Σάββατο 18 Αυγούστου 2012

Πέτε μου ότι έννεν αλήθκεια...

Συγγνώμη,

μπορεί να μου πει κάποιος που εν στην νήσον εαν τζαι πόσος ντόρος εγίνηκε με τούτον ?? Γιατί αν δεν εγίνηκεν είμαστεν για να' μαστεν.

Μάλιστα. εμπήκεν τιμοκατάλογος τζαι στο νοσοκομείον ποιον. Θέλεις να  δεις γιατρόν, 5 ευρώ (αντί για 2). Είπε σου ο γιατρός να κάμεις αναλύσεις αίματος, 50 σεντ. Είσαι στη θάλασσα τζαι έτυχε ρε παιδί μου να "κλειδώσει" η σαούνα σου τζαι πρέπει να πάεις Πρώτες Βοήθειες? 10 ευρώ. εν έσιει σημασίαν που εν έσιει πούγγες το μαγιό οφείλεις να κουβαλείς 10 ευρώ πάνω σου γιατί αν σου τύχει τίποτες τζαι πάεις στες Πρώτες Βοήθειες χωρίς λεφτά εννά σε αήκουν τζιαμέ να υποφέρεις ώσπου να έβρεις τα ριάλλια.

Το πιο αστείο δε εν ο λόγος που εμπήκεν ο τιμοκατάλογος. Για να μεν γίνεται κατάχρηση ιμίσιη μου. Τι εννοεί ακριβώς ο παρέας με το κατάχρηση εν εκατάλαβα. Δηλαδή έσιει κόσμον που πάει-έρκεται στες Πρώτες Βοήθειες για χόμπι?? Γιατί εννά πελλάνω. Αν έχουμεν τόσα πλάσματα με τούτον που λέμεν υποχονδρίαση, ψυχοσωματικά συμπτώματα ή ιατρικώς ανεξήγητα συμπτώματα, τότε θα έπρεπε το Υπουργείο Υγείας να κάμει εκστρατείες/δομές να τους βοηθήσει, όι να τους βάλει είσοδο. Αλήθκεια τι σημαίνει κατάχρηση του συστήματος υγείας να μας πει ο Υπουργός γιατί εννά πελλάνω (εξανάπα το τούτον έννε? έτο άρκεψα ήδη).

Η άλλη δε εξήγηση εν ότι πιέζουνται πολλά οι γιατροί τζαι εν φκαίνει το πράμαν (που εν αλήθκεια, να λαλούμεν τα σύκα σύκα). Λύση σε τούτον εν συνήθως να πολλύνουν οι γιατροί όι να λλιάνουν οι άρρωστοι !!!! Πρώτη φορά θορώ έτσι αντιμετώπιση. Αφού εν μπορούμεν να στηρίξουμεν σύστημαν υγείας για τόσα πλάσματα ας αποθαρρύνουμεν τον κόσμο που το να παέννει στο νοσοκομείο. Μπορεί κάλλιστα α) να παέννει σε ιδιωτικές κλινικές ή β) να αναπτύξει αντοχές τζαι να σκληραγωγηθεί γιατί εγινήκαμεν τέλεια μυγιάγγικτοι με το παραμικρό τσουκ γιατρός.

Το δεν έχουμεν ριάλλια για να προσλάβουμε γιατρούς/στηρίξουμε το σύστημα υγείας ΔΕΝ είναι δικαιολογία. Έναν κράτος θκυό πράματα οφείλει να παρέχει εμπα να ππέσουν ούλλα κάτω. υγείαν τζαι παιδείαν. Αν δεν έσιει ριάλλια, εισηγούμαι να κλείσουν λλίοι δήμοι, το 70% των στρατοπέδων, τζαι να μειωθούν οι μισθοί ούλλων των Υπουργών/διευθυντάδων τζαι να προσλάβουμεν παραπάνω γιατρούς. Γίνεται??

ΥΓ. το επόμενον στάδιο εν Αμέρικα στάιλ σύστημα υγείας, φυσική επιλογή φαστφόργουορντ. Είσαι δυνατός (έσιεις ριάλλια) επιβιώννεις, είσαι αδύνατος (φτωχός), να πας να μεν κανίσεις. ΟΥΣΤ! 

12 σχόλια:

ΑΝΤ.ΑΡ.Τ.Ε.Σ είπε...

Εσύ έχεις 10 ευρώ;;;

http://antartescy.blogspot.com/2012/08/10.html

Noor είπε...

Μένω σε χώρα με Εθνικό Σύστημα Υγείας, στο οποίο αρχικά ήταν δωρεάν τα πάντα: επισκέψεις, εξετάσεις, φάρμακα, ό,τι θέλεις. Πριν δύο χρόνια έβαλαν και σε εμάς «τιμοκατάλογο» για όλους χωρίς εξαιρέσεις, επίσης με αφορμή την «κατάχρηση». Εδώ όμως ήταν γεγονός ότι υπήρχε πρόβλημα με συνταξιούχους, μόνους και παραμελημένους, που πήγαιναν στα Κέντρα Υγείας και ζητούσαν ραντεβού με τον γιατρό χωρίς να υπάρχει κάποιο πρόβλημα, απλά γιατί ο γιατρός ήταν κάποιος που τους άκουγε, η μόνη τους συντροφιά εκτός της τηλεόρασης. Πολύ θλιβερό μεν, αλλά, άντε, τι να γίνει, να κάνεις τους γιατρούς κοινωνικούς λειτουργους; Τώρα η κάθε επίσκεψη σε γιατρό (εκτός γυναικολόγων και παιδίατρων) χρεώνεται κάτι σαν 5 Ευρώ και απ᾽ό,τι λένε, το μέτρο απέδωσε.

Στην Κύπρο τι είδους κατάχρηση γίνεται δεν μπορώ να φανταστώ. Σίγουρα δεν πρόκειται για τους συνταξιούχους, αφού το μέτρο τους αποκλείει. Ελπίζω να το εξηγήσουν. Κυρίως επειδή το Σύστημα στην Κύπρο δεν καλύπτει καν όλο τον πληθυσμό.

Ερυκίνη είπε...

@Αντάρτες
εθκιάβασα σας. Ευχαριστώ για το λίνκ. Νομίζω εν τζαι η μόνη αναφορά που είδα στο Διαδίκτυο πέραν της είδησης που τον φιλελεύθερο. Γι'αυτό απορώ αν υπάρχει καμιά αντίδραση στο όλο θέμα.

@Νοορ,

ακριβώς επειδή το σύστημα ούτως ή αλλιώς υποτίθεται ένι για άτομα που δεν τα σιέζουν δεν είμαι σίουρη ότι κατανοώ τη λογική του αυξάνουμεν τα κόστα. Στην Κύπρο υπάρχει έτσι τζι αλλιώς ένα μικρό συμβολικό ποσό για την επίσκεψη που εν 2 ευρά (που το κατανοώ, κύριε ελέησον). αλλά που τα 2 στα 5 μιλούμεν για 150% αύξηση. Τζαι ας σκεφτούμεν ότι τούτοι που μπορούν να χρησιμοποιούν το νοσοκομείο εν τα χαμηλά στρώματα που επίσης έχουν πληγεί τζαι με την κρίση. Ούτε εγώ μπορώ να φανταστώ την κατάχρηση, δεδομένης της ταλαιπωρίας που τρώει ο κόσμος στο νοσοκομείο. Επίσης, όπως λαλούν τζαι οι αντάρτες στο κείμενο τους, τα λεφτά τα έξτρα που θα μαζεύκουνται εν μας είπαν που θα παν. θα είναι για προσλήψεις παραπάνω γιατρών?? Αν εν έτσι, εντάξει θα πιερώννεις κάτι παραπάνω, αλλά θα βλέπεις γιατρό στους 6 όι στους 9 μήνες. Κάτι ένι. Αν τζαι επιμένω τα ριάλλια τούτα μπορούν να βρεθούν τζαι που αλλού.

Ανώνυμος είπε...

Εν η Δίκαιη Κοινωνία που ακούεις...

Eólica είπε...

Ερυκίνη μου,
"Δηλαδή έσιει κόσμον που πάει-έρκεται στες Πρώτες Βοήθειες για χόμπι??"
Η απάντηση, καθαρά και ξάστερα, είναι ΝΑΙ. Πάρα πολύς κόσμος, παππούδες, γιαγιάδες, μοναχικοί άθρωποι ξημεροβραδιάζονται στα Επείγοντα γιατί νιώθουν μόνοι τους. Η κατάσταση χειροτερεύει δε σε περιόδους γιορτών και ειδικά τα Χριστούγεννα. Το σύστημα τούτο με τα 10 ευρώ εφαρμόστηκε και στην Πορτογαλία με μεγάλη επιτυχία. Οι γιατροί δεν προλαβαίνουν, φακκούν πιέλλες και δουλεύουν 36ωρα, σκέφτου τι γίνεται όταν έχουν τζιαι τόσες περιπτώσεις που τους τρων τον χρόνον τους. Σημαίνει ότι δεν μπορούν να δώσουν τη δέουσα προσοχή σε τζείνους που πραγματικά την έχουν αναγκη. Μακάρι να υιοθετηθεί τελικά το σύστημα (γιατί έσιει ένα χρόνο που το λαλούν αλλά εν το εφαρμόζουν) διότι θα αλαφρύνει κάπως τα νοσοκομεία από τους κατά φαντασίαν ασθενείς και θα επιτρέψει στους γιατρούς να κάμνουν καλύτερα τη δουλειά τους. Δεν θα ζητούν τα 10ευρώ από περιπτώσεις πραγματικά επειγόντων περιστατικών π.χ. αυτοκινητιστικά, πνιγμοί κ.α. Τα 10 ευρώ είναι για τζείνους που μπορούν να περιμένουν. Τζιαι ούτε το βρίσκω κακό να χρεώνεις 2 εώς 5 ευρώ για αναλύσεις, εξετάσεις κλπ, ειδικά τη στιγμή που τούτα σε εξωτερικές κλινικές πληρώνονται 500% και βάλε παραπάνω. Με τούτο τον τρόπο επίσης θα πατάξουν τις αναλύσεις που γίνονται για ψύλλου πήδημα ή τις αναλύσεις που κάμνουν οι γιατροί τζιαι οι νοσοκόμοι στους δικούς τους, οι οποίοι μπορεί να μην εμφανίζονται καν στο νοσοκομείο.

Eólica είπε...

Ξανά γιατί εξέχασα να κάμω τσεκ το κουτάκι για την αποστολή επόμενων σχολίων
χχ

Ερυκίνη είπε...

@ Εόλικα
Προφανώς ξέρεις παραπάνω πράματα που μένα για το θέμα. Τζαι πάλε, τουλάχιστον για τους κατά φαντασίαν ασθενείς, γιατί εν τζαι το θέμα του διδακτορικού μου τρομάρα μου, διαφωνώ καθέτως. Εν μιλώ για παππούδες/γιαγιάδες που νιώθουν μοναξιάν όπως λαλεί η Νοορ. Μιλώ για τους ανθρώπους που χωρίς λόγο παν στο γιατρό, χωρίς λόγο κάμνουν εξετάσεις κλπ. Παγκοσμίως τούτα τα πλάσματα κοστίζουν στα συστήματα υγείας πολλά λεφτά. Αλλά έσιει διάφορα πράματα που μπορείς να κάμεις. Σίουρα το να μεν τους χειριστείς τζαι να βάλεις έναν κόστος δεν βοηθάς τζαι πολλά. Γιατί τζείνοι που έχουν το άγχοσ θα συνεχίσουν να παέννουν τζαι ας πιερώννουν.
Στο νοσοκομείο δαμέ στο γαστρεντερολογικό που κάμνω έρευνα οι γιατροί μόλις εντοπίσουν υποχόνδριους κλπ κλπ. στέλνουν στον ψυχολόγο ή κάμνουν οι ίδιοι κάποια ψυχο-εκπαίδευση στα πλάσματα για το τι εν η υποχονδρίαση (γιατί οι γιατροί ξέρουν τούτα τα πράματα δαμέ). Φυσικά τζαι εν μπορεις να το κάμεις τούτον άμαν είσαι πνιμένος. άρα για μένα το σύστημα χρήζει αποφόστισης τζαι με άλλους τρόπους.
όσο για τες αναλύσεις... επέτρεψε μου να διαφωνήσω.
Υπάρχουν πουθενά στοιχεία για το πόσες αναλύσεις γίνουνται χωρίς την σύσταση γιατρού ή που να μεν είναι τακτικό τσεκ-απ?? έχουμε στοιχεία για το μέγεθος της "κατάχρησης"?
όσο για τζείνες που κάμνει το προσωπικό στους γνωστούς του .. έσιει άλλους τρόπους να τες πατάξεις που δεν εφαρμόζονται όπως δεν εφαρμόζεται πουθενά η "εκμετάλλευση" της δημόσιας θέσης κάποιου.

Eólica είπε...

Δεν είναι αμελητέο το ποσοστό των παππούδων/γιαγιάδων που προσέρχονται στα επείγοντα και καθυστερούν τους γιατρούς. Δεν γνωρίζω κάποια έρευνα πάνω σε τούτο τον τομέα (και πολύ αμφιβάλλω αν έχει γίνει ποτέ κάτι τέτοιο για την Κύπρο)αλλά αποτελούν σίγουρα πρόβλημα για το ιατρικό και παραϊατρικό προσωπικό και πιστεύω ότι τα 10€ θα βοηθήσουν να απαμβλυνθεί κάπως η κατάσταση. Όσο για τους κατά φαντασίαν ασθενείς, ναι, έχεις δίκιο, απαιτείται οι βοήθεια ψυχολόγου, οι γιατροί δεν έχουν χρόνο/διάθεση να τους παραπέμψουν και ο φαύλος κύκλος συνεχίζεται. Μακάρι να βρεθούν άλλοι τρόποι να αποφορτιστεί το σύστημα αλλά, ως τότε, ας πορευτούμε με τούτο το νέο τζιαι να δούμε πού θα μας φκάλει.
Και, φυσικά και ΔΕΝ υπάρχουν στοιχεία για τις καταχρηστικές αναλύσεις. Είναι όμως κοινό μυστικό ότι γίνονται.

Noor είπε...

Έτσι από περιέργεια, όταν εξηγήσεις σε έναν υποχόνδριο τι είναι η υποχονδρίαση, αυτός το αποδέχεται και βελτιώνεται η κατάστασή του; Γενικά υπάρχει τρόπος να το ξεπεράσουν ποτέ; (Ξέρω ότι είναι τεράστιο θέμα - αφού κάνεις και τη διατριβή σου πάνω σε αυτό. Αν έχεις όρεξη, απαντάς!)

Ερυκίνη είπε...

@Εόλικα,
νομίζω κανένας που επίεν στο νοσοκομείον έστω τζαι μιαν φορά δεν μπορεί να αρνηθεί ότι υπάρχει πρόβλημα τζαι οι άνθρωποι παν πίντες. Εν έχουν χρόνο να ανασάνουν. Παρόλα αυτά εξακολουθώ να πιστεύκω ότι εν άλλα μέτρα που χρειάζονται, τζαι εντάξει είμαι ακόμα σε τζείνον το φαντασιακόν επίπεδον (τζαι όι στην κυπριακήν πραγματικότητα) να ζητώ (παρά το ότι εν το αναμένω που τα αλήθκεια) που τζείνους που κάμνουν νόμους α) να κάμνουν πρώτα τη σχετική έρευνα για να μπορούν να κτίσουν έναν πρόγραμμα βασισμένο σε δεδομένα τζαι όι ότι να'ναι τζαι β) να εξετάσουν ούλλες τες εναλλακτικές. εννά γινούμεν ποττέ πραγματικόν κράτος τζαι εννά δρούμεν με πλάνον τζαι όι ως πάρατζει? Αναρωθκιούμαι δηλαδή.
Τέλοσπαντων, εγώ προσπαθώ να δω τζαι το πάρακάτω. τζαι η εμπειρία λαλεί ότι τούτα τα fees άπαξ τζαι μπουν ετέλειωσεν. Μελλοντικά νομοσχέδια/ρυθμίσεις, απλά θα αυξάνουν το ποσό. Που τη στιγμή που τα'χουμεν δεν έσιει τσιανς να επιστρέψουμεν σε δωρεάν υγεία. Τζαι κατίσιη μας.

@ Νοορ,
ουυυυυυυυυυυ. μεάλη κουβέντα. Το λοιπόν υπάρχουν διάφορα είδη πλασμάτων. χρησιμοποιώ τον όρο "υποχόνδριος" γιατί εν ο πιο διαδεδομένος. Υπάρχουν τα πλάσματα που φοούνται ότι εννά αρρωστήσουν, υπάρχουν τζείνοι που νομίζουν ότι εν άρρωστοι, τζαι τζείνοι που ένι άρρωστοι. Τούτη η τελευταία κατηγορία, που εν τζαι το θέμαν μου, εν πλάσματα που ΕΧΟΥΝ συμπτώματα, απλά δεν υπάρχει οργανική βάση για τα συμπτώματά τους. Το σιηρόττερον που μπορείς να κάμεις σε τούτα τα άτομα, εν το να τους φκάλεις πελλούς. Δηλαδή το να τους πεις "εν έσιεις τίποτε". Τούτον κάμνει τα πράματα σιηρόττερα αντί να βοηθήσει. Αναλόγως της σοβαρότητας του προβλήματος μπορείς να κάμεις διάφορα. Πάντως η ψυχοθεραπεία, πχ. ότι θα έκαμνες για αγχώδεις διαταραχές ή για κατάθλιψη, φαίνεται ότι θεραπεύκει τα σωματικά συμπτώματα καλλύττερα που τα φάρμακα σε έτσι περιπτώσεις !!!
Αλλά άστα, αν αρκέψω να μιλώ για την ψυχολογία στην Κύπρον εν θα έσιει τελειωμόν.

Ερυκίνη είπε...

συμπληρωματικό:
τα πλάσματα που έχουν συμπτώματα, έχουν συμπτώματα. Δηλαδή ακόμα τζαι αν με ούλλες τες εξετάσεις δεν θα ανέμενες να πονούν για παράδειγμαν, τούτοι ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ πονούν. Δυστυχώς ούτε οι γιατροί εν το αντιλαμβάνουνται τούτον το πράμαν. Αλλά τα πλάσματα αληθκεια υποφέρουν.

Noor είπε...

Ευχαριστώ για την απάντηση. Είναι πάρα πολύ ενδιαφέρον το θέμα της έρευνάς σου! Ελπίζω να πιάσουν τόπο οι παρατηρήσεις σου και όσων ασχολείστε με τέτοια θέματα. Στην Κύπρο μάλλον θα αργήσει να συμβεί...