Τετάρτη 9 Μαΐου 2012

Σκέψεις για τες εκλογές

Τούτην την Κυριακήν είχα κάμποσην αγωνία. Να μου πεις τι σε κόφτει εν τζαι εν της χώρας σου εκλογές... έλα όμως που επίστευκα τζαι πιστεύκω ότι εν εκλογές που θα μας επηρεάσουν ούλλους. Θκυό πράματα επαρατήρησα τούτες τες μέρες των εκλογών που με εκάμαν να σκεφτώ.

Πρώτον, το πόσον μεγάλον πράμαν εν η ελπίδα. Τζαι πόσον μη στηριζόμενο στη λογική επίσης. Συζητώντας με τον Γάλλο παρέα για τον Ολάντ (ο οποίος θα κάμει πάρτυν είπεν άμαν εκλεγεί), είσιεν μου πει, "εντάξει κρατάτε μικρόν καλάθιν, ας πούμεν ο άνθρωπος εν σοσιαλιστής, μεν καρτεράς τζαι θαύματα στην Ευρώπη". Τζαι κάπου τζιαμέ εσυνειδητοποίησα πόσην ελπίδαν εβάλαμεν πάνω του, για την αλλαγή ξέρεις (που συνειρμικά εθθύμισεν μου το παγκόσμιο πάθος για τον Ομπάμα τότε που εκλέγετουν λες τζαι έναν πλάσμα μπορεί να φέρει την άνοιξη, λέμε τώρα). Το ίδιο τζαι με τες εκλογές στην Ελλάδα που καθόλου δεν εφκάλαν έναν τελικό αποτέλεσμα. Αλλά χωρίς να είμαι τζιαμέ τζαι που τες κουβέντες στα μπλόγκς ένιωσα το. Τούτον το παράλογον (που δεν βασίζεται σε δεδομένα ατ λιστ) συναίσθημα ελπίδας που τους έδωκεν το γεγονός τζαι μόνον ότι εψηφίσαν (ασχέτως του τι εψηφίσαν, τουλάχιστον είχαν το τσιάνς να πουν κάτι). τζαι όι καθόλου δεδομένον δεν ήταν το να πει ο λαός τι θέλει, εξάλλου είδαμεν πόσο δημοκρατικά εμπήχτηκεν ο Παπαδήμος (τζαι ο Μόντι στην Ιταλία, αλλά επειδή αγαπούν τον ούλλοι, κανένας εν χαλιέται που ο άνθρωπος δεν εψηφίστηκε).

Το δεύτερον ήταν η όλη συζήτηση περί Χρυσής Αυγής, το ποσοστό της οποίας που καθόλου δεν με εκπλήσσει γιατί ας το αποδεχτούμεν επιτέλους έσιει πολλά πλάσματα στες κοινωνίες μας που εν ρατσιστές. τζαι εψηφίσαν τους γιατί φαντάζομαι εν τζείνα τα πλάσματα που άμαν οι Χρυσαυγίτες σαπίζουν έναν μετανάστη λαλούν "καλά κάμνουν". Χωρίς τούτον να σημαίνει ότι εν χρυσαυγίτες οι ίδιοι ή ότι εννά εκάμναν ότι κάμνουν, αλλά ρε παιδί μου υπάρχουν πλάσματα που βρίσκουν λογική στες πράξεις τους, πράγμα που τους παρέχει τζαι μιαν άλφα νομιμοποίηση. Εγώ προσωπικά έσιεσα πάνω μου βλέποντας την εικόνα τζείνου που δεν ξέρω τι τον λαλούν (αλλά εν το καινούργιο πρόσωπο του τρόμου για μένα) πίσω που την αλτέρνατιβ σβάστικα της Χρυσής Αυγής γιατί εντάξει κοτσιαμου ελληναράδες εν θέλουν να χρησιμοποιήσουν το σύμβολο που εχρησιμοποιήθηκε με τόση επιτυχία που τον καινούργιο εχθρό του έθνους, τη Γερμανία (λες τζαι άμαν αλλάξει το σύμβολον ουυυυ αλλάξαν ούλλα. αλλά αγαπημένε αναγνώστη μεν εκπλήσσεσαι. η βλακεία εν απαραίτητη για να γινεί κανείς φασίστας). Τζαι, (αν και εσκέφτουμουν το που τζαιρόν), εψές επήρα το απόφαση τζαι αλλάσσω επισήμως άποψη που είχα, τζείνην που εστήριζεν "το δικαίωμα του φασίστα να είναι φασίστας".

Όχι, δεν είναι αντιφατικό με τη δημοκρατία η μη ανοχή προς τες φασιστικές οργανώσεις. Γιατί μέσα σε μια δημοκρατία η ελευθερία του ενός πάει ως τζιαμέ που δεν επηρεάζει την ελευθερία του αλλουνού. Τζαι μέσα σε μια δημοκρατία ούλλες οι απόψεις μπορούν να ακούγονται. Παρόλα αυτά, αν υπάρχουν στοιχεία ότι μια συγκεκριμένη άποψη/ιδεολογία δεν μπορεί να υπάρξει χωρίς την απαραίτητη σύνδεσή της με την απειλή της σωματικής ακεραιότητας οποιουδήποτε συνανθρώπου μας, τότε τούτη η άποψη/ιδεολογία εν ενάντια στους νόμους ενός δημοκρατικού κράτους. Πρέπει να θεωρηθεί παράνομη τζαι να εκδιώκεται που την αστυνομία. Αν ο φασισμός/εθνικισμός ως ιδεολογία μπορούσε ποτέ να υπάρξει χωρίς να προωθεί τη βία, κανένα πρόβλημα, αλλά μπόρει? Τα μέχρι στιγμής στοιχεία λαλούν μας ότι αυτά τα δύο πάνε χέρι-χέρι (χέρι-χέρι, χέρι-χέρι...). Για μένα η Χρυσή Αυγή δεδομένων των στοιχείων που υπάρχουν για την εγκληματική δραστηριότητα των μελών της θα πρέπει να θεωρηθεί τρομοκρατική οργάνωση ή φατρια (τουλάχιστον έτσι φέρνει) τζαι να φυλακίζουνται όσοι εν μέλη της. Τζείνος που θέλει να με πει αντι-δημοκράτισσα ας με πει.

(πως μπορεί κάποιος που απαιτεί υποχρεωτικόν στάντιγκ οβάσιον να κάμει οποιουδήποτε μάθημαν περί δημοκρατίας αλήθκεια??) 

10 σχόλια:

Moonlight είπε...

Εσκέφτουμουν το συμπέρασμα σου, γιατί μέσα μου έτσι νοιώθω, ότι εν τρομοκρατική οργάνωση τουλάχιστον, αλλά δεν έξερα πώς να δικαιολογήσω ορθολογιστικά τούτο το αίσθημα.

Σε πιο ανάλαφρο κλίμα, ας μην ξέχνουμε το βένι, βίντι, βίκι, κριστίνα, μπαρσελόνα του τυπά που απαιτεί το στάντινγκ οβέισιον.....

Μάριος είπε...

Εγώ εν πιστεύκω ότι οργάνωση η οποία βασίζεται σε μη-δημοκρατική ιδεολογία αφήννει περιθώρια σεβασμού. Που την στιγμή που η ιδεολογία τζιαι πολιτική τους εν τζιείνη της καταπίεσης, της διάκρισης τζιαι της βίας, για μέναν εν εκτρωματικόν να τους επιτρέπεται να συμμετέχουν σε δημοκρατικές διαδικασίες. Είπα το τζιαι παλιά για τους δικούς μας...

Ερυκίνη είπε...

@Moon
μα αφού ένι οργάνωση που τρομοκρατά πλάσματα, άρα τρομοκρατική οργάνωση. ποσον πιο ορθολογιστικά να το δεις??

Εν εκατάλαβες ρε, εν ελληνικοποίηση ακόμα τζαι της προφοράς ξένων λέξεων. Ας πούμεν γιατί εν το είπεν αρχαία σαν καλός χρυσαυγίτης ήλθων είδων και απήλθων. εμείς πρέπει να τους τα λαλούμεν ούλλα οι τουρκόσποροι μόγγολοι των καλών καθουμένων (έτσι μας είπεν έναν καλόπαιδον τους μιαν φορά)

@ Μάριος
ευχαριστώ για το λινκ. εν το είχα διαβάσει τούτον το άρθρο σου. συμφωνώ απόλυτα. Απόλυτα όμως. Δεν είναι μόνο θέμα παιδείας. Είναι θέμα προστασίας της χώρας. Δηλαδή, το κράτος τζαι οι θεσμοί του πρέπει να λάβουν δράση (με όλο το σεβασμό). στην πολωνία ας πουμεν εν παράνομο το έμβλημα της σβάστικας. είπα της συναδέλφισσας μου ότι θορείς το κάθε κυριακή στα γήπεδα στην κύπρο τζαι παρολλίο να πάθει εγκοπή η γεναίκα. Το κράτος πρέπει να πάρει αποφάσεις τζαι να τες τηρήσει. Αν δεν τιμωρήσεις τούτες τες συμπεριφορές το φίδι θα γινεί λερναία ύδρα τζαι που να έβρεις ηράκλην τη σήμερον ημέρα.

Ερυκίνη είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
Μάριος είπε...

Στην Κύπρο (όπως τζιαι στην Ελλάδα σε λλιόττερο βαθμό) υπάρχει μια κουλτούρα να μεν τιμωρούμεν τους ενόχους, αλλά να σκουπίζουμεν τες βρωμιές πουκάτω που το χαλίν (π.χ. ΕΟΚΑ Β'). Που την στιγμή που τα δικά μας σύμβολα που εκάμαν εγκλήματα όι μόνον εν τα απομυθοποιούμεν, αλλά κάμνουμεν τους τζιαι μέλαθρα τζιαι μνημόσυνα, οι σβάστικες μας εμαράναν. Όπως το είπες, το φίδιν εγίνηκεν λερναία ύδρα πιλέ. Τζιαι για τούτον μόνον μια λύση υπάρχει, όπως ξέρουμεν τζιαι που την μυθολογία (είδες ίντα Ελληναράς είμαι-ξέρω τζιαι μυθολογία).

Μάγος είπε...

Βρίσκω το παράξενον που υποστηρίζεις να απαγορευτούν οι φασίστες. Σαν ψυχολόγα που είσαι. Λαλείς ναν καλλύττερο να λογκριθεί το φαινόμενο τζαι να ξαναχωστεί στο υποσυνείδητο; Έννεν καλλύττερα να εκδηλωθεί τζαι ναν ολοφάνερο;

Επίσης αν θα κρίνεις με τούτον τον τρόπο, με την ίδια λογική εν θάπρεπε να απαγορευτούν τζαι πχ οι σταλινικοί που τζαι τζείνοι υποστηρίζουν αντιδημοκρατικό απολυταρχισμό; Κατακρίβεια αστεία αστεία νομίζω τα δημοκρατικά-καπιταλιστικά καθεστώτα εν υπεύθυνα για παραπάνω θανάτους συνολικά που τα φασιστικά. Όσον διαφορετικά ναν τα προσωπεία τους πάλε εν βασισμένα στην απειλή της βίας τζαι της τρομοκρατίας με τον έναν ή τον άλλον τρόπο.

Μακάρι νάταν έτσι απλά τα πράματα αλλά έννενει.

Ænima είπε...

Καθόλου μα κοθόλου αντιφατικό με την έννοια της Δημοκρατίας η ανοχή στις φασιστικές οργανώσεις. Όπως το είπες. Ειλικρινά η τελευταία σου παράγραφος τα λέει όλα. Και βρίσκει με απολύτως σύμφωνη. Ομάδες, ιδεολογίες και οτιδήποτε προωθεί τη βία πρέπει θεωρείται παράνομο χωρίς την παραμικρή αμφιβολία.

Ερυκίνη είπε...

@Μάγος

όπως είπα τζαι στο ποστ είχα αρκετά διαφορετική άποψη. κατακρίβειαν το θέμα εταλαιπώρησε με τζαι ταλαιπωρεί με για καιρό. εξεκίνησα να το σκέφτουμαι πολλά σοβαρά σε μιαν αντιφασιστική στη Λευκωσία (πριν 2-3 χρόνια) που εγίνετουν παράλληλα με την ΕΛΑΜιτικη. έμεινα τζιαμέ 5 λεπτά. ένιωσα το λάθος να διαμαρτύρουμαι που κάποιος κάμνει πορείαν. έσιει κάθε δικαίωμαν. Τωρά εξεκίνησα να νιώθω αλλιώς.

εν έχω απαντήσεις στα ερωτήματα σου γιατί εν τα εξεκαθάρισα ακόμα μέσα μου. Καταρχήν, δεν υποστηρίζω να απαγορευτούν οι φασίστες. Φασιστικές νοοτροπίες θα υπάρχουν πάντα, γιατί έτσι εν ο άνθρωπος (τζι ο Χίτλερ έννεν που το διάστημα που ήρτεν) τζαι ο καθένας γούστον του. Υποστηρίζω οι οργανώσεις που έχουν συγκεκριμένη δραστηριότητα να γινούν παράνομες. Ακόμα τζαι σταλινικές, αναρχικές ή οτιδήποτε αν ξεκινούν που το δεδομένο "να σκοτώσουμεν/δέρουμεν τους χ ή τους ψ", ναι για μέναν εν επικίνδυνες, όχι για τη δημοκρατία για τους ανθρώπους γυρώ μας. Τζι αν ένας κομμουνιστής αύριον πει "να σκοτώσουμε ούλλα τα αφεντικά" εξίσου επικίνδυνος θα ένι για μένα.

Η ψυχολογία λαλεί πολλά. Αν το πάρεις φρουδικά, ότι καταπιέσεις στο ασυνείδητο θα έβρει άλλους τρόπους να φκεί στο συνειδητό. Αν το πάρεις συμπεριφορικά, η μάθηση επέρχεται μέσω ενίσχυσης τζαι τιμωρίας (σταθερής τιμωρίας μάλιστα). Συμφωνώ με την καταληκτική σου πρόταση. Τα πράματα δεν είναι καθόλου απλά. Αλλά πρέπει να τα ξεκαθαρίσουμε. Γιατί η στάση της υπόλοιπης κοινωνίας παίζει ρόλο.

Ερυκίνη είπε...

Η ψυχολογία επίσης επεριέγραψεν το φαινόμενο του groupthink, το πως δηλαδή οι προσωπικές απόψεις πολώνονται μέσα σε ομάδες, τζαι ενώ πχ. εσύ που μόνος σου, ως πελλο-ομονοιάτης μπορεί να έσιεις πολλύν άχτιν τους αποελλίστες τζαι να σκέφτεσαι πολλά δεν θα έπαιρνες την απόφαση να πάεις να σαπίσεις έναν, άμαν το κουβεντιάσεις με 5-6 ομοϊδεάτες παρέες σου, η αρχική αντιπάθεια για τους αποελίστες πολώνεται τόσο που πάτε ούλλοι μαζι βρίσκετε έναν αποελλίστα τζαι κάμνετε τον μαύρο.

Γιαυτό για μένα η φασιστική νοοτροπία τζαι η φασιστική οργάνωση εν θκυό διαφορετικά πράματα.

Ερυκίνη

Μάγος είπε...

Πιο γεννικά το να απαιτάς που την αστυνομία να καταστείλει την ΧΑ για μέναν εν φάουλ... η αστυνομία εν τζαι εν καλλύττερη που τους χρυσαυγίτες ειδικά στην Ελλάδα, τζαι το πρόβλημαν εν πιο βαθή. Τούτον το άρθρο που εθκιέβασα εψές λαλεί τα καλλύττερα που ότι μπορώ να τα πω τωρά βιάζουμαι τζιόλας http://lapositiondutireurcouche.blogspot.co.uk/2012/05/blog-post_10.html τζαι γεννικά εν αξιόλογο μπλογκ.

Επίσης όπως οι φασίστες προβάλλουν 1000 σκατά δικά τους πας τους μετανάστες έτσι τζαι οι πιο "προοδευτικοί" προβάλλουν 1000 σκατά πας τους φασίστες... που εννοείται εν είδη σκατά τζαι που μόνοι τους... απλά εν πιο εύκολο να δαχτυλοδείχνουμε 5 σκίνχετς που δέρνουν έναν μεροκαμαθκιάρη πακιστανό τζαι να λαλούμεν μα τους μαλάκες τα ζώα κτλ - αλλά το σύστημα που ζούμεν το δημοκρατικό, αστικό κράτος, η παγκόσμια οικονομία, ο καπιταλισμός κτλ εν εξίσου βίαιο τζαι σε πολλά πιο μεγάλη κλίμακα... αστεία αστεία εν εξαιτίας της εξαθλίωσης που εδημιούργησε που γίνεται τόση μετανάστευση - τζαι έννεν πολλά φανερό, τζαι είμαστεν τζαι μεις σε κάποιον βαθμό συνένοχοι, ενώ με τους χρυασυγίτες τζαι τούτους εν πιο εύκολο να παίρνουμε απόλυτη θέση.