Τετάρτη 12 Ιανουαρίου 2011

Απορία V

(της επαφής/γνωριμίας/σχέσης συζητώντας την επικείμενη μας επίσκεψη στο Βρεττανικό μουσείο)

- Εσείς γιατί εν ζητάτε τα αρχαία σας που το Brittish Museum όπως οι Έλληνες? Εν τα θέλετε πίσω?

Όι καλέ εν τα θέλουμεν, ίντα μπου ννα τα κάμουμεν; τι εννά έσιει δηλαδή; κούζες, αγάλματα ή κκελλάες που αγάλματα; χάλκινα πράματα; ουυυυ έχουμεν πολλά που τούτα. αν δώκουμεν τζαι λλία παρακάτω έσιει τίποτες; Εξάλλου εμείς έχουμε πιο σοβαρά προβλήματα. Αυτή την εκατονταετία μας απασχολεί το κυπριακό. ΜΟΝΟΝ. Την επόμενη θορούμεν. Εν τζαι εννά πάθουν τίποτε οι κούζες αν καρτερούν λλίον. Τζαι τέλοσπάντων, επίες πρώτα να δεις το Κυπριακό Αρχαιολογικό Μουσείον? Τζαι εγώ αν ήμουν κούζα εννά προτιμούσα να μείνω στο Βρεττανικό.

9 σχόλια:

Moonlight είπε...

ΜΟΝΟΝ το Κυπριακό.
Επίσης να τολμήσω να πω ότι μπορεί να κάμνει τζαι λίο καλό (ειδικά στην περίπτωση της Ελλάδας) που έχει κάποια πράματα τζαι τζιαμέ. Θορεί τα ο κόσμος τζαι θέλει να δει τζαι πάρακατω. Ένιξερω... :S

Ανώνυμος είπε...

i have to admit it my dearest! u do have a point! kata ta ala ka8ari 3eftila! ta arxaia sto vretaniko sintirounte kalitera!!!

Εγώ είπε...

Haha you have a point! Είχα τζι εγώ την ίδια συζήτηση με μια καθηγήτρια στο πανεπιστήμιο (στη συζήτηση τζιόλας εσυμμετείχε τζαι μια τουρκοκύπρια). Ερωτήσαμε την γιατί κρατούν τόσα πράματα που ούλλο τον κόσμο, στην αρχή εν ήξερε, μετά είπε μας ότι κάποιος Άγγλος μπορεί να τα γόρασε πριν 23874562489756 χρόνια τζαι μετά που της είπαμε ότι εν άδικο τζι ότι πρέπει να γυρίσουν τζαμέ που ανήκουν η απάντηση της ήταν κάπως "well we, English people, like to kick some asses and possess everything" τάχα το ππόιντ της ήταν ότι σαν είχαμε τα balls να τους αντισταθούμε τζαι ξέρω γω

ΠΛΑΝΗΤΑΣ είπε...

Το ίδιο ισχύει και για διάφορα άλλα ελλαδικά αγάλματα (βλ. Νίκη της Σαμοθράκης) που θα έπρεπε να γυρίσουν αλλά χάνονται πίσω από την αναζήτηση των μαρμάρων του Παρθενώνα. Δεν είναι τραγικό να υπάρχει αθηνοκεντρισμός ακόμη και τα αρχαία;

Aurora είπε...

Αρέσκει μου ο τρόπος που το θέτεις. Γιατί κι εγώ αν ήμουν άγαλμα δεν θα ήθελα να στεγαστώ στο Αρχαιολογικό της Κύπρου. Άμα φτιάξουμε μουσείο της προκοπής, ας ζητήσουμε και τα κουζούθκια. Η Ελλάδα γι΄αυτό δεν έκανε το Μουσείο της Ακρόπολης; Άσχετα ότι δεν θα πάρει ποτέ τα Ελγίνεια.

Ερυκίνη είπε...

καλην ημέραν άρχοντες!

Moonlight, στην πραγματικότητα τούτη ήταν τζαι η δική μου απάντηση στη σχέση. ότι μπορεί να πιάννουμεν κανέναν τουρίσταν παραπάνω που μπορεί να μάθει την κύπρον τζαι να θέλει ναρτει. Αλλά το θέμαν εν ότι θα μπορούσαμεν κάλλιστα να διαφημίζουμεν εμείς τα έργα, όι μόνον τα αρχαία τζαι τα σύγχρονα. Η σχέση ελάλεν "το Βρεττανικό Μουσείο εν το #2 tourist attaction του Λονδίνου. Γιατί να μεν το εκμεταλλεύκεται η χώρα που της ανήκουν τα πράματα;"

Aurora και Nekatomeni,
ναι, τζαι εν κρίμαν το ότι εν έχουμεν έναν τόπον, σύγχρονον, μοντέρνον που θα τραβήσει κόσμον (τζαι που μέσα τζαι που έξω) για να βάλουμεν τα αρχαία μας. κάποτε κάποιος πρέπει να ασχοληθεί με τούτον. Σοβαρά όμως. Τζαι να γινεί κάτι καλόν... αλλά που;

Ερυκίνη είπε...

Επίσης. υπάρχει πάντα η εντύπωση της σοβαροφάνειας ότι έναν μουσείο πρέπει ναν κουλτουρέ τζαι τα ρέστα. ότι το μουσείον απευθύνεται σε πλάσματα θκιαβασμένα. τζείνοι που κάμνουν μουσεία, εν μπαίνουν στην διαδικασία να τα κάμουν ενδιαφέροντα για άλλα πλάσματα, διασκεδαστικά αν θέλεις. Επία σε μουσεία στο Αμέρικα (τζαι μιλούμεν για το Αμέρικα που σιγά την προιστορία) τζαι έφυεν η κκελλέ μου που το πόσον καλά μπορούν να παρουσιάσουν ακόμα τζαι το τίποτε. το πως τα μουσεία έχουν κομμάτι για παιδιά που θα εξηγήσει με απλά λόγια με διασκεδαστικά βίντεο κάποια πράματα.

Το πόσες οικογένειες μπορεί να περάσουν το Σάββατον τους σε ένα μουσείο.... στην Κύπρον εν ξέρω πόσοι παν στο μουσείο μετά το δημοτικό (που σε παίρνουν εκδρομή). εγώ πάντως εν επία. γιατί άραγες σου?

Ανώνυμος είπε...

>Τζαι τέλοσπάντων, επίες πρώτα να δεις το Κυπριακό Αρχαιολογικό Μουσείον? Τζαι εγώ αν ήμουν κούζα εννά προτιμούσα να μείνω στο Βρεττανικό.

This.

Τζιαι γενικά πιστέφκω ότι πρέπει τα αρχαία μιας χώρας από έναν σημείον τζιαι μετά να περιοδεύουν σε ξένα μουσεία, να μεν μεινίσκουν μόνον τοπικά. Παγκόσμια κληρονομιά ο πολιτισμός, όι πατενταρισμένον εμπορικόν σήμαν.

Σκουλουκούιν είπε...

Έτο αρέσκει μας εμάς τους κυπραίους να μουρμουρούμε, το μουσείο μας είναι χάλια, τα κουζούθκια και τα αγαλματούθκια μας πραγματικά περνούν καλύτερα στο εξωτερικό.