)

Ερυκίνη είπε...

Moonlight,
επεκτάθου όσο θέλεις!! Το γιατί ο κόσμος παθιάζεται τόσον που να χαλιέται εν έναν πράμα, το γιατί κάποιος που παθιάζεται ξεκινά να τα κάμνει ούλλα λίμπα τζαι να δέρνει συνανθρώπους του εν άλλον.
Νομίζω ότι εν μέρει φταιν τα οργανωμένα σύνολα τζαι οι ομάδες, ακόμα τζι αν δεν έχουν κανένα απολύτως σκοπό να φτάσουν στη βία. Εννοώ μπορεί το οργανωμένο σύνολο των φιλάθλων μιας ομάδας να μεν συμφωνεί καν με τζείνους που κάμνουν φασαρίες, μπορεί ναν τζαι οι πρώτοι που διαφωνούν, που χαλιούνται που παν στη μάππα τζαι αντικρύζουν τούτα τα πράματα, αλλά ενισχύουν τον φανατισμό. Με το να αναδεικνύεται η ομάδα ως οικογένεια, θρησκεία ή ότι άλλο θέλεις. Με το να φκαίνουν πάσης φύσεως αντικείμενα της ομάδας. Εννοώ για να τα γοράσει ο κόσμος πρέπει να καλλιεργήσεις τον ενθουσιασμό.
Για να σταματήσουν να καλλιεργούν τούτον το πράμαν πρέπει να τιμωρηθούν οι ίδιες οι ομάδες.
Πριν 7 χρόνια έκαμνα στο πανεπιστήμιο μάθημα με ένα καθηγητή που τες κοινωνικές επιστήμες. Ο άνθρωπος, καθότι ειδικός στο θέμα της βίας των γηπέδων, ελάλεν μας θυμούμαι πράματα που επρότεινε να εφαρμοστούν γιατί εδουλέψαν στο εξωτερικό, αλλά κανένας δεν του έβαλλεν φτιν. Όποτε γίνουνται φασαρίες καλιούν τον στα κανάλια να πει την επιστημονικήν του άποψη (πάνω χαρά του, γιατί εν τζαι λλίον ψωνάρα ο τύπος).
Αν την επιστήμην τζαι τες έρευνες θυμούμαστεν τες μόνο για να γεμώννουν την ώρα στο δελτίο ή την εκπομπή της Ελίτας, αλλά δεν τες χρησιμοποιούμεν στο policy making, τότε να το κλείσουμεν το πανεπιστήμιον.

@ ανώνυμος
άλλη μια ένδειξη ότι δεν εμάθαμεν ποττέ στα κοπελλούθκια μας να σκέφτουνται που μόνα τους. Ο ανώνυμος ενώ μιλούμεν σοβαρά μιλά μας για φιέστες.