Δευτέρα 18 Μαρτίου 2013

Κάποιες σκέψεις για το κούρεμαν

Ούλλον το ΣουΚου επέρασα το όπως τζαι ούλλοι όσοι εν εκτός Κύπρου υποθέτω. Θκιαβάζοντας ποτζεί ποδά τι γίνεται. Είδα τζαι πρώτη φορά κυπριακήν τηλεόραση ονλάιν. 

Εν ξέρω τι να πω. Σκέφτουμαι πολλά, πάρα πολλά. Τζαι νομίζω ως τωρά ούλλα ελεχθήκαν λλίον πολλά. 

Η Μάνα παραδόξως ήταν ήρεμη. Ενόμιζα ήταν να πάθει κανέναν καρδιακόν, μια τζαι οι καταθέσεις της στην τράπεζα με ριάλλια που επενδύσεις ήταν με τίποτες. Οι οικονομίες μιας ζωής. Αλλά η Μάνα (όπως τζαι εγώ) εννεν πολλά του ριαλλιού. Εν την άκουσα πανικοβλημένη στο τηλέφωνο. Όταν έχασεν τη δουλειάν του ο Πατέρας ήταν πολλά πιο μεγάλο πλήγμα για τζείνην που το 6,7 % που εννά χάσει. 

Τωρά το πόσον καταστροφικόν εννά ένι για την Κύπρο τζαι το τραπεζικό σύστημα τζαι τους επενδυτές τούτον το πράμαν εν άλλη υπόθεση. Τζαι είτε ψηφιστεί είτε εν ψηφιστεί ούλλοι ξέρουμεν ότι το παιράμιν ετέλειωσεν ήδη (η ζημιά εγίνην τζαι αποχαιρέτα το το χρηματοπιστωτικό κέντρο που χάνεις, να μεν μας γράφεις λαλώ εγώ).  

Όι ότι εν με κόφτει τζαι εν αγωνιώ. Αν δεν με έκοφτεν τωρά θα έγραφα το ήμειλ της παραίτησης μου εν θα εθκιάβαζα νέα. Αλλά ζώντας μακριά  (ίσως θετικόν) έχω μια απόστασην που τούτα τα πράματα (τζι ας έχω ριάλλια στες τράπεζες που θα κοπούν). Τζαι πάλε καλά. Είμαι λλίον θεατής του δράματος παρά να το ζω (ίσως να φταίει που τζαι οι δικοί μου άνθρωποι εν έχουν τζαι πολλά να χάσουν, με δάνεια, με τίποτες, έτσι εν κρέμμουνται που τες τράπεζες). 

Παρακολουθώ τζαι τες αντιδράσεις του κόσμου, τζαι των πολιτικών (που φαίνουνται τέλεια χασκιασμένοι να είμαι ειλικρινής) τζαι του Αναστασιάδη βέβαια. Που φαντάζουμαι ο γέρημος εν εκαρτέραν έτσι ματσουτζιάν που τους "παρέες" του (θέλω να πιστευκω). 

Που ούλλην την ιστορίαν έναν πράμαν εν μου κολλά. Γιατί ντε τζαι καλά η άτακτη χρεωκοπία εννά έρτει αύριο? Εννοώ ζούμεν με την απειλή της χρεωκοπίας που τον Νιόβρη ή κάτι, αλλά τσουκου τσουκου εθκιαβένναμεν. Γιατί αύριο? (τζι οι σε εναν μηνα να προλαβουμεν να καμουμεν τακτοποιημένον κλείσιμον της Λαικής). επειδή είπεν ο Αναστασιάδης απειλήσαν τον με διακοπή της παροχής ρευστότητας (που τον ΕΛΑ ότι στανάθεμαν τζι αν ένι τουτον). Εξαρχής εσκέφτηκα ότι κάτι εν κολλά γιατί εγώ θκιαβάζω Τέκι, τζαι ο Τέκι είπεν το τζαι παλιά αλλά επαναλαβεν το σε τούτον το κείμενο του για την Κύπρο (επιλέγω κάποια ενδιαφέροντα κομμάθκια αλλά αξίζει να το θκιαβάσετε τζι ολόκληρον).


".....Τι βλέπουμε στο θίασο? Μια μεγάλη βιασύνη. Στην ελλάδα ο ΓρΑΠ είχε 9 ολόκληρους μήνες μπροστά του για να προετοιμάσει τη στροφή από το λεφτά υπάρχουν στο σώσαμε τη χώρα του καστελόριζου. Και για να δικαιολογηθεί αυτή η βιασύνη, μπαίνουν στο τραπέζοι οι κακοί ευρωπαίοι φυσικά που πιέζουν αφόρητα. Ο πρόεδρας μάλιστα διέρρευσε πως η εκτ θα απέσυρε το ταμείο έκτακτης χρηματοδότησης των κυπριακών τραπεζών (ELA) αν δεν συμφωνούσε και άρα και πάλι ευχαριστώ να λέτε αχάριστοι.
Παρότι δεν ήμουν παρόν στο eurogroup για να μπορώ να ξεβρακώσω τις όποιες υποτιθέμενες απειλές, για να αποσυρθεί ο ELA θα πρέπει να πάρει αντίστοιχη απόφαση το συμβούλιο της ΕΚΤ, κι όχι ο κακός δρακουμέλ άσμουσεν έτσι όπως εμφανίζεται στις “διαρροές” να δίνει εντολή στον ντράγκι να κλείσει τις κυπριακές τράπεζες (δεν σε πιάνει ένα ρίγος?). Με λίγα λόγια λοιπόν η ελλάδα, η ιρλανδία, η πορτογαλία, η ισπανία, η ιταλία, το βέλγιο και η γαλλία και φυσικά και η ίδια η κύπρος θα έπρεπε να συμφωνήσουν στην απαγόρευση του ELA για την κύπρο τη στιγμή που όλες αυτές οι χώρες λιγότερο ή περισσότερο τον χρησιμοποιούν ή τον χρειάζονται..."
Τζαι σωστά ρωτά ο Τέκης, ήταν να εψηφίζαν τούτες οι χώρες μιαν τέθκοιαν απόφαση για την Κύπρο ?? Που θα έβρισκεν τα 2/3 να τον υποστηρίξουν στην ψήφιση? Απλά για να μεν μας περιπαίζουν. 
Φυσικά όπως λαλεί τζαι ο Τέκης... 
"..Αν δεν έχετε διαβάσει τις ειδήσεις, να σας πληροφορήσω πως η κύπρος υπέγραψε μνημόνιο συνεργασίας στο eurogroup της παρασκευής στο οποίο (πέρα από τα συνηθισμένα ΔΝΤ κόλπα περί μειώσεως των μισθών , περικοπών στο δημόσιο και άλλων που θα έρθουν), υπόσχεται πως θα κουρέψει τις καταθέσεις των τραπεζών σε ύψος 6,75% σε όσους διατηρούν λογαριασμούς κάτω των 100.000 ευρώ και 9,9% σε όσους διατηρούν λογαριασμούς άνω των 100.000 ευρώ. Και με αυτή την είδηση όλα τα υπόλοιπα σημεία του μνημονίου εξαφανίστηκαν."
κανένας εν μας είπεν ότι με το κούρεμαν αντικαθίστανται τα υπόλοιπα μέτρα. Με το κούρεμαν πιάννουμεν 5.8 δις, για να μας δώκουν ένα δάνειο 10δις. Κανένας εν μας είπεν ότι για τούτα τα 10δις εν θα παρθούν άλλα μέτρα. Για μέναν το κούρεμαν των καταθέσεων (εφόσον γινεί μια πιο δίκαιη κατανομή, με ένα όριο αφορολόγητου) έννεν τόσον άσιημον όσον τζείνα που πιθανότατα θα ακολουθήσουν τζαι μπορεί ήδη να υπογραφήκαν αλλά εν μας το είπεν κανένας. Μακάρι να είμαι λάθος. Μακάρι. 
Πάντως νομίζω το πιο θλιβερόν που ούλλα, εν το κίνητρον πίσω που την πράξη των Ευρωπαίων που ακόμα δεν είμαι σίουρη πιο ένι. Γιατί να κάμουν μιαν τόσο παράλογη κίνηση? Ο Τέκης λαλεί

"... Τέτοιου είδους “εκβιασμοί” λοιπόν δείχνουν ότι η ευρωζώνη είναι παντελώς ξοφλημένη. Και απλά αποφάσισαν να μας το πούνε επίσημα με το κούρεμα των κυπρίων καταθετών. Οι γερμανοί λοιπόν έχουν αποφασίσει επισήμως και διακομματικώς να τελειώνουν με την ευρωζώνη. Αλλά δεν θέλουν να πάρουν πάνω τους το φταίξιμο. Άρα θα αρχίσουν να σπρώχνουν όλο και περισσότερο την περιφέρεια μέχρι να συμβεί το “ατύχημα”
Μακάρι να έσιει άδικο, αλλά νομίζω πρέπει να ετοιμαζούμαστεν μιαν κατάρρευση της Ευρωζώνης (που εννάν πολλά πολλά επώδυνο). Τζαι για να καταρρεύσει πρέπει κάποιος να θυσιαστεί πρώτος. Ελπίζω να μεν είμαστεν εμείς. 

4 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Ο ELA, ο μηχανισμός έκτακτης στήριξης της ρευστότητας, εν τζίνος που κρατά εν ζωή τη Λαϊκή (κυρίως) που τον περασμένο Οκτώβρη. Εν ο αναπνευστήρας. Ο Ασμούσεν είπεν του Αναστασιάδη "είτε δέχεσαι το, είτε κλείω το ρουπινέττον του ELA". Τζαι πάππαλλα Λαϊκή (για αρκήν). Αυτή είναι η τραγική πραγματικότητα. Και ο ωμός εκβιασμός.

Ερυκίνη είπε...

όπως είπα πολλές φορές εγώ εν τζαι καταλάβω πολλά, αλλά τούτον που ελάλεν στο άρθρο (τζαι πάλε εν είμαι σίουρη) εν ότι ουσιαστικά ο εκβιασμός δεν έστεκεν γιατί το ΕΛΑ για να κλείσει θέλει πλειοψηφίαν που την ΕΚΤ για να κλείσει. Εννοώ ότι ο Ασμούσεν εν μπορεί που μόνος του να αποφασίζει τζαι να διατάσσει έτσι πράμαν. Τζαι αν επίεννεν σε ψηφοφορίαν δεν ξέρουμεν αν θα επέρναν (ειδικά που τες άλλες χώρες που επίσης κρέμμουνται).

Φυσικά τούτον στο τέλος της ημέρας εν αδιάφορον, είτε με τον ένα είτε με τον άλλο τρόπο, οι Ευρωπαίοι εκβιάσαν μας στυγνά τζαι εγ*****ν μας κανονικότατα. Απλά δεν ξέρουμεν τζαι ποττέ δεν θα ξέρουμεν τι σταλήθκεια επαίχτηκεν. δε τωρά που ο ένας φκαίνει τζαι λαλεί ου μα έννεν εμείς που εζητήσαμεν το κάτω που τες 100.000, τζαι ο άλλος λαλεί ου εν είμαστεν εμείς εν οι άλλοι. Ποιον να πιστέψεις?

επανάληψη ελλάδα ούλλα μια επανάληψη ελλάδα στο επικοινωνιακόν κομμάτι τουλάχιστον. μόνο που εμάς αντί να μας αήκουν να το πάμεν αργά-αργά και βασανιστικά είπαν να το πάμε μια κι έξω.

Moonlight είπε...

Εδιάβασα τζι εγώ το άρθρο του, αν τζαι εν πολλοκαταλάβω που τούτα τζαι εν θα έθρλα να γίνω ακόμα ένας που φωνάζει αλλά δεν έχει να προτείνει δεύτερη, καλύτερη λύση. Εν πολλές οι παράμετροι τζαι χανούμαστεν μέσα...

Ανώνυμος είπε...

Εγώ πάντως πιστεύκω τους Γερμανούς ότι ένεν τζείνοι που εθέλαν να μπει φόρος σε ούλλες τες καταθέσεις ανεξαιρέτως τζαι ότι επροτιμούσαν ψηλότερο φόρο για τους μεγαλοκαταθέτες που 100.000 τζαι πάνω.
Αλλά, πώς να θυσιάσει ο Αναστασιάδης το διεθνές χρηματοπιστωτικό μας πλυντήρ..εμ..κέντρο.

Μια ενδιαφέρουσα ανάλυση
(συγνώμη αν υπάρχει τρόπος να γίνει πιό μικρό τούτο το λινκ)
http://tvxs.gr/news/%CE%AD%CE%B3%CF%81%CE%B1%CF%88%CE%B1%CE%BD-%CE%B5%CE%AF%CF%80%CE%B1%CE%BD/%CE%BA%CF%8D%CF%80%CF%81%CE%BF%CF%82-%CE%B7-%CE%B1%CE%BD%CE%B1%CF%84%CE%BF%CE%BC%CE%AF%CE%B1-%CE%BC%CE%B9%CE%B1%CF%82-%CE%B1%CF%80%CE%BF%CF%83%CF%84%CE%B1%CE%B8%CE%B5%CF%81%CE%BF%CF%80%CE%BF%CE%AF%CE%B7%CF%83%CE%B7%CF%82-%CF%84%CE%BF%CF%85-%CE%B3%CE%B9%CE%AC%CE%BD%CE%BD%CE%B7-%CE%B2%CE%B1%CF%81%CE%BF%CF%85%CF%86%CE%AC%CE%BA%CE%B7