Παρασκευή 2 Οκτωβρίου 2009

Breaking in the news: Κεφάλαιο γιαγιά

Εχτές, ημέρα ιδρύσεως της Κυπριακής Δημοκρατίας και αργία και η πρώτη μέρα μετά την παραίτηση μου από το παιγνιδοπωλείον, αποφασίστηκεν να εν η μέρα που θα γινόταν η ανακοίνωση στη γιαγιά μου, η ανακοίνωση του φευγιού εννοούμεν (αγαπητέ αναγνώστη εαν δεν κατάλαβες τι εννοώ σημαίνει εν με θκιαβάζεις αρκετά τακτικά, πάεννε κάτω να δεις τα επεισόδια που έχασες!!!). Επειδή η γιαγιά έχει μια φυσική τάση προς το μελοδραματικό, αλλά πολλά μελό μιλούμεν, τζαι φυσικά το δάκρυ κορόμηλο, δώστου, είπα να το καθυστερήσω όσο με παίρνει γιατί έξερα ότι θα ακολουθούσαν σκηνές αρχαίας ελληνικής τραγωδίας θκυό επεισόδια τζαι τρία στάσιμα. Ε, όταν δεν με έπαιρνεν άλλον είπα να το βιώσω και αυτόν.

Τζαι πάμεν στην γιαγιάκκαν, γιαγιάκκα τωρά με καταγωγήν που Πύρκον Τηλλυρίας, τζι αν δεν ξέρετε τι σημαίνει γεναίκα Τηλλύρα, καλλύττερα να μεν μάθετε. Με το που τα είπα τζαι ετέλειωσα, έμεινεν τζαι εθόρεν με σιωπηλή. Είπαμεν, η γιαγιά Τηλλύρα, πολλά σπάνιον πράμαν να μεν έσιει τι να πει. Τζαι όι μόνον δεν εμίλαν, εν έκλαψεν τζιόλας. Εχασκιάστηκα, ειδικά το κλάμαν είχα το σίουρο. Λαλώ, τι γίνεται ρε παιδί μου;

Τωρά που το ανακαλώ τζείνες οι στιγμές σιωπής ήταν οι στιγμές που η γιαγιάκκα εζύγιαζεν την κατάστασην τζαι επροσπαθούσεν να αποφανθεί ποια ήταν η καλλύττερη στρατηγικήν. Τζαι αποφάσισεν σύντομα να ξεκινήσει με το δυνατόν της το χαρτίν.

Δυνατόν χαρτίν εκβιασμού για την γιαγιά μου εν ο θάνατος φυσικά. Ο δικός της. Έτσι εξεκινήσαμεν:
"Τζαι εννά πάεις τόσα χρόνια στο εξωτερικό; Τζι άμαν γινεί τίποτε τζαι πεθάνω, εννά προλάβεις να έρτεις να σε δω πριν να κλείσω τα μμάθκια μου;"

Αναίσθητη γαιδούρα η εγγονή, τα έχουμε πει σε άλλο ποστ, απαντώ "να πεθάνεις;;.... άτε ολάν. Πελλάρες. Ε, φρόντισε να μεν πεθάνεις όσον εννά λείπω"
(μεν με κατακρίνετε για την αντίδρασην μου αλλά τούτον το πράμαν ακούω το καμιάν δεκαετία, τζαι η γιαγιά μου εν όπως την αππάραν, εν έσιει τζαι τίποτε να πεις ότι κινδυνεύει)

Βλέποντας ότι το χαρτί του θανάτου κάηκε μπροστά στην αναισθησίαν μου, εσυνέχισεν με πιο ρεαλιστικόν συναισθηματικόν εκβιασμόν:

"αχ τζαι εννά είσαι στα ξένα τζαι εννά μαραζώνω"
"Μα γιατί να μαραζώνεις ρε γιαγιά; Πάω να σπουδάσω, να δουλέψω, εν καλά πράματα τούτα"
" Μα εγώ εννά ανησυχώ, να είσαι μόνη σου σε ξένην χώραν, μακριά του τζυρού τζαι της μάνα σου"

(η Μάνα Ερυκίνης κάπου δαμέ διακόπτει για να πει ότι τζαι δαμέ που είμαι εν τζαι είμαι με την μάναν τζαι τον τζύρην μου. Τα φιλιά μου μάνα, σ' αγαπώ!!)

Η γιαγιά να συνεχίζει ακάθεκτη, τζαι έχει εν τω μεταξύ σηκωθεί από τον καναπέ τζαι στέκεται στο μέσο του δωματίου:

"Τζαι εγώ ξέρεις, άμαν ανησυχώ τζαι μαραζώνω, εν τζοιμούμαι την νύχταν". Τζαι κάπου δαμέ να ξεκινά το κλάμαν...

Τζαι οι φανταστικοί θεατές σηκώνουνται να χειροκροτήσουν, γιατί τέθκοιον ρεσιτάλ ερμηνείας απαιτεί standing ovation (τζαι Όσκαρ, αλλά εν γλίορα ακόμα για να κάμουμεν προβλέψεις).

Αφού η γιαγιά μου είδεν ότι εν έδρωννεν το φτιν μου, (εν είμαι σίουρη τι επερίμενεν να πω, εντάξει γιαγιά εν θα πάω, τζοιμήθου ήσυχη;) έφερεν τα τζαινούρκα της φουστάνια να μας τα χουμίσει τζαι να της πούμεν την γνώμην μας.

Τι να πω; Τέλος καλό, όλα καλά; Ότι η οικογένεια μου εν πάει καλά;

7 σχόλια:

drSpock είπε...

Καλά πάει η οικογένεια σου. Στάνταρντ πράματα. Εμέναν η γιαγιά μου ευχήθηκε μου να της φέρω έναν καλόν ΚΥΠΡΙΟ επιστήμονα που το Λονδίνο τζαι να παρετήσω σύντομα τα εξωτερικά τζαι τις πελλάρες για να παντρευτώ. Ο δε παππούς μου κατηγορεί τη γιαγιά μου ότι εν τζείνη που φταίει που εν ήβρα δουλειά στην Κύπρο τζαι έφυα (εν τζαι έψαχνα βέβαια αλλά άσχετο!)γιατί εχουμίστηκε σε συγγενή ότι η Σποκ εν στα Λονδίνα τζαι εμάτιασε με!
Όπου Κυπραίος τζαι η μοίρα του.

Κατά τα άλλα, καλά να περάσεις στα εξωτερικά :)

Kato Ydata είπε...

pe kai sena ti sou eipe i mama sou gia gampro erykini... :)

Ερυκίνη είπε...

είπα να μεν την ξεμπροστιάσω την καημένη τη μάνα, αλλά δόκτωρ Σπόκ μια από τα ίδια μου είπεν τζι η μάνα μου. "Φρόντισε να μεν έρτεις μόνη σου". Τι θέλεις; Βέλγον γαμπρόν; "ΟΧι. Κυπραίον". Όπως το λαλείς, όπου Κυπραίος τζι η μοίρα του!!!

Haris είπε...

LOL! Tzai emena i mana mou etsi elee (na evrw Kypriaia stis USA), twra teleutea anaitheorise kai twra leei toulaxistwn oxi allothriski.

ο ύποπτος είπε...

Εν τζαι θέλω να επέμβω ... αλλά εθθύμισες μου πράματα παλιά. Με το παππού ήμασταν αχώριστοι. Που μωρόν εκαβαλλούσα το γάρον μαζί του τζαι επιένναμεν στο περβόλι. Εκουρτίστικα, εσυκώστικα τζαι έφυα να πάω να σπουδάσω. Ο λοαρκασμός ήταν 3-4 χρόνια να τελειώνουμε τζαι νάμαστε πίσω. Ο παππούς ήταν 81. Όμως ελοαρκάσαμεν λάθος. Τα πράματα δεν επείαν όπως ενομίζαμεν, τα 4 χρόνια εγεινίκαν 10. Ένα δειλινό ήρτεν το μαντάτο ... ο παππούς επέθανε.

Ερυκίνη είπε...

ε τωρά γιατί μου τα λαλείς τούτα ρε ύποπτε; τζαι εν ξέρω πόσον χρονών ένι τζιολας η γιαγιά, για να υπολογίσω αν πρέπει να ανησυχήσω. Χώννει μας τα, έμεινεν στα 70!!

alkmanas είπε...

Απόθανε να σ΄αγαπώ και ζιέ να μη σε θέλω, λένε στην Κρήτη-άλλη δουλειά δεν έει παρα να ροζονάρει και να κακανίζει ούλη ντη μέρα, θα' λεγεν η δική μου γιαγια /κι οταν θ'αντιμιλούσα: ετσά μου διώχνει, να σηκωθώ και να γκάψω ντελόγος.
Δεν είναι εύκολο να μεταφράσετε την παλιά διάλεκτο μας , η δικής σας ειναι το ίδιο άγνωστη, εν τούτοις όταν είναι γραρμμένη, είναι κάπως κατανοητή (50%)
Β.ζεβ