Σάββατο 11 Σεπτεμβρίου 2010

Όπου γάμος και χαρά...

...η Ερυκίνη πρώτη. (Το ποστ επισπεύδεται λόγω επικείμενου γάμου αναγνώστριας, αν και αγαπητή Noor δεν είμαι σίγουρη πως θα βοηθήσει).

Η Ερυκίνη σας που λαλείτε, γνωστή φαν του γαμήλιου πανηγυριού (ΝΟΤ!!!) είπεν μιαν τζαι εχόρτασεν που γάμους κυπριακούς, δεν πάει να δει τζαι κανέναν γάμο Ιρλανδικό? ο γάμος βέβαια καθολικός, τζαι ενώ το γαμήλιο γλέντυ είχε άπλετο ενδιαφέρον (από live riverdance μια και η νύφη είναι επαγγελματίας χορεύτρια, μέχρι καραμεθυσμένους Ιρλανδούς γαούρκα να χορεύουν άψογο βαλς) το ποστάκιον εστιάζεται στο πρώτο μέρος, το της εκκλησίας.

Μέρος 1ον- η εκκλησία:

έφυεν η κκελλέ μου με την εκκλησία γιατί μιλούμεν η καθολική εκκλησία σε σύγκριση με την ορθόδοξη καμία σχέσις. Που πολυέλαιοι τζαι γρουσά εικονοστάσια, τζαι γρουσές εικόνες τζαι γενικώς χρυσός κι ασήμι;;; Μιλούμεν όλα ξύλο. ξύλινοι σταυροί ποτζεί ποδά, θκυό αγάλματα του Χριστού στα αριστερά της Αγίας τράπεζας τζαι της Παναγίας στα δεξιά, μια εικόνα της Παναγίας στυλ ορθοδοξίας (εννοώ σαν τες δικές μας) τζαι φυσικά μια έξτρα έξτρα large φωτογραφία του Πάπα πίσω που τον άμβωνα του ιερέα. Γενικώς αν έβαλλες ούλλα τα πράματα της εκκλησίας μαζί με τα βιτρό (μπορεί να ήταν το μόνον ακριβόν πράμαν στο χώρο) μπορεί να εκοστίζαν μισόν εικονοστάσι μιας τυπικής κυπριακής εκκλησίας. Εν τζαι λαλώ ότι η καθολική εκκλησία εν φτωσιή, απλά τα πλάσματα εν το παρασιέζουν τζαι φαίνεται. Το υπέρτατο δε ήταν που εθκιάβαζεν ο παπάς το ευαγγέλιον στην αρχή τζαι όταν ετέλειωσεν εσήκωσεν τζείνον που εκράταν τζαι έκαμεν το σήμα του σταυρού ως είθισται τζαι σε μας. Μόνο που δεν σήκωσει το πεντόκιλο ολοσκάλιστο ευαγγέλιο αλλά κάτι κόλλες, τύπου πρόγραμμα-φιλανθρωπικής-ημερίδας-μη κερδοσκοπικού οργανισμού.

Μέρος 2ον - η τελετή:

Οφείλω να πω ότι λόγω του ότι εχαθήκαμε στα ιρλανδικά λαγκάδια (εκάμαμεν λάθος το τρίτο λειδάβι αριστερά) εχάσαμεν το πιο μεγάλον παναύριν, τουτέστιν το τα-ρα-τα-ραμ τα-ρα-τα-ταμ, το γνωστό εμβατήριο με την είσοδο της νύφης. έτσι ιδέα δεν έχω τι έγινε στην αρκήν. Η τελετή είσιεν πολλύν ενδιαφέρον μπορώ να πω με καλά τζαι κακά πράματα σε σχέση με τον τυπικό κυπριακό ορθόδοξο γάμο:

1. ο γαμπρός τζι η νύφη στο πιο μεγάλο μέρος της λειτουργίας εκάθουνταν σε καρέκλες τζαι εν έπρεπεν να στέκουνται οι καημένοι τόσην ώρα (γενικώς πολλά λλίη ταλαιπωρία ο γαμπρός τζι η νύφη)

2. Η τελετή εξεκίνησε με τον ιερέα να μιλά στο βήμα. Τζαι εμίλαν πολλά κανονικά, εννοώ ο άνθρωπος εν έψαλλεν, εμίλαν. Κανονικά αγγλικά που τα καταλάβουν ούλλοι. Που ήταν πολλά ωραίον πράμαν να το βλέπεις, όι ότι έχω πρόβλημα με τα βυζαντινά, αλλά εν ωραίον ο πιστός να καταλάβει τι του λαλείς τζαι μάλιστα να μιλάς με πολλά καθημερινόν τρόπο, κάμνει τον παπά πολλά ανθρώπινον τζείνην την ώρα της λειτουργίας. Φυσικά άμαν σκεφτείς τα λαφαζαννίκκια τζαι τες παπαριές (καθαρά νεοελληνικά) που ελάλεν ο συγκεκριμένος παπάς, λαλείς καλλύττερα να μεν εκαταλάβαινα τίποτες. Τι "να ενώσετε τες ζωές σας σε μια", "να βαδίσετε στον ίδιο δρόμο χέρι-χέρι χέρι-χέρι", "να αντιμετωπίσετε τες δυσκολίες" κλπ. Η Ράνια Θρασκιά με τη φάτσα του υπουργού παιδείας τζαι καθηγητή ψυχολογίας Αντρέα Δημητρίου (ότι ο παπάς ήταν φτυστός ο Δημητρίου είπα το; εχασκογελούσα μόνη μου μες την εκκλησιάν). Αγαπητή Noor, ελπίζω εσάς να σας κάτσει κανένας καλλύττερος παπάς...

3. Αφού ο παπάς είπεν τα δικά του, εθκιάβασεν τζαι θκυο-τρία ευαγγέλια να έχουμεν (τζαι ο πουπίσω μου να μάσιεται συνέχεια, αμήν αμήν αμήν, εεεε ολάν!) ήρτεν η ώρα η γνωστή η κινηματογραφική. Σηκώνεται το ζεύγος τζαι Yes i do, Yes i do... συγκινητικό για μερικούς (εγώ πάλε επαρατήρησα ότι το Yes i do του γαμπρού δεν ακούστηκε και τόοοσο δυνατά και καθαρά όσο της νύφης, αλλά το αποδίδουμε στο άγχος). Αλλά κυρίες και κύριοι, εδώ έρχεται η μεγάλη αποκάλυψις, γιατί επεριπαίξαν μας κυρία μου. Ναι ναι. όλες οι χολλυγουντιανές ταινίες επεριπαίξαν μας. Υπάρχει ένα κομμάτι που δεν λέγεται στην πραγματικότητα. τζείνον το "αν έχει κάποιος λόγο για να μην γίνει αυτός ο γάμος ας μιλήσει τώρα...." που πετάσσεται κάποιος τζαι σταματά το γάμο τζαι επέρχεται το χάππι έντ, δεν το είπεν ο παπάς. τζαι γενικώς δεν το λαλούν από ότι έμαθα. Κρίμας, κρίμας.

4. Το πιο εκνευριστικό πράμαν του καθολικού γάμου έχω να πω εν τα τραούθκια. Τωρά εννά μου πεις οι ψαλμοί εν καλλύττεροι; Κύριε μου τουλάχιστον οι ψαλμοί εν standard. Ενώ τα τραούθκια..... ήταν ωραίον που ήταν live (ναι ναι στο πάνω μέρος του ναού είσιεν ορχήστραν, να φυρτείς) αλλά τα γέριμα πόσον γλυκανάλατον τραούδιν μπορεί να θκιαλέξει κάποιος για το γάμο του?? τζαι εσύ ο καλεσμένος είσαι υποχρεωμένος να κάτσεις να το ακούσεις. τραύμα, τραύμα. Ήταν τραύμα.

5. Άλλον αρνητικόν εν ότι στον καθολικό γάμο ρε παιδί μου δεν έσιει πολλύν action. Εκτός που το Ναι. Ούτε χωρούς του Ησαϊα, ούτε ροδοπέταλα, ούτε να φκεί το ζευκάριν έξω τζαι να του σύρουν ρύζια, τίποτες (τα ρύζια απαγορευτήκαν γιατί τρών τα τα πεζούνια τζαι πεθανίσκουν με φρικτόν τρόπο). γενικώς, ξενέρωμα ρε παιδί μου.

6. φυσικά υπήρχαν τα τυπικά τα κλασσικά τα πανανθρώπινα του γάμου. ένας ρόκολος να φακκά γυρόν μες την εκκλησίαν την ώρα της τελετής, οι πουρούες μετά που όποθεν επέρναν η νύφη (κατ'ακρίβειαν στην Ιρλανδίαν είσιεν τζαι φωθκιές, όσοι εθέλαν αφτένναν μιαν φωθκιάν έξω που σπίτι τους την ώρα που θα επέρνούσεν το ζεύγος), οι φωτογραφίες, το βίντεο. Κλασσικά.

Μέρος 3ον- Ο στολισμός (χώρου και ανθρώπων):

Σε αυτή την ενότητα τι να πω; συνεχίζονται τα πανανθρώπινα γαμήλια ιδανικά και αξίες. Γάμος χωρίς τούλι, κρέπα χωρίς νουτέλλα. φυσικά, εντάξει η εκκλησία είπαμεν λιτότης. λλίον τούλιν ποτζεί, λλίον ποδά, 5 μαργαρίτες ποτζεί, 5 μαργαρίτες ποδά. τέλος. Διακόσμηση εκκλησίας πανεύκολη. Λιτά πράματα.

Οι άνθρωποι δε.... εντάξει εσκέφτουμουν, θα πάμε σε μια άλλη χώρα, δεν είμαστεν στην Κύπρο, είναι και 1:30 το μεσημέρι, επερίμενα μιαν άλφα ενδυματολογική λιτότητα. Όχι κυρία μου, το σατέν σατέν. το στρας στρας. Αν δεν το βάλεις στο γάμο που θα το βάλεις α; Αλλά είσιεν τζαι σιηρόττερον. Η καππελλαδούρα, τζαι το φκιόρο. φκιόοοοορο, φκιόρο να θέλεις. Κάπου εδώ κάνω παρένθεση για να πω στη φίλη Μ. που τόσον τζαιρόν σκέφτεται να γοράσει φκιόρον για το μαλλίν οξα εννά την περιπαίζουν στη Λευκωσία, να το πράξει πάραυτα. Η τελευταια μόδα. Φυσικά όσον πιο στενή η σχέση σου με το ζεύγος τόσον πιο μεγάλη η καπελλαδούρα/φκιόρον. άσε που κάποιες καπελλαδούρες είχαν τζαι το φτερούιν τους. Ήταν διασκεδαστικό δεν μπορώ να πω. Δυστυχώς αντρέπουμουν να φκάλω φωτογραφίες να τες στείλω της Δρακούνας. Θα εκάμναν πολλά ενδιαφέρον Trash Nation the irish version. Κρίμας.

5 σχόλια:

Noor είπε...

'ο γαμπρός τζι η νύφη στο πιο μεγάλο μέρος της λειτουργίας εκάθουνταν σε καρέκλες τζαι εν έπρεπεν να στέκουνται οι καημένοι τόσην ώρα (γενικώς πολλά λλίη ταλαιπωρία ο γαμπρός τζι η νύφη)'

I knew it! I knew we should have opted for the catholic service!! Όπως έχουν τα πράγματα, αγαπητή Ερυκίνη, οι γονείς μου τούμπαραν τον γαμπρό και τον έπεισαν για ορθόδοξη τελετή. Τουλάχιστον θα αποφύγω τα εμβατήρια, τα τραγούδια και το walk of shame κρεμασμένη στο μπράτσο του μπαμπά μου. Όπως λες κι εσύ, τουλάχιστον οι Βυζαντινοί ύμνοι είναι στάνταρντ και δεν υπάρχει θέμα επιλογής. Ευχαριστώ για την επίσπευση του ποστακίου - ήθελα απλώς να δω με τι προσδοκίες θα έρθουν στον γάμο οι συγγενείς και φίλοι του γαμπρού για να ξέρω τι μεγέθους πολιτισμικό σοκ να περιμένω. Όπως το κόβω, ένα 7 στην κλίμακα Ρίχτερ θα το χτυπήσουμε...

Moonlight είπε...

ΑΙ ΛΑΙΚ ΚΑΠΕΛΑΔΟΥΡΕΣ ΚΑΙ ΦΑΣΙΝΕΙΤΟΡΣ (τζίντα πο μικρά)!!!
Εγώ εδήλωσα το, στον επόμενο κοντινό γάμο (παντρέφκω ξαδέρφκια βίρα...μιά τζαι θκιό φορές ο καθένας..χαχα!!!) μπορεί να πάω με το τζιν μου, αλλά θα βάλω facinator!

Ερυκίνη είπε...

Noor αγαπητή, καταρχής συγχαρητήρια, να ζήσετε. Μόνο και μόνο που εκατάφερες η οικογένεια σου να δεχτεί έτσι γάμον (με μη Κυπραίον) χωρίς εγκεφαλικά, καρδιακά, μοιρολογήματα κλπ. είναι ένα επίτευγμα και λέω τα χειρότερα έχουν περάσει. το σοκ οι άνθρωποι θα το πάθουνε σίουρα πράματα. επίσης να πω για το μετά του γάμου, το πάρτυ. προφανώς οι ομιλίες είναι εξτρίμλυ σημαντικές τουλάχιστον στα αγγλικά/τζαι κατάγυρα δεδομένα. φυσικά ομιλίαν δεν κάμνει η νύφη έτσι εγλύτωσες την! άτε και καλά στέφανα βρε! πε μας πότε θα είναι η ώρα η καλή!

@moonlight

δεν είχα ιδέα πως τα λένε γιατί εγώ από υψηλή ραπτική (και χαμηλή) πέρα βρέσιει. παρα ταύτα, είσιεν τζαι ποτούτα στο γάμο τζαι υποθέτω άμαν ξέρεις πως να τα φορήσεις εν πολλά ωραία. τούτον το παντρεύκω ξαδέλφια να το προσέξεις. το ξέρω το έχω βιώσει. όσο περισσότεροι παντρεύονται, τόσην περισσότερη μουρμούρα πρέπει να υποστείς. χάλια, χάλια!

Eólica είπε...

"Γάμος χωρίς τούλι, κρέπα χωρίς νουτέλλα. "
Ε ΦΥ ΡΕΣ ΜΕ!!!
Τελικά οι γάμοι και το κιτσαριό πάνε μαζί, τι να πω;

Noor είπε...

Merci, merci, και στα δικά σας οι ελεύθερες. Για τα εγκεφαλικά, καρδιακά, κτλ. έχω να πω ότι όσο περισσότερο περιμένεις να παρουσιάσεις τον μη-Κυπραίο γαμπρό σου (henceforth M-K), τόσο καλύτερα θα το πάρουν. Συγκεκριμένα, όταν πλησιάσεις τα 30 και οι Κυπραίοι γονείς σου ακούν για εκατοντάδες συμμαθήτριες, φίλες και ξαδέρφες σου που έχουν ήδη παντρευτεί (ενώ από εσένα ακούν μόνο για διδακτορικά και ποστ-ντοκ και δημοσιεύσεις), τότε θα τους δεις όχι μόνο να δέχονται τον Μ-Κ, αλλά να χαίρονται κι από πάνω.
Επίσης, όσο περιμένεις, τόσο περισσότερες από τις προαναφερθείσες συμμαθήτριες και ξαδέρφες που πήραν καλά παιδιά Κυπριακά θα αρχίσουν να χωρίζουν. Και, δυστυχώς ή ευτυχώς, αυτό λειτουργεί βοηθητικά στο να δουν με καλό μάτι τον Μ-Κ. Είχα την καταπληκτική τύχη η ανακοίνωση του γάμου μου στο ευρύτερο σόι να συμπέσει με την ανακοίνωση διαζυγίου ξαδέρφης που παντρεύτηκε στα 22. Μάλιστα μια φορά (κρυφ)άκουσα τη μάνα μου να λέει στο τηλέφωνο σχετικά με το θέμα: 'Έτσι όπως έγιναν οι Κυπραίοι σήμερα, καλύτερα οι ξένοι!'
Στέφανα: 80 Ευρώ. Νυφικό: 1000. Παραδοχή μάνας ότι οι Κυπραίοι δεν είναι το άλας της γης: Priceless.