Τετάρτη 19 Φεβρουαρίου 2020

Αναβάθμιση τουριστικού προϊόντος (αλλιώς Κάτσετε τη μάππα λλίον χαμέ)

Κάμνω διάλειμμα που το Χρονικόν (όι του Λεόντιου Μαχαιρά, τζείνον της Μάνας. Ναι, ρε, με κεφαλαίο. Τόση αυπνία τζαι ταλαιπωρία έναν κεφαλαίον, τουλάχιστον, αξίζει μου), γιατί τούτον τον υφυπουργόν τουρισμού δεν περνά μέρα που δεν μου τον συναφέρνει κάποιος. Μια, θκυό, στην τρίτην ήρτεν η ώρα του.

Εγώ δεν έξερα καν ότι έχουμεν έτσι πράμαν, υφυπουργείον τουρισμού, ώσπου τζαι εθκιάβασα στου Ασέρα τες προάλλες, τες φαεινές ιδέες που εκατέβασεν κάποιος για τρένον ιμίσιη μου στο Τρόοδος (επειδή ελύσαμεν τες συγκοινωνίες για τους κατοίκους της νήσου, έμεινεν μας το τρένον, να παίρνει τους τουρίστες στα χωρκά να κάμνουν ππαλουζέ τζαι να συνάουν ελιές. είπαμεν έσιει μπίζνα ανεκμετάλλευτη στον αγροτουρισμό), τζαι ήμουν κάπως:
α) τι εν το υφυπουργείον τουρισμού; τζαι
β) ετελειώσαν με τες παραλίες τζαι επιάσαν τα όρη τζαι τα παραρά;

Αλλά λλίες μέρες μετά ήρτεν δεύτερον χτύπημαν που τον υφυπουργό τουρισμού, ως απάντηση στο δεύτερον μου ερώτημα, γιατί φαίνεται εν τελειώσαν με τες παραλίες ακριβώς. Εν τον κανεί το τρένο στο Τρόοδος τον υφυπουργό, θέλει να βάλει τζαι αστέρκα στες παραλίες. Ξέρεις, να έσιει πεντάστερες παραλίες, τετράστερες, τζαι παραλίες με έναν αστέρι, για τζείνες τες παραλίες που πάει η σάρα τζαι η μάρα (τζαι το συναπάντημα, τζαι πιάννουν ούλλα τα κρεβατάκια, τζαι εσύ φακκάς γυρόν μισήν ώρα να έβρεις μια γωνιά στους 40 βαθμούς πάνω στην καυτήν άμμο σαν τον φακίρη που περπατά στα κάρβουνα). Εννά μου πεις, μεν είσαι ιδιότροπη κόρη Ερυκίνη, μπορεί ναν τζαι καλόν που θα αναλάβει τες παραλίες ο υφυπουργός τουρισμού, ο άνθρωπος λαλεί σου θα αναβαθμίσει τες παραλίες, θα τες κάμει προσβάσιμες σε ΑμεΑ, θα τες καθαρίσει κλπ, ούλλα καλά πράματα. Ναι, ναι, αλλά εννά τες χρεώσει τζιόλις. Αλλιώς γιατί η παραλία ναν πεντάστερη; Πως να δικαιολογηθεί το να πιερώννεις για να πάεις στη θάλασσα; (αίσχος)

Αλλά ξέρεις αγαπητέ/ή αναγνώστη/στρια, ως δαμέ τίποτε δεν με εξέπληξεν, εκάμαν υφυπουργείον τουρισμού για να τη ξεζουμίσουν τέλεια την κότα (με τα χρυσά αυγά ρε), εν τουρισμού το υφυπουργείον, με περιβάλλοντος ένι, με παιδείας και πολιτισμού ένι.

Αλλά όχι ο υφυπουργός δεν σταματά τζιαμέ. Δεν τον κανούν οι παραλίες, δεν τον κανεί το Τρόοδος. Θέλει να κάμει επίθεση τζαι σε άλλες πτυχές της ζωής μας. Ναι, τούτον είπεν μου το ένας παρέας τζαι εν το επίστεψα, έπρεπε να το ψάξω για να σιουρευτώ ότι εν αλήθκεια. Ο υφυπουργός θέλει να απαγορεύσει τες πλαστικές τες καρέκλες γιατί εν χωρκάτικες ιμίσιη μου. Εφταίξαν του οι πλαστικές καρέκλες του υφυπουργού. Ας πούμεν που θα πάει ο Κυπραίος να σταθεί χωρίς την πλαστική την καρέκλα; Για κάποιους από εμάς η πλαστική η καρέκλα η Λόρδος είναι άρρηκτα συνυφασμένη με την έννοια της κυπριοσύνης, με την ταυτότητα μας ως κυπραίοι (τι θα μας ενώνει λέω εγώ εαν δε θα έχουμε πλαστικές καρέκλες Λόρδος;). Φυσικά αγαπητέ αναγνώστη, πέραν που την πλάκα τζαι τα πυροτεχνήματα για το θεαθήναι, έσιει τζαι μικρά γράμματα. Στο άρθρο λαλεί τα κέντρα αναψυχής "θα μπορούν να αποκτήσουν προσωρινή άδεια λειτουργίας μέχρι να εξασφαλίσουν τις τελικές άδειες από την Πολεοδομία". Τι σημαίνει τούτον ακριβώς; ότι κάποιος μπορεί να κάμνει πολεοδομικές παρανομίες με τη βούλλα, αντί τωρά που πάλε κάμνει τες παρανομίες τζαι εν χωρίς άδειαν λειτουργίας (το να μεν κάμνει κάποιος παρανομίες καθόλου, εν πιθανότητα τόσον απομακρυσμένη που δεν μπορεί καν να το φανταστεί ο υφυπουργός). Βασικά που γυρόν νομιμοποίηση της παρανομίας, γιατί ας είμαστεν ειλικρινείς η Κύπρος εν η επιτομή του "ουδέν μονιμότερον του προσωρινού" (μετά το Κυπριακό, θα έπρεπε να είχαμεν αναπτύξει μιαν αλλεργία στα προσωρινά, αλλά άτε).

Αλλά τζείνον που εξεσιήλησεν το ποτήριν αγαπητέ/ή αναγνώστη/στρια εν το τελευταίον του υφυπουργού που θέλει να απαγορεύσει το αλκοόλ σε δημόσιους χώρους. Συγγνώμην παιθκιά, αλλά ΔΕΝ έχουμεν πρόβλημαν με αλκοόλ σε δημόσιους χώρους στην Κύπρο. Θα ήθελα να μας δείξει ο κύριος υφυπουργός τα δεδομένα ότι τούτον εν ουσιαστικόν πρόβλημαν τζαι ότι ο νόμος θα κάμει κάτι καλό για την ευρύτερη κοινωνία, τζαι όι μόνο τα μπαρ τζαι τους άλλους τόπους που σε χρεώνουν για το ποτό σου. Ναι, εννά μου πεις ότι επήρα τον με κακό μάτι τον υφυπουργό τζαι μπορεί να έσιει καλές προθέσεις. Μπορεί, υπάρχει μια πιθανότητα, εν αντιλέγω, αλλά η πρόθεση του φκάλλω τζιάλλα λεφτά εν ακόμα πιο πιθανή! Ειδικά μετά τα πρόσφατα γεγονότα στην Αγία Νάπα, νομίζω εν πολλά προφανές ότι το αίσθημα ασφάλειας των πολιτών έννεν με την απαγόρευση του αλκοόλ που θα αυξηθεί, αλλά με την actual πάταξη του εγκλήματος, την αντιμετώπιση του υποκόσμου κλπ.

Αν θέλει ο κύριος υφυπουργός να αναβαθμίσει το τουριστικό προϊόν, ας κάμει κάτι με την αισχροκέρδια κατά των γέριμων των τουριστών που έρκουνται στην Κύπρο τζαι νιώθουν (δικαίως) ότι όπου παν εννά τους γελάσουν, ας προωθήσει την αναβάθμιση τζαι ανάδειξη των μουσείων τζαι της ντόπιας τέχνης (που έχουμεν καμπόση) τζαι την προστασία της φυσικής ομορφκιάς της Κύπρου μας (που τες επεμβάσεις τζαι τα εκτρώματα που επιχειρούνται) τζαι μετά ξαναμιλούμεν.

Τα υπόλοιπα εν φαντασίες που θα ελάλεν η μάνα μου ή notions που λαλούν οι Ιρλανδοί (οι οποίοι εν τω μεταξύ ξέρουν πολλά καλά πως να διαφυλάττουν τζαι να αναδεικνύουν το δικό τους τουριστικό προϊόν, τη φύση).


 

4 σχόλια:

Moonlight είπε...

Εν μπορείς να καταλάβεις πόσο στεναχωριέμαι με τούτες τες καταστάσεις. Μουσεία χωρίς κανένα curation, χωρίς ένα οδηγό, ιστορικοί χώροι κλειστοί, καμία καλλιέργεια του ενδιαφέροντος ούτε του ίδιου του πολίτη για το μουσείο και τον αρχαιολογικό χώρο. Πάντα ενδιαφέρει μας το fast money και τίποτε άλλο. Καμία ουσιαστική επένδυση για sustainable τουριστική βιομηχανία, εθκιώξαμε τον τουρίστα του Σεπτέμβρη- Οκτώβρη- Νοέμβρη και θέλουμε μόνο τον φτηνό τουρίστα της Αγίας Νάπας, του ποτού μες στη στράτα που βοηθά μόνο τη νύχτα και τη μαφία, και εκλείσαμε το μπαρ που εσύχναζε ο Ελβετός και ο Σουηδός παλιότερα.
Απολίστιστοι, απαίδευτοι, χωρίς υπόθεση. Τούτο είμαστε. Μπορώ να μιλώ για ΩΡΕΣ για τα λάθη που κάμνουμε, αλλά ας μεν συνεχίσω. :(

Ερυκίνη είπε...

ή και το αντίθετο τώρα τελευταία, τον λεφτά τουρίστα της μαρίνας, των φάνσυ αλυσίδων εστιατορίων/καταστημάτων, τζαι των exclusive οτιδήποτε.

Την τελευταία φορά που επία στο μουσείο στη Λευκωσία με τη σχέση (πέρσι αλόπως) εσυνειδητοποίηση πόσα, μα πόσα πράματα έχουμεν σπιλακωμένα μέσα σε τζείνον το κτήριο. Τζαι έτσι, χωρίς πολλήν προσοχή. Λαλεί τζαι η σχέση, έναν λάθος βήμαν να κάμεις επίεν το άγαλμα.

Αλλά φυσικά τούτα εν τον απασχολούν τον υφυπουργό γιατί δεν έσιει πολύν λεφτόν η κουβέντα. εννεν απολίτιστοι, εν άπληστοι που είμαστεν.


Moonlight είπε...

Τα λεφτά εν τζι έννα έρτουν έτσι εύκολα. Τα λεφτά για να έρτουν πρέπει να δημιουργήσεις ενδιαφέρον για τζείνο που έχεις να προσφέρεις. Γιατί εγώ όταν πάω ταξίδι διώ τόσα για να πάω να δω ό,τι έχει ο τόπος που με ενδιαφέρει να δω, είτε μουσείο, είτε γκαλερί, είτε άλλο αξιοθέατο, αλλά στην Κύπρο (όπου τάχα είμαστε και περήφανοι για τον πολιτισμό μας κλπ) εν έρκεται κανένας να δει τούτο τον πολιτισμό; Γιατί μάλλον θεωρούμε ότι εν αξίζει να έρτει κάποιος για να δει τούτον τον πολιτισμό; Το μουσείο μας έχει πανέμορφα πράματα μέσα, θωρώ τα κι εγώ συγκινητικά που μόνη μου, είδα τα και μέσα από τα μάτια ξένων. Και έννεν ανάγκη να εν τα "αρχαία" μας το αξιοθέατο. Τα walking tours μας εν ελάχιστα έως ανύπαρκτα, τα interactive experiences επίσης, ό,τι μουσείο/ έκθεση γίνει εν κατά το πλείστον με ιδιωτικές πρωτοβουλίες, κλπ. We are pathetic, και με λειπεί. Και δεν ξέρω τι πρέπει να κάμουμε, και τι μπορούμε να κάμουμε για τούτο.

Clueless είπε...

Θα ήθελα να αλλάξει αυτό και εγώ. Χωρίς να καταλαβαίνω από τέχνη.
Προσπαθώ να βρω τρόπους να αλλάξει. Σκέφτηκα τα βλαστάρια μου. Αν καταφέρω να τους περάσω το αγαπώ τον τόπο μου έστω και αν έχει κάτι καλύτερο σε άλλες χώρες, και πρέπει να κάνουμε και επισκέψεις σε μουσεία, μπορεί να το κάνουν και αυτοί στα δικά τους. Κάτι σαν pay it forward.
Με ενοχλά που σαν λαός τα δικά μας τα θεωρούμε άχρηστα.
Είχα πάει πρόσφατα στο μουσείο μοτοσυκλέτας. Ιδιωτική πρωτοβουλία οπότε δεν πας απλά να δεις μοτόρες. Ο κύριος εκεί και ο γιος του (γιατί πήγα δυο φορές) γεμάτοι με πληροφορίες.
Τι καλά που θα ήταν να είχαμε ορεξάτους και στα μουσεία μας.

Και στο δικό μου μυαλό όταν βρει 3 λεπτά τον μήνα ηρεμίας τριγυρίζει το τι θα μπορούσα να κάμω.Μπορεί και να πηγάζει στο ότι δεν μπορώ να πάω ταξίδια πλέον άρα τον τουρισμό θα πρέπει να τον κάμω στην χώρα μου.

Πολλομίλησα. :)