Δευτέρα 8 Απριλίου 2013

Μαζί τα φάγαμε- Κυπριακό βέρσιον

Προχτές στον γυρό στες Βρυξέλλες, ο παρέας ο Π. (τώρα ακόμη περισσότεροι Κύπριοι στο Βέλγιο) ελάλεν μου για έναν κείμενον που έκαμεν "το γύρο του διαδικτύου", αγνώστου συγγραφέως. Εν τέλει έφτασεν στα φκια μου (στα μάθκια μου δηλαδής) με μια κάποια καθυστέρηση.

Το κείμενον εν χρειάζεται να το αναπαράγω, φαντάζουμαι εθκιαβάσετε το καμπόσοι, τζαι εν ουσιαστικά κάποιου είδους "μαζί τα φάγαμε" ή τουλάχιστον εγώ έτσι το αντιλαμβάνουμαι.

Τζαι έκαμεν με να σκεφτώ ότι εσκέφτηκα τζαι όταν ελέχθηκεν για του καλαμαράες.

Ε όι ρε κουμπάρε. Μαζί τα εφάαν κάποιοι (γιατί πάντα έσιει τζαι κάποιους έξω που το παιχνίδι) τζαι τζείνοι που τα εφάαν εν εφάαν ούλλοι το ούτσιαλιν τους (έσιει διαβαθμίσεις).

Χωρίς να διαφωνώ για αρκετά που τούτα τα πράματα. Ναι υπάρχει μια μεγάλη μερίδα του κυπριακού πληθυσμού που ήταν έτσι, τζαι τωρά εννά χάσει, τζαι μακάρι να εν τούτη μια μαθησιακή εμπειρία για τούτους. Αλλά συγγνώμην κοπέλλες τζαι κοπέλλια δεν έπιαννεν ούλλος ο κυπριακός πληθυσμός πάνω που 2000 ευρώ το μήνα (ξέρω πολλούς που δεν επιάνναν τόσα), όπως δεν πιάννουν τζαι ούλλοι οι δημόσιοι υπάλληλοι 3000 ευρώ. τζαι όι δεν επιένναν ούλλοι σαββατοκυρίακα στες Αθήνες για τα μπουζούκια ή στα Λονδίνα για ψουμνίσματα. Ούτε εκαταλαβαίναν ούλλοι που ρίσκα τζαι επιτόκια, άμαν εβάλλαν τα ριάλλια τους σε κυπριακήν τράπεζαν (έσιει τζαι παππούδες τζαι γιαγιάδες που εν καταλάβουν που τούτα τα πράματα).

Ας πούμεν μεν τσουβαλλιάζετε τους πάντες τζαι τα πάντα. Εν λαλώ ότι εν φταίμεν σε πολλά πράματα, αλλά εν γελοίον να βάλλουμεν στο ίδιο καλάθι τη θκειά μου που εκαθάριζεν σκάλες τζαι έναν μπιζινες μάνατζερ. Άλλον το κάμνουμεν κριτικήν τζαι άλλον συγχωροχάρκια με το "μαζί τα φάγαμεν, άρα φταίμεν ούλλοι, άρα εγώ εν τζαι...". Ναι η μεσαία τάξη (που έζιεν πλουσιοπάροχα με δανεικά) μπορεί να ήταν μεγάλη, αλλά ας μεν ξεχνούμεν ότι στην κοινωνία μας, ναι στην πλούσια την κυπριακή, υπήρχεν πάντα τζαι εργατική τάξη. υπήρχαν πάντα τάξεις. Τζαι όι δεν εσυμμετείχαν στο πάρτυ ούλλοι το ίδιο (όπως δε συμμετέχουν τζαι στην ευθύνη ούλλοι το ίδιο). Σε λλίον εννά φκουν οι πολιτικοί να μας πουν ότι ήταν τζαι θύματα της διεφθαρμένης κυπριακής κοινωνίας.

Τζαι λλίο μέτρον εννεν κακό.

ΥΓ: αν έσιει κάτι που φταίμεν ανεξαρτήτως τάξεως, εν τα κριτήρια με τα οποία εψηφίζαμεν τόσα χρόνια τζείνους τους ανθρώπους που κάθουνται σε βουλευτικά έδρανα τζαι παίρνουν αποφάσεις για τη ζωή μας, που μπορεί να έσιει 5-6 άξιους τζαι 50 αχάπαρους που εν τζιαμέ λόγω πελατειακών/οικογενειακών σχέσεων. Ναι μιλώ για τζείνους ούλλους τους αχάπαρους που δίχως ντροπή λαλούν πως δεν εθκιεβάσαν καν το Μνημόνιο που εψηφίσαν (πόσο μα πόσο επανάληψη Ελλάδα, πόσο??) τζαι δεν παραιτούνται που τη θέση τους να μπουν πλάσματα που μπορούν να θκιαβάσουν 60-70 σελίδες. Αν έσιει έναν καλόν πράμαν που τούτην ούλλην την υπόθεσην εν ότι αρκέψαμεν σιγά-σιγά να τους θορούμεν όπως πραγματικά ένουν.

ΥΓ2: τούτον λαλώ ναν το τελευταίο μου ποστ πας σε τούτην την υπόθεση. Θα αλλάξω θεματολογία έτσι για να αλλάξει το κλίμα ρε παιδί μου. Εξάλλου άλλοι λαλούν πολλά πιο ενδιαφέροντα πράματα για το θέμα.

ΥΓ3: παράδειγμα ο Sraosha δαμέ

5 σχόλια:

Moonlight είπε...

Συμφωνούμε πολλά. Εν τούτο που προσπαθώ να εξηγήσω τόσες μέρες. Ούλλοι φταίμεν για την ανοχή μας ως ένα βαθμό, αλλά εν φταίμε ούλλοι το ίδιο γιατί ΌΙ εν εφοροδιαφεύγαμεν ούλλοι, ΌΙ εν εβάλαμεν ούλλοι μέσον για κάτι, ΌΙ εν εκάμναμεν δάνεια που εν εμπορούσαμεν να πιερώσουμεν κλπ.... Εν φταίμεν ούλλοι το ίδιο. Εν εδιάβασα το κείμενο, εδιάβασα μόνο μια παράγραφο οπότε εν μιλώ για τζείνο, αλλά για τούτο που λες τζι εσύ δαμέ. Το μερίδιο ευθύνης του κάθε ενός εν διαφορετικό. Υπάρχει, αλλά εν διαφορετικό. Τζαι πληρώνουμεν ούλλοι το ίδιο, τζαι πολλοί με μικρό μερίδιο ευθύνης πληρώνουν πιο ακριβά...

Disciple είπε...

λίη δόση ενοχών τζιαι αυτομαστιγώματος εν ό,τι πρέπει για να πειστούμεν ότι εμείς φταίμε τζιαι να μεν απαιτήσουμε δικαιοσύνη!

Στο μόνο στο οποίο συμφωνώ με το κείμενο εν ότι ΦΤΑΙΜΕ που εψηφίζαμεν τόσα χρόνια χωρίς να σκεφτούμαστεν.

Τζιαι πραγματικά εν φοητσιάρικη η επανάληψη με την ελλάδα.
Εν έχουμεν δικαιολογία Ερυκίνη. Ξέρουμεν τι μας περιμένει τζιαι πάλε σιωπούμεν..

Noor είπε...

Συμφωνώ απόλυτα με όσα λες. Είμαι κι εγώ από οικογένεια εργατικής τάξης και δεν είδα στον περίγυρο μου κανένα να ῾τα τρώει᾽. Δεν είμαστε όλοι το ίδιο φταίχτες. Το κείμενο, όμως, πού το βρίσκουμε;

Ανώνυμος είπε...

http://www.kathimerini.com.cy/index.php?pageaction=kat&modid=1&artid=129172

Για δες αυτό, γιατί όλοι μαζί τρώγαμε τόσο χρόνια και τώρα πρέπει να πληρώσουμε το λογαριασμό.

Ερυκίνη είπε...

Ευχαριστώ Ανώνυμε για το λινκ :))))

Νομίζω ότι εν μέρει παίζει τούτον που λαλεί η Δεσποσύνη. χωρίς να διαφωνώ απαραιτήτως με τα όσα λέγονται (ναι ετρώαμεν ή ετρώεν η μεγάλη πλειοψηφία τόσα χρόνια), αλλά νιώθω ότι ασυνείδητα (εν τζαι γίνεται επίτηδες) το εμείς φταίμεν καλύπτει τζαι την απόδοση δικαιοσύνης, την οποία αμφιβάλλω αν θα δούμεν ποττέ.

Τελοσπάντων, άλλον η κριτική (που μακάρι να γινεί) τζαι άλλον το αυτομαστίγωμα. Εν ώρα να ξυπνήσουμεν, όι να πούμεν ε εντάξει αφού φταίμεν ας μας κουρέψουν ούλλες τες καταθέσεις τζαι ούσσου.