Έσιει μιαν κυπριακήν έκφρασην που λαλεί η μάνα μου... άμαν θκυό πλάσματα μοιάζουν πάρα πολλά στη συμπεριφορά, ταιρκάζουν, κουβαλούν τον ίδιον νουν, κάμνουν τες ίδιες βλακείες, η μάνα μου λαλεί ότι φακκούν ττακκάζιν.
Ε, τα δικαστήρια Κύπρου-Ελλάδος φακκούν ττακκάζιν. Μπορούν να καταρρίψουν κάθε κανόνα λογικής με την ίδιαν ευκολίαν, τζι όταν λέμεν λογικής εννοούμεν της κοινής, τζείνης που έχουν τζαι τα μωρά. Μετά τες εξαιρετικές επιδόσεις των κυπριακών δικαστηρίων, τα οποία βλέπουν έναν ελέφαντα, τζαι μεταξύ της πιθανότητας να είναι όντως ελέφαντας τζαι του να εν ένα μυρμηγκάκι που μεταμφιέστηκε σε ελέφαντα, θεωρούν πιο αξιόπιστον το δεύτερον, έρκουνται τα ελληνικά δικαστήρια με έναν τιμοκατάλογον αδικημάτων που ξεπερνά τη λογική και τη φαντασία (ακόμα τζαι του Spielberg).
Άγριος ξυλοδαρμός (κοινώς σαπάτζιασμαν) αόπλου και ανήμπορου να αντιδράσει φοιτητή στα καλά του καθουμένου = 5000 ευρώ (με έκπτωση άμαν εμφανίσεις κάρταν πολυτέκνου)
Υποψία εμπλοκής σε τρομοκρατική οργάνωση, κατοχή μολότωφ και υποψία συμμετοχής σε σπάσιμο βιτρίνας τραπεζικού υποκαταστήματος = 15000 ευρώ και κλείσαμε.
Χάτε τζαι αγνόησα τη λέξην υποψία στη δεύτερην περίπτωσην. Συγγνώμην ρε παιθκιά, που πότε το να σπάζεις μιαν βιτρίνα εν πιο ακριβόν που το να σπάζεις τα μούτρα νιού πλασμάτου;
Εν σαν να χρεώνεις τη σαλάταν πιο πολλά που το κυρίως πιάτον.
Τωρά εννά μου πεις παρά να τρώεις μούχτιν....
Μόνον μεν ανοίξετε ταβέρναν ρε παιθκιά, εννά παττίσετε.
2 σχόλια:
Το αφεντικό τρελάθηκε! Όσο-όσο! Ελάτε να προλάβετε! Τιμές-σοκ!
Ναι κοίταξε, αν πιάσεις να δεις πόσες κυπριακές παροιμίες είναι σχετικές με την ανταλλακτική λογική και το εμπόριο και αν αντιληφθείς στην καθημερινή σου συναναστροφή με κυπραίους πόσο ζωντανές εν ακόμα τούτες οι παροιμίες στο στόμα του κυπριακού λαού, μπορείς να φκάλεις το συμπέρασμα ότι γενικά σε κάθε θέμα προσκρούουμε στην λεγομενη μπακαλίστικη μέθοδο, είτε τούτον αφορά το λιανικόν εμπόριο είτε τους χώρους του δικαστηρίου. Βασικά το πρόβλημα, εν ότι δεν μπορούμε να προσαρμοστούμε στα νέα δεδομένα της εποχής, βρίσκόμαστε ακόμα στην εποχή του αρότρου και όπου και να βρεθούμε η αντανακλαστική μας σκέψη εν ωφελιμιστική καθαρά (τι ενα μου δώκεις, τι ενα φκάλω που την υπόθεση) και πολλές φορές υπακούει στην λεγόμενη παροιμια:
εγώ στραώννω τζαι πουλώ εσύ άμπλεπε τζι αγόραζε-όπως στην περίπτωση της ποινής που αναφέρεις. Δεν εμπίπτει στη σφαίρα του παράλογου, εν απόλυτα εναρμονισμένο το γεγονός με τους κανόνες της αγοράς. το κράτος έτσι λειτουργεί στην κύπρο, στραώνει και πουλά σου και αν έχεις την όρεξη αμπλέπεις και αγοράζεις. τούτα τα φαινομενα καταδεικνύουν την αρχοντοχωριάτικη μας κατάσταση η οποία δεν μπορεί να κρυφτεί πίσω από τα αστεράκια της στολής, μια μερσεντες ή εναν οικόπεδο στον Πρωταρά και σαββατοκυρίακα στο Άνασσα. πραγματικά πιστέυκω ότι ένα μεγάλο μέρος της 'ειλικρινούς' γενιάς των κυπραίων εχαθήκαν στην εισβολή. είμαι της άποψης ότι η εισβολή εκατέστρεψε το νησί διότι ερήμαξε ψυχολογικά αρκετό πληθυσμό της Κύπρου και επέβαλε μας την λογική της κάστας, της διπολικότητας τζαι δυστυχώς την λογική της συνεργασίας με την εξουσία και του οικονομικού μακελιού (let the carnage begin) προκειμένου να επανακτήσει και ο εκάστοτε πρόσφυγας το κοινωνικό του στάτους απέναντι στους υπόλοιπους κυπραίους που δεν εκδιώχθηκαν...όσοι εν το επιχειρήσαν, εμέιναν τα λεγόμενα θύματα της κυπριακής κοινωνίας-και εν τέλει παθητικοί δέκτες απέναντι στες διεργασίες των υπολοίπων. Ίσως και οι εναλλασόμενες κατακτήσεις, μας έκαμαν να έχουμε μια θετικά διακείμενη σχέση με την εξουσία-κάθε λογής, είτε θεσμική είτε διάχυτη (μέχρι σήμερα τό πανεπιστήμιό μας αγκαλιάζει σφιχτά και τους αστυνομικούς που το περιπολούν και τους σεκιουριτάδες που επιβάλλουν την τάξη)
και για όσους ανθίστανται για την υποταγή μας στην εξουσία με το επιχείρημα της ΕΟΚΑ μεν ξεχνούμε ότι που πίσω υπήρχε και η εθνικιστική αφορμή της ΈΝΩΣΗΣ. Εν τέλει, επέρασε στην νοοτροπία μας η καλή σχέση με τους 'άνωθεν' και στα πλαίσια αύτής της ανοχής τυγχάνουν εύνοιας και ανάπτυξης ανταλλακτικές λογικές και ωφελιμιστικά αντανακλαστικά... ακόμα μια κυπριακή παροιμία βγαλμένη από την θυμοσοφία του λαού μας πολλά σχετική με την έννοια του τιμοκατάλογου:
για πράσσε για μετάπρασσε για που την Κύπρο φεύκα
ενεν καθόλου τυχαίον ας πούμε ότι εγεμώσαμεν charter accountants και φοιτητες MBA...
αυτά
ΈΛΕΝΑ...
Δημοσίευση σχολίου