Πέμπτη 27 Φεβρουαρίου 2014

Πάει τζαι το Κάβο Γκρέκο

http://www.philenews.com/el-gr/oikonomia-kypros/146/187535/terastion-diastaseon-gipedo-gkolf-sto-kavo-gkreko

Μάλιστα το Υπουργικό Συμβούλιο αποφάσισεν ότι εν οκ να δημιουργηθεί γήπεδο γκολφ στο Κάβο Γκρέκο εντός περιοχής Natura 2000.

Τζαι να δεις που εννά χαρούν τζιόλας οι μωροί στην Αγία Νάπα που εννά έρτει η ανάπτυξη τρομάρα μας.

ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ, δεν μπορεί, δεν μπορεί, ένας τόπος που δεν έσιει νερό να μου κάμνει γήπεδα γκολφ. Βάρτε γρασίθκια να δούμεν τι θα καταλάβετε.

Άγια ολάν, άγια ολάν. Πουλημένοι που τ'αλήθκεια.

ΥΓ: που εν το κίνημαν περιβαλλοντιστών αλήθκεια??
ΥΓ2: στην Ιρλανδία (έναν άλλο νησί που εκάψαν οι τράπεζες, τζαι που τάχα εφκήκε στες αγορές) θυμούμαι οδηγούσαμε μια μέρα με τη σχέση στο νοτιοδυτικό κομμάτι της χώρας σε μια περιοχή με πολλή φυσική ομορφιά, το κοννεμάρα. Οδηγώντας δίπλα στη θάλασσα, ξαφνικά εφτάσαμεν στο τέλος του δρόμου. Που τζιαμέ τζαι πέρα ο δρόμος ήταν ιδιωτικός, γιατί έτσι μες τη μέση είσιεν γήπεδο γκολφ. είσιεν έναν τεράστιο τοίχο τζαι μια πύλη. έπρεπε να πάμεν πογύριν. Εκοιτάξαμεν δεξιά αριστερά, εν είσιεν κανένα, τζαι επίαμεν χωστά μέσα που το ιδιωτικό κλαμπ ας το πούμε (γιατί το γήπεδο γκολφ εν ήταν μόνο γήπεδο γκολφ είσιεν τζιάλλα πράματα) για να συνεχίσουμε την πορεία μας. Παρόμοια φάση στο Σάντουιτς Αγγλίας. Εθέλαμεν να πάμε στη θάλασσα (με φανταστείτε καμιά θάλασσα σόι). Αλλά η μόνη είσοδος προς την παραλία ήταν μέσω ενός γηπέδου γκολφ (μια τεράστια έκταση που εχρησιμοποιούσαν κυριολεκτικά 7 πλάσματα). Με λλία λόγια η μόνη παραλία του χωρκού ήταν ιδιωτική. Ακόμα μια φορά επίαμεν χωστά. Χωστά για έναν περίπατο στη θάλασσα. Έτην την ανάπτυξη. Να τη λουθούμεν τωρά.

15 σχόλια:

Disciple είπε...

μα όποτε μπω στο μπλογκ σου τριβιτζιάζουμαι.

μεν αντιστέκεσαι στην ανάπτυξη, ανικανοποίητη αριστερή. Γιατί εμποδίζεις τους "ξένους λάτρεις του γκόλφ, που ενδιαφέρονται για διακοπές στην Κύπρο" να δουν τζιαι τζίνοι λλίην χαρά;
γιατί αντιστέκεσαι στην ικανοποίηση ενός χρόνιου αιτηματος της περιοχής;
μόνο έτσι εννα φκούμεν στες αγορές. μόνο έτσι εννα δει ο τόπος ανάπτυξη. πρέπει να γίνουμε ανταγωνιστικοί (με την κίνα), πρέπει να προσφέρουμε κίνητρα στους ιδιώτες για να επενδύσουν.

....μόνο που τα είπα αναγουλιάστηκα.

Τέλοσπαντων. Όσον ασχολούμαστεν πέντε πλάσματα με έτσι θέματα...τούτος ο τόπος εν άξιος της μοίρας του

Ερυκίνη είπε...

Επειδή τζι εγιώ τριβιτζιάζουμαι, τζαι γι'αυτό τα γράφω για να μεταδώσω το τριβιτζιασμαν.

Εν τούτον που λεν οπτική γωνιά. Για μέναν η απο-ανάπτυξη, όι απλά η αντίσταση στην παραπάνω ανάπτυξη, εν καλόν πράμαν, για άλλους κατάρα.

Ποιος έσιει δίκιον, ποιος ξέρει?

Απλά ενοχλεί με που έτσι κουβέντες, όπως η δήλωση πολιτικής της Πολεοδομίας προχτές, επίαν τζαι εκανονιστήκαν μουλωχτά, θκυό ππαλιές τωρά που γίνουνται τόσα άλλα πράματα τζαι ξέρουν ότι ο κόσμος εν θα δώκει τόσην προσοχή.

Αίσχος. Τζαι καμιά καμιά κουβέντα, καμιά αντίδραση, τίποτε.

Εν ξέρω. τζι εγώ τσακρώ, όπως τζι εσύ. Κυρίως γιατί λαλείς τζι εσύ είμαστεν 5 πλάσματα τζαι δεν μπορούμε να κάμουμεν κάτι ουσιαστικό.

Ina είπε...

Είσαστε 5 πλάσματα που είσαστε έξω προφανώς και σκέφτομαι γιατί εμείς που είμαστε εδώ δεν συγκινούμαστε καθόλου? Η απάθεια μας να το ονομάσω έχει φτάσει σε τέτοιο βαθμό που πλέον δεν διαβάζουμε καν ειδήσεις και τα μαθαίνουμε από εσάς? Βάζω και τον εαυτό μου μέσα...

Aceras Anthropophorum είπε...

Την μάναν τους επουλήσαν την τούτοι για τες λίρες, όι 50 σκάλες Natura.

Γυρεύκετε τους οικολόγους. Είναι στην Κυβέρνησην. Εδώ το ΔΗΚΟ επαραιτήθην για έναν κοινόν ανακοινωθέν. Η Επίτροπος ούτε ανακοίνωσην δεν θα φκάλει.

Noor είπε...

Αυτά που είπαν η Δεσποσύνη και η Ίνα.
Επαναπατρίστου και γίνε μάχιμη δημοσιογράφος. Περνά σου!

Ερυκίνη είπε...

@ ίνα
εντάξει εγώ είμαι τζαι άνεργη διδακτόρισσα οπόταν έχω παραπάνω χρόνο, αλλά ναι. νομίζω ζώντας στην Κύπρο παθαίνεις ένα πράμα που στη ψυχολογία λέμεν το μαθημένη αβοηθησία. Μαθαίνεις πως ότι τζαι να κάμεις εν μπορείς να αλλάξεις κάτι. ή τουλάχιστον εγώ νομίζω τούτον είχα πάθει. ίσως η ζωή κάπου αλλού απλά να μας κάμνει λλίον πιο μαχητικούς, γιατί ξέρουμεν ότι τα πράματα μπόρουν ναν αλλιώς. τέλοσπάντων, πολλά ενδιαφέρον θέμαν ον ιτς όουν.

@Ασέρα

πραγματικά όμως. ώς τζαι τη μάναν τους πουλούν άμα λάχει. Η Επίτροπος με φωνή με ακρόαση. Εσκέφτουμουν σήμερα κατακρίβειαν να της στείλω μιαν επιστολή. Αν θα κάμει κάτι.

@Νοορ,
άμα ποτέ επαναπατριστώ σκέφτουμαι σοβαρά να κατεβώ μουχτάρενα του χωρκού μου όι δημοσιογράφα. Νομίζω ότι τούτος εν ο μόνος τρόπος για ουσιαστική αλλαγή. Να φύουν κάτι χώρκατοι τζοιλαράες, καρεκλολάγνοι που την λήψη αποφάσεων τζαι να ασχοληθούν πλάσματα με άλλον τρόπο σκέψης.

Ερυκίνη είπε...

UPDATE:

Πας τον εκνευρισμό μου εχτές έστειλα εμαιλ της (άτε να μεν πω) Επιτρόπου Περιβάλλοντος. Έτσι για να δούμεν τι θα πει. Φαντάζουμαι εν θα απαντήσει καν. Που τζιαμέ τζαι τζεί θορούμεν τι κάμνουμεν

stinkfist είπε...

Έδωκα τυχαία πάνω στο μπλόγκ σου Ερυκίνη ενώ έψαχνα να βρω περισσότερες πληροφορίες για τούτο το γεγονός.

Ο άνθρωπος είναι πολύ εγωιστικό ον τελικά. Στο βωμό της ανθρώπινης οικονομικής αναπτυξης έχουμε καταστρέψει τον πλανήτη, Θέλουμε να αφήσουμε στα παιδιά μας γήπεδα γκολφ κ όχι τη χλωρίδα κ πανίδα που χρειάστηκε ΔΙΣΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ χρόνια για να εξελιχθεί. Δεν έχουμε αφήσει πέτρα για πέτρα να μην τη σηκώσουμε για να δούμε τι έχει από κάτω.

Το πρόβλημα κατ' εμένα δεν έχει να κανει με την υποτιθέμενη ανάπτυξη στην οποία προσβλέπει η κάθε κυβέρνηση. Έχουμε οριοθετήσει 5-10 περιοχές σε όλο το νησί τις οποίες ανακηρύξαμε "προστατευόμενες" με την προσδοκία ότι θα μείνει κ κάτι ανενόχλητο από την ανθρώπινη παρέμβαση που σκοπό έχει την κερδοσκοπία, χωρίς ΕΝΝΟΕΙΤΑΙ να αναλογίζεται τις επιπτώσεις σε οτιδήποτε άλλο ζωντανό. ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΞΕΧΝΑΜΕ ΟΤΙ ΣΕ ΤΟΥΤΗ ΤΗ ΓΗ ΔΕΝ ΕΙΜΑΣΤΕ ΜΟΝΟΙ ΜΑΣ. ΤΑ ΠΛΕΙΣΤΑ ΕΙΔΗ ΖΩΩΝ Κ ΦΥΤΩΝ ΗΤΑΝ ΕΔΩ ΠΡΙΝ ΑΠΟ ΕΜΑΣ.

Θα στεναχωρηθούμε καποιοι για την καταστροφή του περιβάλλοντος αλλά δεν κάνουμε κ κάτι για να την αποτρέψουμε. Στεκόμαστε απλά παθητικά κ φωνάζουμε στα social media. Και κυριώς περιμένουμε από κάποιον άλλον να διεκδικήσει αυτά που θέλουμε εμείς, για εμάς. Τραγικό θα έλεγα...

Οι περιοχες NATURA 2000 στην Κύπρο καλύπτουν θα έλεγα (αφου βρήκα 1 χάρτη που παρουσιάζει την οριοθέτηση τους) ίσως το 1-3% της συνολικής γης του νησιού. Μόνο τόσο! Αλλά κ πάλι έργα οικοδόμησης κερδοσκοπικων έργων σχεδιάζονται στα μέτρα αυτών των περιοχών που εμείς οι ίδιοι αποφασίσαμε να "προστατεύσουμε" αφού έχουμε αναγνωρήσει σαν σημαντικα κ ευαίσθητα οικοσυστήματα. Είμαστε για κλαμάτα. Η περιβαλλοντική μελέτη που έχει γίνει φωνάζει ένα δυνατό ΟΧΙ αλλά κ πάλι το υπουργικό συμβούλιο αποφάσισε να προχωρήσει με τη μίσθωση της περιοχής. Απορώ για ποιό λόγο έγινε. Για τα μάτια κ αυτιά ποιών? Υπάρχη τόση έκταση γης στην οποιά θα μπορούσε να γίνει το έργο. Αλλά κ πάλι έχει άλλη χαρή το Καβο Γκρέκο.

Κ δεν είστε "5 πλάσματα" είμαστε αρκετοί που ενδιαφερόμαστε για το περιβάλλον απλά πρέπει να καταλάβουμε ότι η μάχη δεν δίδεται απ' τον καναπέ μας.

Καλή σου μέρα.

Ερυκίνη είπε...

@stinkfist

συμφωνώ απολύτως με όλα όσα λες. Τζαι θα γυρίσει μπούμερανγκ τζαι σε μας στο τέλος της ημέρας. Γιατί όταν δε θα έχουμε νερό τζαι τα γήπεδα γκολφ θα πρέπει να ποτίζουνται που το νερό το δικό μας (όπως από ότι άκουσα κάτι ψιλές εγίνηκεν στην Πάφο ή κάπου) εν θα μας αρέσει.

Μεν με παρεξηγάς, εγώ νομίζω τζαι το γεγονός ότι το συζητούμε εν σημαντικό. Βλέπεις ο στόχος εν τούτα τα θέματα να θαύκουνται. Εχτές είσιεν έναν άρθρον ο Φιλελεύθερος τζαι έναν η Καθημερινή. Σήμερα πρέπει να γυρέψεις, να γυρέψεις στο σάιτ τους για να έβρεις την είδηση.

Αν δεν το εσυζητούσαμε εμείς, σε 2 μέρες πάι πάι.

Εγώ πάντως που ταλήθκεια έστειλα εμαιλ της Επιτρόπου, απλά για να δω αν θα υπάρξει απάντηση. Τζαι σκέφτουμαι πολλά σοβαρά αν δεν υπάρξει την ιδέα να κάμουμε καταγγελία στην ΕΕ. Εν έχω πρόβλημα να βάλω το όνομα μου.

Ερυκίνη είπε...

Όπως πάντα η Ερυκίνη εν πίσω στες εξελίξεις. Δέτε στο μπλογκ του Επιτρόπου τες απαντήσεις που το 2010...

http://theopemptou.com/portal/index.php/topics/golfspecial/27477-cavogolf10

Η ΕΕ φαίνεται να εδέχτηκεν το έργο, αλλά εν νομίζω να εν με την παρούσα μορφή...

Anef_Oriwn είπε...

Ερυκίνη,

Καθ’ όλα αξιόλογη, επίκαιρη και ουσιαστική η ανάρτηση ΣΟΥ, και ενδιαφέρουσες οι σχολιο-παρεμβάσεις που έγιναν. Στέκομαι ιδιαίτερα [και για ευνόητους λόγους] στον χαρακτηρισμό «ανικανοποίητη αριστερή» που η σχολιογράφος Δεσποσύνη έδωσε για το άτομο ΣΟΥ...
Παρακολουθώ τη συζήτηση και δεν είχα πρόθεση να παρέμβω, [κριτικά και επί της ουσίας τα όσα ειπώθηκαν], όμως η τοποθέτηση του σχολιογράφου stinkfist ότι «ο άνθρωπος είναι πολύ εγωιστικό ον τελικά» με παρακίνησε να κάμω δεύτερες σκέψεις. Δεν θα πω πολλά όμως. Απλώς θα σημειώσω πως ό,τι γίνεται στο όνομα της «ανθρώπινης οικονομικής ανάπτυξης», κι έχει αρνητικές συνέπειες, τούτες [οι συνέπειες] ΔΕΝ είναι αποτέλεσμα της εγωιστικής συμπεριφοράς κάποιων ανθρώπων, αλλά των οικονομικών τους συμφερόντων και της θεοποίηση του κέρδους. Ή όπως το λέει κι ο Μπογιόπουλος «είναι ο καπιταλισμός, ηλίθιοι»... [Με το «ηλίθιοι» δεν υπονοώ οτιδήποτε για τους παρευρισκόμενους]...
Τέλος, να αναφέρω ότι η νέα Δήλωση Πολιτική [είναι η Νομοθεσία που υποτίθεται ρυθμίζει και ελέγχει την οικοδομική ανάπτυξη στην ύπαιθρο και δημοσιεύτηκε τελευταία] επιτρέπει και την χωροθέτηση αναπτύξεων μεγαθήριων στην ύπαιθρο, κάτι που θα καταπονήσει έντονα το φυσικό περιβάλλον. Έχω ξεκινήσει να ετοιμάζω κι ένα σχετικό κείμενο...

stinkfist είπε...

@anef oriwn

Φίλε είσαι εκτος θέματος μπήκες στη συζήτηση για να σχολιάσεις "λέξεις" κ όχι ουσία. Το θέμα εδώ είναι να αφήσουμε λίγο χώρο κ για τα άλλα "χτηνα" τούτου του νησιού. Για μένα η αισχροκέρδια κ ο κερδοσκοπισμός είναι απόλυτα συνυφασμένα με το "εγώ". Προφανώς αντιλαμβανόμαστε διαφορετικά τον "εγωϊσμό".

@Ερυκίνη
Έχω έρθει σε επαφή με διάφορα άτομα κ θα προσπαθήσουμε να κινητοποιηθούμε με επιστολές, petitions κτλ αρχικά κ βλέπουμε πως θα το δεχτεί ο κοσμος κ ακολούθως θα πράξουμε ανάλογα. Δυστυχώς υπαρχουν παραθυράκια που επιτρέπουν τέτοια έργα χωρίς να σημαίνει όμως ότι δε μπορόυμε σαν πολίτες κράτους μέλους της ΕΕ να φέρουμε ένσταση κ να εισακουστούμε. Αν θα σε ενδιέφερε ή ξερείς άτομα που θέλουν να λάβουν δράση περί του θέματος πες μου κ να ρθούμε σε επαφή.

Anef_Oriwn είπε...

Stinkfist,

Αντιπαρέρχομαι την υπεροψία ΣΟΥ που εκπηγάζει μέσα από τοποθετήσεις του τύπου «Φίλε είσαι εκτος θέματος μπήκες στη συζήτηση για να σχολιάσεις “λέξεις” κ όχι ουσία», για να σημειωσω απλώς ότι «η αισχροκέρδια κ ο κερδοσκοπισμός», αποτελούν εγγενή χαρακτηριστικά του συγκεκριμένου συστήματος [δηλ. του Καπιταλισμου], το οποίο αναπαράγει ή/και συντηρεί και τον ατομικισμό και το “εγώ” και την προσωπική κοινωνικο-οικονομική καταξίωση μέσα από τον πλουτισμό.
Κατ’ άλλα οι οποίες πρωτοβουλίες, αντιδράσεις, αντιστάσεις και κινητοποιήσεις [ας πούμεν, ενάντια στην ιδιωτική εκμετάλλευση του Κάβο Γκρέκο και στην περιβαλλοντική επιβάρυνση της συγκεκριμένης περιοχής] «με επιστολές, petitions κτλ», δεν αντιβαίνουν με την πάλη ενάντια στο σύστημα, γιατί κάθε τι έχει τις πολιτικές του διαστάσεις...

Unknown είπε...

το φυσικό περιβάλλον του κάβο Γκρέκο πρέπει να προστατευθεί. ΟΧΙ στο γήπεδο γκόλφ.

Ανώνυμος είπε...

@Stinkfist: ένα email για να επικοινωνήσουμε μαζί σου;