Πέμπτη 11 Νοεμβρίου 2010

Γιατί μια απόπειρα δολοφονίας πέρασε απαρατήρητη

Όσο το γυρίζω μέσα στο νου μου, τόσο παραπάνω συνειδητοποιώ τι έγινε την προηγούμενη εβδομάδα. Οι ειδήσεις είπαν ότι ένας Τουρκοκύπριος εμασιερώθηκεν. Μια απόπειρα δολοφονίας, για τούτον μιλούμεν. Τζαι αν ο άνθρωπος επεθάνισκεν θα εμιλούσαμεν για δολοφονία. Δολοφονία. Εν ξέρω αν το εσυνειδητοποιήσαν τούτοι ούλλοι που εφκήκαν να μιλήσουν. Δολοφονία.

Τα γεγονότα της προηγούμενης εβδομάδας δεν ήταν πορεία κατά της λαθρομετανάστευσης, ούτε εναντίωση στη μεταναστευτική πολιτική της χώρας. Τζείνος που θέλει να κάμει έτσι πορείαν πάει πόξω που τη Βουλή, όι να κοντραριστεί με το αντι-φασιστικό φεστιβάλ. Τζείνος που θέλει να κάμει έτσι πορεία πάει με τα πανώ του, όι με τα ρόπαλα (αν παίρνεις ρόπαλο μαζί σου σε πορεία σημαίνει θέλεις να δέρεις). Τα γεγονότα της προηγούμενης εβδομάδας ήταν γεγονότα μίσους. τζαι το μίσος στην Κύπρο ενάντια στους ξένους, τους τουρκοκύπριους, ούλλους τους μη Ελληνες εξεκίνησεν ανεπαίσθητα τζαι έφτασε στη δολοφονία (τζαι ποιος ξέρει ως που μπορεί να φτάσει).

Γι'αυτό τζαι η μεγάλη μερίδα της κοινωνίας εν αντιδρά σοκαρισμένη. Γι'αυτό οι πολιτικοί δεν εσυγκλονιστήκαν που τα συμβάντα. Γιατί πριν τες βίαιες συγκρούσεις ήταν οι "αθώες" πορείες στο κέντρο της Λευκωσίας με συνθήματα κατά των τουρκοκύπριων, τζείνες που επροκαλέσαν συζητήσεις τύπου "δεν έχει ο φασίστας το δικαίωμα να είναι φασίστας;" (η απάντηση νομίζω εδόθηκε πρόσφατα. τούτη ι ιδεολογία αναπόφευκτα οδηγεί στη βία. τέλος. αναθρέφοντας φασίστες, αναθρέφεις δολοφόνους).

Τζαι πριν τες πορείες, είσιες τες κουβέντες, τζείνες τες "εμπεριστατωμένες" αναλύσεις για την ανεργία στην Κύπρο, που εφκάλλαν βεβαίως ως κύριο παράγοντα την ύπαρξη ξένων στο νησί. Τζαι μαζίν τες άλλες "εμπεριστατωμένες" αναλύσεις για την εγκληματικότητα στην Κύπρο, για την οποία φυσικά φταιν οι ξένοι.

Θυμούμαι σε μιαν που τες επισκέψεις μου στην Κύπρο πέρσι η μάνα μου ελάλεν μου τα νέα του χωρκού. Πως το χωρκόν μας εγίνηκεν Σιηκκάγο (έμαθεν η μάνα μου το Σικάγο), πως φοάσαι να αφήκεις το σπίτιν σου ξεκλείδωτον. Πως για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα εδημιουργήθηκεν ο πανικός γιατί κάποιοι λαλεί σου αννοίαν σπίθκια τζαι εκλέφκαν. Σύσσωμο το χωρκόν υποψιάζετουν φυσικά ούλλους τους ξένους, τους εργάτες, τες οικιακές βοηθούς που δουλεύκουν στο χωρκόν. επεράσαν ούλλοι που το νού τους. Τελικώς η αστυνομία έπιασεν τους κλέφτες επαυτοφόρω. Τζι οι θκυό ελληνοκύπριοι. φτωχά πλάσματα (ζούμεν σε χωρκόν εν τζαι έσιει πολλούς ζάμπλουτους), χωμένοι στα χρέη....ε εκλέψαν λαλεί η μάνα μου....

Αλλά κανένας εν ένιωσεν άσιημα που αμέσως υποψιάστηκεν τους ξένους. κανένας. Κανένας δεν ήρτεν να πει, όπα φίλε για τους κυπραίους που κλέφτουν φταίει η φτώσια, για τους ξένους φταίει η ράτσα τους; κανένας εν θέλει να δει τα γεγονότα αν δεν βολεύκουν την ιδέαν που έσιει μες το νουν του. καλλύττερα να φταιν οι άλλοι παρά εμείς. Για ούλλα. Δημιουργεί μιαν ασφάλειαν στον λαό, γιατί ο εχθρός είναι έξω και όχι ανάμεσά μας, τζαι σίουρα μιαν ασφάλειαν στους πολιτικούς γιατί με έτσι ιδέες κανένας εν θα τους φταίξει ποττέ.

Μόνον που τούτες οι σκέψεις τζαι οι πεποιθήσεις, οι αθώες, που πάντα θα ενισχύουνται που δεδομένα (γιατί, ναι, έσιει τζαι ξένους που όντως κλέφκουν τζαι κάμνουν εγκλήματα, τζαι τους Κυπραίους προτιμούμεν να τους αγνοούμεν), σιγά σιγά οδηγούν στα μασιερώματα. Αύριο σε δολοφονίες.... Εν ξέρω γιατί πρέπει να καρτερούμεν τα σιηρόττερα. τζαι να φκούν οι κύριοι να πουν ότι λυπούνται τζαι καταδικάζουν.

9 σχόλια:

ανεργος ελληνοκυπριος είπε...

βλεπω οτι ολοι οι αναρχοκομμουνιστες συνεχιζετε να αποκαλειτε τα γεροντακια ναζι.η χουντα χριστοφια βαφτισε ναζι τον ανεργο κυπριακο λαο .στοχος σας η αλλαγη του δημογραφικου χαρακτηρα του νησιου ο εποικισμος με τουρκους και αραβες και η εκδιωξη του ελληνικου στοιχειου.η κυπρος κυβερνατε παρανομα απο εναν κομμουνιστη της σταλινικης πτερυγας ο οποιος ειναι τουρκοσυριακης καταγωγης.μην μου πεις οτι λεω ψεματα.δηλωνει οτι οι τουρκοι ειναι αδελφια σας και οτι νιωθει και συρος παρα ελληνας.αυτο παει αντιθετα με το συνταγμα και θατον οδηγησουμε στα δικαστηρια για στημενο εκλογικο αποτελεσμα καθως και για αποκρυψη εθνικης ταυτοτητας

Ερυκίνη είπε...

(τα γέριμα έγραφα σου μιαν απάντηση σεντόνι, αλλά εσβήστηκε, έτσι θα τα επαναλάβω :((()

θα προσπαθήσω να απαντήσω με όσο το δυνατόν πιο λογικά επιχειρήματα υποθέτοντας ότι είσαι πρόθυμος για κουβέντα.

1. υποθέτεις ότι είμαι αναρχική/κομμουνίστρια λες τζαι δεν μπορεί κανένας άλλος εκτός που τους αριστερούς να διαφωνεί με πράξεις βίας. Ε το λοιπόν δεν είμαι. ούτε αναρχική, ούτε κομμουνίστρια. υπάρχουν τζαι πλάσματα που μπορούν να σκεφτούν τζαι έξω που πολιτικοποιημένες ομάδες (μπορεί να είσαι τζι εσύ ένας που τούτους τζαι σιέρουμαι). αν δεν μου αρέσκει να ππέφτει ξύλο είμαι αριστερή; αν δεν μου αρέσκει να σκοτώνεται κάποιος απλά για τη ράτσα ή την θρησκεία του είμαι αριστερή; ποιος σας είπεν ότι οι αριστεροί εκκοτσιαννιάσαν τες ανθρώπινες ιδέες;

2. δεν αποκαλώ ναζί τα φτωχά γεροντάκια που λαλείς, αλλά τζείνους που εμασιερώσαν έναν άνθρωπο επειδή ήταν τουρκοκύπριος. τζαι εν νομίζω να τον εμασιερώσαν τα γεροντακια που λαλείς. αλλα το γεγονός ότι τούτοι οι εγκληματίες (που κυκλοφορούν από ότι γνωρίζω ακόμα ελεύθεροι ανάμεσα μας) στα μυαλά μερικών έχουν δικαιολογία, για μένα σημαίνει ότι υπάρχουν άνθρωποι που μπορεί να μεν επιάνναν ποττέ το μαχαίριν να σκοτώσουν κάποιον, αλλά διούν την επιβράβευση τζαι την ενίσχυση σε τούτους τους τύπους να το πράξουν.

3. τες υπόλοιπες πολιτικές υπερβολές θα τες αγνοήσω. απλά να πω ότι ο Χριστόφιας εψηφίστηκεν που την πλειοψηφίαν αν δεν κάμνω λάθος. Τζαι φαντάζομαι απογοήτευσεν πολλούς, όι μόνον εσένα. Το κόλπον όμως της δημοκρατίας είναι ότι σε τακτά χρονικά διαστήματα (άκου τωρά) γίνονται εκλογές τζαι άμαν εν μας αρέσκει τζείνος που έχουμεν ψηφίζουμεν έναν άλλον. φυσικά αν διαφωνείς με τες πρακτικές της κυβέρνησης (πίστεψε με τζι εγώ διαφωνώ σε πολλά πράματα) με τη μεταναστευτική πολιτική ή και άλλους νόμους μπορείς να κάμεις τα εξής:
1. πορεία διαμαρτυρίας στη Βουλή
2. κατάθεση νομοσχεδίου στη Βουλή με προτάσεις για να αλλάξουν οι νόμοι τζαι οι πολιτικές
3. να πιέσεις με πορείες και διαμαρτυρίες για πρόωρες εκλογές (εν της μόδας τώρα) τζαι να φκεί καινούργιος πρόεδρος.

Δεν θεωρώ δημοκρατικό μέσο το να καυκαλατίζεις τζαι να δέρνεσαι με τζείνους της αντίθετης άποψης (τούτον ισχύει για ούλλους, τζαι τους εθνικιστές τζαι τους μη). Εξάλλου τζαι να δέρεις μιαν φάουσαν κόσμο τον νόμον εν τζαι άλλαξες τον, εν αλλού που παίρνονται οι αποφάσεις.

4. τούτη τη σύνδεση των μεταναστών με τους Τούρκους έποικους, θκυό εντελώς διαφορετικά πράματα εν μπορώ να την καταλάβω. μόνον τζείνοι που πιστεύκουν σε μιαν καθαρή ελληνική φυλή χωρίς ξένους (θυμίζει σου τίποτε?) μπορεί να κάμουν έτσι σύνδεσην. τζαι σε τούτους (γιατί εν πιστεύκω ότι είσαι ένας που τούτους) έχω να πω να πατήσουν στη γη τζαι να δουν την πραγματικότητα τζαι να μεν πιστεύκουν στα φούμαρα που τους πουλούν μερικοί μερικοί. Ο κόσμος άλλαξεν εδώ και δεκαετίες τζαι τούτον που ονειρεύκουνται, έναν τόπον χωρίς ξένουν απλά ΔΕΝ μπορεί να συμβεί. οι άνθρωποι διακινούνται εύκολα τζαι ελεύθερα. στη γερμανία δεν ζουν μόνο γερμανοί τζαι στην αγγλία δεν ζουν μόνον εγγλέζοι. έτσι τζαι στην κύπρο δεν μπορούν να ζουν μόνον κύπριοι ή μόνον ελληνοκύπριοι. εγώ εκτιμώ τζαι αγαπώ το ελληνικό στοιχείο τζαι κανέναν φόβο δεν έχω ότι θα χαθεί, αν συνυπάρξει με άλλους πολιτισμούς.... εσύ γιατί φοάσαι τόσο;

Ερυκίνη είπε...

ΥΓ: ο τονισμός του άνεργος στο παρατσούκλι σου τζαι στο "άνεργος κυπριακός λαός" υπονοεί ότι εμείς που διαφωνούμεν δεν ανήκουμεν στην κατηγορία του καημένου του άνεργου λαού. ότι είμαστεν τίποτες πλούσιοι τζι εν καταλάβουμεν τι σημαίνει να μεν έσιεις δουλειά τζαι λεφτά ή να σε ζουν οι γονιοί σου. μόνο που κάμνεις πολλά μεγάλο λάθος.

Кроткая είπε...

"η κυπρος κυβερνατε παρανομα απο εναν κομμουνιστη της σταλινικης πτερυγας ο οποιος ειναι τουρκοσυριακης καταγωγης."

Καταρχάς, κυβερνάτΑΙ με -αι-. Άμα είσια τόσο έλληνας, κάνε και κάνα spell check, μάθε και λίγη ορθογραφία.
Δεύτερον, "παράνομα"?! Κατόπιν εκλογών = παράνομα?
Προσωπικά έχω να καταλογίσω πολλά στο Χριστόφια και το ΑΚΕΛ, κι έχουν κάνει ένα κάρο μπούρδες, αλλά σίγουρα δεν κυβερνάνε παράνομα.

"δηλωνει οτι οι τουρκοι ειναι αδελφια σας και οτι νιωθει και συρος παρα ελληνας."

Και τι σημασία έχει τι νιώθει ρε φίλε? Σημασία έχει να κάνει καλά τη δουλειά για την οποία ψηφίστηκε! Κάνε κριτική σε αυτά που κάνει, όχι στο τι είναι και τι νιώθει.


"αυτο παει αντιθετα με το συνταγμα και θα τον οδηγησουμε στα δικαστηρια για στημενο εκλογικο αποτελεσμα καθως και για αποκρυψη εθνικης ταυτοτητας"

Ωπα ωπα:
1. έχει κυπριακό διαβατήριο, ναι ή ου?
2. Πού ακριβώς λέει το Σύνταγμα πως δεν επιτρέπεται κάποιος να έχει χ,ω,ω καταγωγή για να αποκτήσει δημόσια αξιώματα?
3. ποιοι θα τον "οδηγήσετε"? Νόμιζα πως μιλούσες εξ ονόματος του εαυτού σου.

Ανώνυμος είπε...

Πολύ καλό κείμενο Ερυκίνη.

Ο προφανώς άεργος στο μυαλό σχολιογράφος σου, μου δημιούργησε μια απορία: σοβαρομιλά, ή κάνει ένα σύνθετο αστείο;

Ειλικρινά δεν μπορώ να αντιληφθώ γιατί εσύ και η Κροτ δεν το ξεκαθαρίσατε πρώτα αυτό!!!

Ανώνυμος είπε...

αν την κυπρο την χασαμεν την μιση με προδοσια στην οποια χαρηκατε γιατι φοβηθηκατε μηπως γινη ελληνικη τωρα δεν εχεται προβλημα διεθνιστικα να την χαρισεται σε εν τριτο αττιλα...

Noor είπε...

Ανώνυμε: γίνΕΙ, έχετΕ, χαρίσετΕ. Φαντάζομαι να μην σου έλεγαν άλλοι πιο πάνω να προσέξεις λίγο τα ελληνικά σου... Κρίμα πάντως. Τόση αγάπη για την Ελλάδα και να μην μπαίνεις στον κόπο να μάθεις τη γλώσσα της αγαπημένης σου χώρας. Δεν λέει! Οι άλλοι που είναι διεθνιστές και αναρχοκομμουνιστές και έμαθαν να γράφουν ελληνικά. Ντροπή!

Sike είπε...

όντως, εν εκατέληγε σε δολοφονία το περιστατικό, ήταν να είμαστε ΠΟΛΛΑ αλλού τωρά... the 60s all over again? the 70s? τζιαι εν μιλώ για χίππυες.

Ερυκίνη είπε...

ακριβώς. Ακριβώς. Τζαι ξέρεις τι; τίποτε εν εμάθαμεν που την ιστορίαν, τίποτε. φυσικά αν δεν αναγνώρισες ποττέ ότι έκαμες λάθος εν πρόκειται να αποφύγεις να το ξανακάμεις..

αλλα ξέρεις σάικ, εν τζαι έσιει τζαι πολλά μεγάλη διαφορά που τελικά εν επέθανεν ο άνθρωπος (ευτυχώς δηλαδή). η πράξη εν τζαι αλλάσσει.

τα πράγματα είναι δυσοίωνα....