Τετάρτη 4 Νοεμβρίου 2009

Μαθήματα ζωής

Λένε ότι το να ζεις μόνο σου σε μια ξένη χώρα προσφέρει σου πολλά, καινούργιες εμπειρίες, διαφορετικό περιβάλλον, διαφορετικοί άνθρωποι, καινούργιες προκλήσεις, όπως τζαι να το κάμουμεν μαθαίνεις πολλά. Εν τούτα που λαλούμεν μαθήματα ζωής.

Μέσα σε μια εβδομάδα περίπου ζωής στη Leuven έμαθα που λαλείτε πολλά πράματα.

1. Τα φύλλα γλιάζουν. ελάλεν το η σοφή Μ.#2, αλλά αν δεν το ζήσεις που μόνος σου το φύλλον το βρεμένον της βροσιής, σε ποσότητα τύπου χαλί για το πεζοδρόμιο, εν μπορείς να καταλάβεις.

2. Επειδή δεν ακούεις βροχή, επειδή δε βλέπεις βροχή, τούτον εν σημαίνει ότι εν βρέχει. Καθόλου φιλοσοφική θεώρηση φίλε. Η βροχή δαμέ εν τόσο λεπτή, που τα πρώτα 15 λεπτά εν αννοίεις καν ομπρέλα γιατί εν το καταλάβεις ότι βρέχει, τζαι ξαφνικά παρατηράς ότι είσαι πουλλίν βρεμένον, αλλά πάλε εν αννοίεις ομπρέλλα γιατί ο βρεμένος τη βροχή δεν τη φοβάται σωστά;

3. Δεν έχουν όλοι οι ταξιτζίδες του κόσμου τη διακριτική ευγένεια και καλοσύνη των κυπραίων ταξιτζίδων. Έτσι του Βέλγου του ταξιτζή εν του επέρασεν καν που το μυαλό να με βοηθήσει, άφηκεν τα πράματα μου μες τη μέση του δρόμου τζαι έπρεπε να κουβαλήσω μόνη μου ως τον πρώτο όροφο του κτήρίου θκυό βαλίτσες, ένα πάπλωμα, 3 κιλά καρύθκια τζαι ένα βαζούι μαρμελάδα. Δια του λόγου το αληθές.


Ως τζαι η κοπέλα παύλα συγκάτοικος που ζει στην ίδιαν πολυκατοικία με μένα, είδεν με που μακριά, είπεν έναν γαλλικό "όοοο", τάχα "ίντα μπουν τούτα ούλλα που κουβαλάς", αλλά έναν σιέριν εν έδωκεν.

4. Οι γυναίκες μπορούν να είναι στυλάτες, σέξι, και chic, ακόμα τζαι με τόσα ρούχα μες το ψοφόκρυο. Οι άλλες δηλαδή, γιατί εγώ ακόμα τζαι τωρά που εν εσφίξαν οι κρυάδες, είμαι σαν το χαμένο παιδί των Εσκιμώων. Φυσικά εγώ εν ήμουν τούτα ούλλα ούτε στην Κύπρο έτσι τι είχαμε, τι χάσαμε.

5. Την πέτρα κι αν την πλένεις το σαπούνι σου χαλάς. Την πέτρα εν ξέρω πως τη λαλούν στα ελληνικά (καλαμαρίστικα ελληνικά), αλλά εν τζείνον το πράμαν που κάμνει στο ντους ή στες βρύσες που κάτι που έσιει μέσα στο νερό (κατατοπιστική όπως πάντα). Ε, καλά, εν τζαι είμαι τζαι νοικοτζυρά να ξέρω. Τούτον που ανακάλυψα μετά από ώρες τριψίματος είναι πως όσο κι αν το προσπαθείς δεν...... εν που τζείνην την ημέραν που άλλην καθαριότη στο διαμέρισμα εν έκαμα, so.... μιαν νοικοτζυροσύνην είπα να κάμω τζι εγώ τζαι ούτε τζείνην εν την εκατάφερα.

6. Σαν του μεσογειακούς ανθρώπους εν έσιει. Τελεία και παύλα. Τόσες μέρες σε τούτη την πόλη, αν εξαιρέσεις τους συμφοιτητές/συμφοιτήτριες, καθηγητές και γενικά ανθρώπους του τμήματός μου, οι μόνοι άνθρωποι με τους οποίους εκόψαμεν ρε παιδί μου θκυό-τρεις κουβέντες παραπάνω, ήταν ένας Ιταλός, μια Ιταλίδα τζαι ένας Τούρκος. Οι Βέλγοι πάλε, τίποτε, μηδέν. Καλά εντάξει, μπορεί να πιάννουν ένα 3, έτσι χαριστικά....

9 σχόλια:

Νεροκουβαλητής είπε...

http://frikipaideia.wikia.com/wiki/%CE%92%CE%AD%CE%BB%CE%B3%CE%B9%CE%BF

ρίτσα είπε...

Μα καλά ένεσιει παπλώματα στο βέλγιο;

ή εν πολλά ακριβά;

ή το δικό σου πάπλωμα είναι για δύο άτομα;

Leni είπε...

5. Λαλούν την "πουρί" (limescale) τζαι έχει στην αγορά διάφορα φάρμακα που σου την φέφκουν στο πι και φι. Γύρεψε limescale removers. Στις εστίες μας εμάς εβάλλαν πρόστιμο άμα εκάμναν έλεγχο τζαι είχες πέτρα στο μπάνιο/wc.

Εμένα εν με ξένισε το πάπλωμα, εν τα καρύθκια που με ξενίσαν! :Ρ

Ανώνυμος είπε...

Sto leuven itan kai enas filos mou kalamaras pou epie gia ekponisi didaktorikou alla telika meta pou ena hrono eklise to tmima kai efie.
Itan sto tmima mias megalis eterias
IMEC onomazete kai asholite me ton tomea ton ipologiston.
En toy arese katholou i zoi giati oullo evreshie, en apomonomeno meros.DlD idaniko gia doulia kai spiti.
Telika epie skotia.Enoite en emathe potte gallika i flamandika alla ipe mou oti o kathenas mila agglika tzimesa
T.K.

Ανώνυμος είπε...

Peritto na soy po oti ehase kai i omada m o olympiakous pou toys velgous.Gmt. Ygeia :)

T.K.

Kato Ydata είπε...

La Belgique trois points? pas mal, pas mal

Ερυκίνη είπε...

Όι ρε παιθκιά εν το εκαταλάβετε καλά. Το πάπλωμαν εν που το Βέλγιο που το γόρασα, αλλά έπιασα το πριν να πάω στο σπίτι έτσι έπρεπεν να το κουβαλήσω. Καρύθκια τζαι μαρμελάδα, εν έφερα που Κύπρον, εχάρισεν μου τα ο επόπτης μου, όταν με κάλεσε σπίτι του για δείπνο. εφύρτηκα μιλούμεν που την καλοσύνην. ο μόνος καλός Βέλγος!!!
Νεροκουβαλητή, έχω φυρτεί που τα γέλια!!!

ρίτσα μου το δικό μου πάπλωμα είναι για δυό άτομα, αλλά είναι το στρώμα μου μονό....

Λένη, ευχαριστώ για τες χρήσιμες πληροφορίες. εννα τα γυρέψω, φυσικά ούλλα τα προιόντα γράφουν τες πληροφορίες σε φλαμανδικά και γαλλικά, αλλά όχι αγγλικά, αλλά εννα τα έβρω. Dank u, που λαλούμεν δαμέ.

Τιμούρ,
είσαι τζαι με τον Ολυμπιακό; όι ρε κουμπάρε... :p. μεν μου μαραζώνεις για τη μάππα τωρά. όσο για την πόλην. ο φίλος σου ο καλαμαράς έσιει δίκαιον. Τζαι ο Τούρκος παρέας που εγνώρισα είπεν μου τον πρώτον χρόνον εννά είσαι εντάξει. Μετά εν θα βαρεθείς; Επιλέγω να το βλέπω αισιόδοξα. ότι εν θα βαρεθώ δηλαδή. Τώρα να δούμε...

Ανώνυμος είπε...

Na sou po tzie ena peristatiko pou esinevi stin eteria.
Eprepe na etimasoun ena project gia kapious koreates.Telika itan etimo kai epiantoys til 1 lepto(!!!) meta tin prokathoriskeni ora epikinononias.
I antidrasi ton koreaton?Arksisate kai alli fora na men epanalifthi.
Em intalos paragoyn LG kai Samsung?
Alimono.

Ανώνυμος είπε...

A oso gia ton Olympiako en tzi elipithika.Halara...