Πέμπτη 3 Δεκεμβρίου 2009

Ο μικρός Albert

Τούτον το πόστ δεν έχει καμία σχέση με τον Αινστάιν καταρχήν.

Το μικρό Albert νομίζω εν έσιει ψυχολόγον που να μεν τον ξέρει. Το πείραμα του μικρού Albert μαζί με το πείραμα του Pavlov με τους σκύλους, το πείραμα του Zimbardo με τους φυλακισμένους τζαι το πείραμα του Milgram με τα υποτιθέμενα ηλεκτροσοκ εν που τα πιο διάσημα στην ιστορία της ψυχολογίας. Το πείραμα του Pavlov ούλλοι ξέρουν το, για τον Zimbardo εξανάπα σας σε άλλο πόστ, τωρά θα σας πω για τον μικρό Albert.

Πριν πολλά πολλά χρόνια που λαλείτε ήταν τούτος ο κύριος. Ο John Watson. Τζαι τούτος ο μιτσής, ένα μωρούιν ουσιαστικά, ο Albert, που τα γέριμα τα σκοτεινά ΔΕΝ εφοάτουν τα ζώα. Δεν εφοάτουν τους σιύλλους, δεν εφοάτουν τους πιθήκους, δεν εφοάτουν τους ποντικούς. Ε συγγνώμην, λαλεί σου ο κύριος Watson, εγώ πως θα θεραπεύσω το μωρό, αφού εν έσιει πρόβλημαν; Εύκολο, θα του δημιουργήσω ένα. Έβαλεν που λαλείτε τον καημένο τον Albert, έδειχνεν του το ποντικούιν τζαι ταυτόχρονα έκαμνεν έναν δυνατόν ήχον να τον φοητσιάσει. Τζαι τούτον επαναλήφθηκεν πάααρα πολλές φορές. Ώσπου ο καημένος ο Albert εσύνδεσεν μες το νουν του το ποντικούιν με τον ήχον, τζαι έτσι μόνο με το να θορεί το ποντικούιν (χωρίς τον ήχο) εφοάτουν. Εδημιούργησεν του δηλαδή μια φοβία. Την οποία μετά ήρτεν τζαι εθεράπευσεν με τον ίδιον τρόπον. Τη διαδικασία αυτή, το classical conditioning, το διδακτήκαμε πολλές φορές, τζαι το πείραμα με τον Albert κυρίως.

Αλλά ποττέ εν το είδα, μέχρι χτες, που μας εδείξαν τούτο το βίντεο. Τζαι επειδή είμαι πολλά ευσυνείδητη μπλόκκερ είπα να το μοιραστώ μαζί σας.




εμένα αμέσως θκυό ήταν οι παρατηρήσεις μου:
1. ο μικρός Albert εν έναν ζουρτουλλούιν, πουρεκκούιν μωρόν (ένα ρούλιπούλι που λαλούν στα ιρανικά)
2. σε τζείνη τη φάση που δείχνουν το ποντικούιν του Albert τζαι πάει να φύει τζαι κλαίει δεν ξέρω ποιον να πρωτολυπηθώ, τον καημένο τον Albert ή το καημένον το ποντικούιν που παραλλίον να το κάμει λιώμαν ο μιτσής; Ήταν τζαι ζουρτούιν!!!!


ΥΓ.: ξέρω ότι ακούεται πολλά άρρωστο στους μη ψυχολόγους τζαι εν που τζείνα τα ότι και τόσο ξεκάθαρα ηθικά πειράματα, αλλά η διαδικασία αυτή έγινε και γίνεται πολλές φορές σε πειράματα τζαι τα πράματα που εμάθαν οι ψυχολόγοι που τούτα τα πειράματα έχουν άμεση χρησιμότητα τζαι εφαρμογήν στον τρόπο που θεραπεύκουν αποτελεσματικά πολλές διαταραχές. Έννεν που σαδισμό που το κάμνουν, που το κάμνουμεν, δηλαδή.

11 σχόλια:

Tinker Stell είπε...

Επελλάναν τον τον καϋμένο τον μιτσή...ελπίζω τουλάχιστον να εξεπέρασεν την φοβίαν του.

Moonlight είπε...

...ΑΛΛΑ...

Leni είπε...

Τον καααακορίζικο..
Πηλέ μου ύστερα εσάσαν τον οξά έμεινε με τη φοβία; Αλλά τούτα εν τζαι διδάσκουν μας τα!

drSpock είπε...

Γονείς εν είσιεν ο μικρός Άλμπερτ να μεν τον αφήκουν να γινει πειραματόζωο?!

Sindrimin είπε...

Mα, αν δεν κάμνω λάθος ο μικρός Albert εν αποθεραπευτηκε. Αντίθετα η φοβία του εγενικεύτηκε, με φόβο στα άσπρα κουνέλια, ...ακόμα στα γένια του Αγίου Βασίλη.

Και το πέιραμα του Watson, επειδή ακριβώς ήταν εντελώς ανήθικο και επειδή ο ίδιος ο Watson εν ασχολήθηκε να επαναφέρει πραγματικά τον μικρό Albert, εδημιούργησε μεγάλο σάλο και οδήγησε τον γιατρό να αποσυρθεί πάνω στο απόγειο της καριέρας του. (βέβαια επρόλαβε τζια έμεινε στην ιστορία ο μπαγάσας)

Ερυκίνη είπε...

καλημέρα
@dr.spock,
πε τζαι εσού, εκτός τζι αν οι γονιοί του ήταν επίσης άρρωστοι ψυχολόγοι!!!
@sindrimin
ναι η φοβία του μετά εγενικεύτηκε σε οτιδήποτε άσπρο, χνουδωτό κλπ. να πω την αλήθεια μου είχα την εντύπωση ότι μετά από αυτό όμως αποθεραπεύτηκε, αλλά εν βάλλω τζαι το σιέριν μου στη φωθκιά. καλά μεν το συζητάς τζείνοι που εμείναν στην ιστορία εν τζείνοι που εκάμαν τα πιο άρρωστα πράματα, εν απίστευτον έννε;;

Ανώνυμος είπε...

To risk or not to risk! Na kameis kati pou isws na einai antideontologiko kai na meineis stin istoria...? i na akoloutheis panta tous deontologikous kodikes kai na parameineis agnwstos kai asimantos- insignificant p<.0000001 :p .........ax epethumisa touta ta mathimata.......thelw ki egwwwww!

ΠΛΑΝΗΤΑΣ είπε...

Eίχα μια γνωστή μου που φοβόταν τα περιστέρια!
Έχοντας περάσει τα παιδικά μου χρόνια μαζί με τα περιστέρια, μου φαινόταν -και μου φαίνεται- εντελώς απίστευτο!
Μπορώ να καταλάβω φοβίες που ίσως συνδεθούν με αρνητικές επιπτώσεις, π.χ. μπορεί κάποιος που φοβάται τους σκύλους να τρέμει μήπως τον δαγκώσουν, αλλά τα ΠΕΡΙΣΤΕΡΙΑ;
Μόλις πήγαιναν να πετάξουν έτρεμε η κοπέλα.

Πως εξηγείται αυτό ψυχολογικά;
Είδε περιστέρι στην παιδική της ηλικία και το συνδύασε με κάτι άλλο οδυνηρό;

Ερυκίνη είπε...

αχ πως μου ελκύετε την προσοχή τζαι παρασυρετε με που το θκιάβασμαν δε λέγεται.

@kalioush
θα σου άρεσκεν πολλά τούτη η διάλεξη κοπελιά, γιατί εκάμαν στο τμήμα μας conditioning σε ενήλικες, όχι με ηλεκτροσόκ ούτε με ήχους, αλλά με cookies που είχαν τζείνην την αηδιαστική γεύση του φαρμάκου. ωραίον έννε;;; όσο για το δίλημμαν, εν τίθεται καν θέμα, προτιμώ να είμαι insignificant p=.999999!!!!

@πλανητάρχης
αγαπητέ μου, χρόνια και ζαμάνια να τα πούμε!!! λοιπόν, οι φοβίες διαφέρουν από τους φόβους σε ένα σημαντικό στοιχείο, είναι παράλογες!! Έτσι μπορεί να φοβάσαι τες κατσαρίδες (εγώ πρώτη και καλύτερη) ενώ δεν μπορούν να σου κάμουν τίποτε, τα 20 εκατοστά ύψος, τις γάτες, το σκοτάδι, τους παλιάτσους κλπ κλπ.
Μια κοπέλα που είχε φοβία στα πουλιά τζαι τζείνον που μου είπε ότι την φοβίζει είναι τα ράμφη τους. Φοβόταν ότι μπορεί να την τσιμπήσουν. Ότι μπορεί να έρτουν πάνω της. Η ίδια δεν είχε ποτέ τέτοια εμπειρία, αλλά δεν είναι απίθανο να είδε σε άλλους ή στην τηλεόραση όταν ήταν παιδί. Ποιος ξέρει; Συνήθως κάποιος έχει ένα ερεθίσματα για τούτα τα πράματα, που μπορεί να αποτυπωθεί χωρίς να το συνειδητοποιεί.

Diasporos είπε...

Νομίζω δέν υπάρχει 'αποθεραπεία' της φοβίας.

Αφού το υποσυνείδητο είναι ο μάστρος των connections, εν δύσκολο να ξεριζωθεί μιά εμμονή -έχει ήδη κάμει πλοκάμια, έχει μεταλλάξει σε εκατό διαφορετικά σύμβολα τα οποία μπορούν να κάμουν manifest ανα πάσα στιγμή μέσα μας τζιαι να ξαναξυπνήσουν τη φοβία..

νομίζω μόνο transform μπορεί να κάμει κάποιος μιά φοβία, να την τυλίξει με άλλο κουκκούλλι σάν το σκουλούτζι τζιαι να τη χώσει μέσα σε προστασία εύθραυστη αλλά μόνιμη για να μέν κάμνει πλέον τα connections. Αν φανεί τυχερόν το άτομο μπορεί το σκουλουκούι μές το κουκκούλι να μεταμορφωθεί σε πεταλούδα. Δηλαδή η φοβία να γίνει Δύναμη.


Αντλούμε πολλά εφόδια που την μεταμόρφωση.

Όχι τόσο με την 'αποθεραπεία'.


Λαλώ τα καλά γιατρέ ? :))))

Kato Ydata είπε...

@ diasporos, oi konneksionistes tha itan poli perifanoi meta tin analisi sou :)

@ grouptherapy, eshei ergastiria (labs) psixologias ta opoia den mpainoun kan sto dilimma to antideontologikou kai mi. Edo pera exoume animal rights supporters ekso apo to tmima kathe kathe mera kai o orofos E opou ginontai ta peiramata (tipou mikrou Albert) exei dio eisodous, i mia kleisti me alisida kai i alli thelei kodikous gia na mpeis.

@ Rykinoula, aporo (!) giati oi mega-simperiforistes tou tmimatos psyx sto UCY den mas edeiksan pote to video auto!