Κυριακή 26 Ιουνίου 2011

Δύσκολες καλοκαιρινές απορίες

Που τον τζαιρό που ζω στα ξένα (τζαι τωρά τελευταία ειδικώς που εν καλοτζαίριν) γίνουμε δέκτης πολλών ερωτήσεων που δεν ξέρω τζιόλις πως να απαντήσω, είτε γιατί όντως δεν ξέρω τα δεδομένα που με ρωτούν είτε γιατί ταλανίζομαι ανάμεσα στην αντικειμενική ή προκατειλημμένην απάντησην.

αγαπητοί συμπλόκκεράδες αν ξέρετε τι εν το σωστόν πέτε μου τζι εμέναν να ξέρω τι να λαλώ σε ερωτήσεις που έχουν να κάμουν με την πατρίδα μας του τύπου:

- μπορεί κάποιος να πετάσει κατευθείαν στο αεροδρόμιο στο Turkish part χωρίς κανέναν πρόβλημα? (άπαντες ξένοι έτσι ξέρουν την κύπρο, ένα ελληνικό τζαι ένα τούρκικο μέρος, δαμέ πάντα σιωπάς γιατί εν μεγάλη κουβέντα)
τούτην την απάντησην ξέρω την, αλλά μια φωνούλα μέσα μου θέλει να πει " έν έναν μη αναγνωρισμένον αεροδρόμιον τα γέριμα, πετάτε στη Λάρνακα τζαι παέννετε με το αυτοκίνητο ίντα πρόβλημαν έσιει?" Τούτον κάμνει με φασιστούν?

- εσύ που πετάς; (λάρνακα) εσύ εν μπορείς να πετάσεις στο "turkish part"?
απάντηση τζαι να μπορώ εν θα το καμνα, αλλά δεν ξέρω αλήθκεια

- ε, καλά άμαν πετάσεις λάρνακα μπορείς να μείνεις λλίες μέρες στο νότιο μέρος , μισές μέρες στο βόρειο
γιατί όχι αλήθκεια??

- πόσον οργανωμένα εν τα τουριστικά πακέτα στο Βόρειο μέρος??? εννά ήταν εύκολο να οργανωθεί ταξίδιν για άτομα με αναπηρίες ?
Εν έσιει ιστοσελίδα το ψευδοϋπουργείον Τουρισμού?? εν κακόν να παραπέμπεις κόσμον στες ψευδο-ιστοσελίδες?? άσε που τζαι να θέλεις να μεταφράσεις το ψευδο-κάτι στα εγγλέζικα πως εννά το πεις?? τζαι πως να το πεις χωρίς να σε περιπαίξουν που 35 χρόνια ζεις με μια λεκτική ψευδαίσθηση λες τζαι χώννεται έτσι η πραγματικότητα.

- εσύ πάεις διακοπές στο Βόρειο μέρος?? μπορείς να μείνεις τζιαμέ όσον τζαιρόν θέλεις??
Ας πούμεν τι λαλείς δαμέ αν δεν έμεινες ποττέ κατεχόμενα πάνω που 12 ώρες???

Τζαι τέλοσπάντων, τι εν τούτη η μανία που τους έπιαεν ούλλους να θέλουν να παν διακοπές στη Βόρεια Κύπρο??? έτσι έρκεται μου να πω (μόνο τζαι μόνο για να γλυτώσω το άβολον της παντελούς μου άγνοιας για την απέναντι πλευρά) αν εν να έρτετε κύπρον να έρτετε έσσω μας ολάν. Cyprus in jouw hart, κότζια μου διαφήμισην που εβάλαμεν.

Εν τζαιν που είμαι φασιστού, αντι-επαναπροσεγγίστρια, αντι-ομοσπονδιακήν ή ξέρω γω τι. εν που αντρέπουμαι που εν ξέρω τίποτε για τη μισή μου πατρίδα. Τζαι παραπάνω αντρέπουμαι για τους λόγους που εν ξέρω τίποτε για την μισή μου πατρίδα, για τους λόγους που εν πάω ποτζεί διακοπές, για τζείνους τους λόγους που κατα βάθος δικαιολογώ τους, αλλά που την άλλην ξέρω ότι εν θα έπρεπεν.

Αν κάποιος έσιει απάντηση στο πως να χειρίζουμαι έτσι ερωτήσεις χωρίς να φαίνουμαι ασχέτου τζαι εμπαθής λαλείτε μου.

7 σχόλια:

Sike είπε...

1. αρέσκουν μου οι απορίες σου
2. εν μπορώ να τες λύσω
3. η διατύπωση "Εν τζαιν που είμαι φασιστού, αντι-επαναπροσεγγίστρια, αντι-ομοσπονδιακήν ή ξέρω γω τι" υπονοεί ότι είσαι, απλά τούτα ούλλα απλά εν αποτελούν τον λόγο που σκέφτεσαι έτσι. I wouldnt mind you being the last two, so dont apologise.
4. στη θέση σου νομίζω απλά θα εδήλωνα ότι "it's plain illegal and unethical to do any sort of business with the north, and although I am "allowed" -god bless'em- to *visit*, I can wait until I can do so in the same fashion all other europeans do".

Leni είπε...

Sike said it. Επίσης δε θα ήταν άσχημα να πιντώσεις πως, αν και πολύς κόσμος φαίνεται να επισκέπτεται τα κατεχόμενα, λόγω του ότι εν κράτος μη αναγνωρισμένο που τη διεθνή κοινότητα, παρά μόνο που την Τουρκία, είναι άνδρο της παρανομίας τζαι ο ιδανικότερος τόπος να κρυφτεί κάθε καρυθκιας καρύδι. Για του λόγου το αληθές, είχα διαβάσει ένα άρθρο που έλεγε για μια σουηδέζα (νομίζω) που ήταν διαζευγμένη και είχε την κηδεμονία του μοναδικού της παιδιού τζαι επήε να ζήσει στα κατεχόμενα αλλά επήρεν την δικαστήριο ο πρώην άντρας της. Το δικαστήριο είπεν της ότι αν ήθελε να κρατήσει την κηδεμονία έπρεπε να φύει που τα κατεχόμενα γιατί εν ήταν καθόλου ασφαλές τζαι δεν ελέγχεται που καμιά νομοθεσία, ούτε διέπεται που καμιά διεθνή σύμβαση. Αυτά να τους πεις. Τζαι αν ακόμα θέλουν να παν, ας παν να κουρευτούν.

Moonlight είπε...

Η αλήθκεια εν ότι μπορείς να πετάσεις που το αεροδρόμιο τους για Τουρκία (πολλά φτηνά μάλιστα- google it) τζαι που τζιαμε για Θεσσαλονίκη ή τέθκια πάεις με τρένο. Είναι πολλά τα λεφτά που μπορείς να εξοικονομήσεις, (Άρη).

Κατά τα άλλα εν μια χαρά που τα είπαν οι πιο πάνω μου, τζαι εν καταλάβω γιατί εν μπορείς να απαντήσεις τζαι να εξηγήσεις ότι έννεν τούρκικο μέρος, αλλά κατεχόμενο. Ότι έννεν σύνορα (borders), αλλά οδοφράγματα (roadblocks) κλπ...
Αν δεν τα πούμε εμείς στους άλλους νέους ποιός θα τα πει;

Επιτρέψτε μου, τες απόψεις μου περί λύσης κλπ θα τες κρατήσω για τον εαυτό μου στην παρούσα φάση...

Ανώνυμος είπε...

Είναι παράνομο να πετάξεις κατ’ ευθείαν στον βορρά.

Κατά τα άλλα δεν είναι παράνομες ούτε οι επισκέψεις, ούτε οι διακοπές ούτε οι αγοραπωλησίες (κάποιων) προϊόντων.

Για τα θέματα αυτά δεν είναι ό,τι πω εγώ η οποιοσδήποτε άλλος: από τη στιγμή που η ίδια η ΕΕ έκανε κανονισμούς για αυτά τα πράγματα, τότε, δεν τίθεται θέμα παρανομίας.

Υπάρχει όμως και το ηθικό: δηλαδή οι πιο πάνω, τι εισηγούνται να κάνουν τα πλάσματα (νόμιμα και παράνομα ) που βρίσκονται στον βορρά μέχρι να βρεθεί λύση;

Να τρων τα νύσια τους ή να λιμοκτονήσουν;

Ερυκίνη είπε...

Χαιρετισμούς σε όλους/όλες,

sike, Leni, Moonlight

νομίζω το πόσον "παράνομα" εν κάποια πράματα στο Βορρά πίνει νερό, που την άποψη του όπως λαλεί ο Στροβολιώτης κάποια πράματα ΔΕΝ είναι καθόλου παράνομα, τζαι δαμέ εν το μεγάλον μου προσωπικά δίλημμα, για μέναν τζαι για σας τζαι για άλλους κυπραίους νομίζω μπαίνει θέμαν ηθικής παραπάνω τζαι που το καθαρά νομικό κομμάτι.

Για τους ξένους όχι και τόσο, εν μέρει γιατί δεν έχουν χαπάρι το τι έγινε στον τόπο μας, τζαι εν μέρει γιατί έχουν μιαν προοπτική των απέξω τζαι μπορούν να δουν τζαι τα πράματα που λαλεί ο Στροβολιώτης (δηλαδή τα καθαρά πρακτικά, ανθρωπιστικά κλπ κλπ.).

Δηλαδής, ένας ξένος μπορεί να κάμει άνετα διακοπές στο Βορρά, χωρίς να τίθεται θέμαν παρανομίας (αν πετάσει μέσω τουρκίας κλπ) τζαι κανένα λόγο δεν έσιει να μεν το κάμει.

τζαι για μέναν προσωπικά εν δίλημμαν το πως αντιδρώ σε τούτον, γιατι οι λόγοι μου εν προσωπικοί (ή έστω κοινοτικόί, των Ελληνοκυπρίων εννοώ). Που δικαίωμα μου στο τέλος της ημέρας, αλλά άτε.

Ούφφου επιτέλους να βρεθεί μια λύση να τελειώνουμεν. Λένη, το σημείο που θίγεις περί παρανομίας στα κατεχόμενα εν για μέναν τεραστίων μα τεραστίων διαστάσεων. υπάρχει μια γενικότερη αίσθηση ανάμεσα στους Ε/Κ ότι έτσι που είμαστεν είμαστεν καλά, τζέινοι ποτζεί εμείς ποδά, αλλά ούτε επίσημη διχοτόμηση, ούτε τζαι λύση. Τες συνέπειες όμως τούτης της αιώνιας προσωρινής κατάστασης δεν τες θορούμεν. τζαι για μέναν η πιο κρίσιμη εν τούτη. δεν έχουμεν καμία γνώση τζαι κανένας έλεγχο, ούτε λέγειν του τι γίνεται στην άλλη πλευρά, δίπλα μας, έσσω μας για μένα, το τι παρανομίες, τι συναλλαγές, τι υπόκοσμος κυκλοφορεί. τούτον το πράμαν δεν μπορεί να συνεχίσει για πάντα. απλά δεν μπορεί.

Sike είπε...

οκ ας πάει ο ξένος να κάμει τουρισμό στο βορρά. Που τη στιγμή που ως κράτος δεν υφίσταται και είναι παράνομο, τότε παράνομα είναι όλα τα όργανα του και οι αρχές του. Οπότε -μεταξύ άλλων- τίθεται και θέμα ασφάλειας των επισκεπτών. Τάχα αν έχουν ένα ατύχημα ή κάτι, πού να αποταθούν; Αν τους κλέψουν το πορτοφόλι τζιαι το διαβατήριό τους, ποια πρεσβεία θα τους περιθάλψει;

όσο για "τα πλάσματα (νόμιμα και παράνομα ) που βρίσκονται στον βορρά μέχρι να βρεθεί λύση", κκαν σακκ μαη τικ εντ φακκιν λάικ ιτ, που λέει και το άσμα.

Ανώνυμος είπε...

Μπράβο Sike.

Με τέτοια μυαλά θα το λύσουμε σίγουρα!

Ανκαι είσαι προφανώς πολύ μικρότερη μου, και μάλλον αγέννητη το 63 και το 74, θα σου πω ότι άνθρωποι σαν εσένα διχοτόμησαν το νησί.

Δεν το καταλαβαίνεις έτσι;

Exactly my point.