Κυριακή 8 Ιανουαρίου 2012

Meet the parents (the Cypriot version)

Μερος Πρώτον: Η προετοιμασία (είπαμεν ξεκινούμεν που την αρκήν)

τζαι εν αρχήν ην ο λόγος αγαπητή αναγνώστρια, έτσι η προετοιμασία για την μεγάλη κάθοδο της σχέσης στην Κύπρο (τη δεύτερη του κάθοδο, αλλά τούτη τη φορά με την ιδιότητα ξενόφερτου γκόμενου σε κυπριακήν οικογένεια) επεριλάμβανεν κατά βάση εύρεση τρόπων επικοινωνίας μιαν τζαι οι γονείς Αγγλικά γρι. έτσι η σχέση έριξεν το στα ταχύρυθμα Ελληνικών τζαι με εντυπωσιακή πρόοδο μάλιστα (το ότι πρώτα πρώτα έμαθε το κεφάλαιο "φλερτάρω στα ελληνικά" βάλλει με λλίον σε υποψίες).

Που την άλλην πλευράν οι γονεις αρκεστήκαν στον να μάθουν το όνομα της σχέσης. Επι τρεις μέρες επανάληψη δέκα φορές. όι τίποτες άλλον αλλά το όνομα της σχέσης παρομοιάζει στο όνομα μικρού κυπριακού χωρκού τζαι επήλθεν πανικός τύπου "ου μάνα μου τζι αν τον πούμε κατά λάθος έτσι, ίντα ρεζίλι?" (επειδή η σχέση κατέχει όλες τες ονομασίες των κυπριακών χωριών τζαι ήταν να καταλάβει, τέσπα) .

Εξεκινήσαν παράλληλα έσσω μας τα γνωστά τα της κυπριακής φιλοξενίας τζαι εζήσαμεν διαλόγους τύπου:

- "ίντα μπου τρώει το παιδίν? (το όνομαν παρά την τόσην επανάληψην εν το εμάθαμεν) "
- "ίντα μπου ννα τρώει? ότι τρώμεν όλοι οι ανθρώποι (δεν είναι εξωγήινος)"
- "ε ίντα μπου του αρέσκει να τρώει να πάω στον μπακάλη να του φέρουμεν ολαν"
- "Να φέρουμεν που ούλλα να είμαστεν πάντα μέσα (ο Πατέρας τούτος). η σούβλα αρέσκει του?"
- "ε, εν ιξέρω. που εννά φάει εννα δούμεν"
- "μα δηλαδή εν έσιει σούβλες ποτζεί στην Ιρλανδία? Ου κύριε ελέησον"

Το πιο σκέαρι δε μέρος ήταν το σάσμαν, στυλ "έρχεται ο γαμπρός". Να αλλάξουμεν την κουρτίνα του μπάνιου να φέρουμεν πιο ωραία (wtf?), να καθαρίσουμεν το ναν, τάλλον, να ταράξουμεν τα έπιπλα, Σπίτι από την αρχή ένα πράμα. Επροσπάθησα να πω εν τζαι έρκεται σώγαμπρος ο άνθρωπος αλλά φωνή βοώντος εν τω χωρκό.

Μέρος δεύτερον: Ο ερχομός

Την ημέραν που θα έρκετουν η σχέση ούλλοι έσσω ήταν στην τσίτα (τζαι εγώ μαζίν τους). Κάθε δέκα λεπτά ερωτούσαν με "εν ώρα να πάεις? (στο αεροδρόμιο). η Μάνα μου έκαμνεν τα τελευταία καθαρίσματα, εζύμωσεν που το πρωίν μια και της σχέσης αρέσκουν της οι ελιόπιττες, ο Πατέρας είπεν μου 10 φορές ίνταλως να πάω στο αεροδρόμιο (ντίαρ λόρντ) λες τζαι εν έξερα τζαι ήταν να χαθώ.

Βασικά όλοι ήμασταν σε αναμμένα κάρβουνα (εγώ παραπάνω στο πως θα γινεί να φέρω τη σχέση έσσω μας δίχως να το πάρει χαπάριν η κουτσομπόλα η γειτόνισσα γιατί άλλον το Meet the parents, τζιάλλον το meet the village).

τελοσπαντων αγαπητή αναγνώστρια τσιλλώ το φοργουορντ για να μεν σε πελλανίσκω τζαι πάμεν σε τζεινην την ώραν που αννοίει η πόρτα τζαι μπαίνει η σχέση μέσα (η γειτόνισσα ευτυχώς ήταν κάπου αλλού εν μας εντόπισεν). Τι να σου πώ, άλλο να σου τα λαλώ τζι άλλον να τα ζεις. Εκτός που τα πρώτα γεια σας (ο Πατέρας χρησιμοποιεί πληθυντικό σε πολλά εξαιρετικές περιπτώσεις), τίποτες. Μούγκα στην στρούγγα ένα πράμαν. εκάτσαμεν γυρόν του τραπεζιού να θορούμεν ο ένας τον άλλον, δηλαδή ούλλη η οικογένεια να θορεί τη σχέση, η σχέση το τραπέζι τζαι εγώ την οικογένεια ευχόμενη να μιλήσουν, να πουν κάτι ολάν (κάποιος, κάτι ρε παιθκιά). τίποτες, άλαλα τα χείλη των ασεβών.

Για να ξεκολλήσει η αμηχανία εγώ είπα ότι πεινούμεν (τζαι επειδή ελύσιουν της πείνας) τζαι άρκεψεν το φαγοπότι. Μια που εν εμπορούσαν να του μιλήσουν οι γονιοί μου εδιούσαν της σχέσης φαίν. ότι φανταστείτε. τι χαλουμόπιττες, τι ελιόπιττες. Κοκα κόλα??? τι τταβάες, το ναν τάλλον, ότι φανταστείς λέμε. τούτα ούλλα τα φαγιά στο πρώτον μισάωρον τωρά. Για να καταλάβετε για τι παραλογισμό μιλούμεν.

Τζαι κάπως έτσι επίεν ούλλη η διαμονή της σχέσης έσσω μας. οι γονιοί μου εταΐζαν τη σχέση τζαι τζείνος ελάλεν σπαστά ευχαριστώ τζαι έτρωεν τα ούλλα. ο καημένος σε κάποιαν φάσην είπεν μου "αν εμπόρουν να μιλήσω ελληνικά, θα ελαλούσα, ούλλον τρώω τρώω τρώω δαμέ, έσπασα" (μετά έμαθεν το έσπασα τζαι ελάλεν το σε κάθε προσφοράν φαγιού). Μέσα μέσα έκαμνα το μεταφραστή έτσι για να υπάρχει και μια αλληλεπίδραση, αλλά κατά βάση εκινηθήκαμεν στα νον-βέρμπαλ.

Εκτός της παραμονής της Πρωτοιχρονιάς (δες προηγούμενο ποστ) εγώ τζαι η σχέση εν εκάτσαμεν πολλά έσσω μια και επίαμεν στα ωραία βουνά της Κύπρου μας, στα σιόνια του Τροόδους, τζαι στη Λεμεσόν που την είσιεν καμόν η σχέση, είδεν τζαι λλίον θάλασσαν, ενθουσιάστηκε (μεν θορείτε που τζαι η Ιρλανδία εν νησίν, η θάλασσα τους καμία σχέση με τη δική μας, την κούκλα μας, τωρά με τα πετρέλαια δηλαδή εν ζήτημαν πότε θα γινεί πανούκλα).

Τέλοσπάντων, όσον ήμασταν έσσω οι επόμενες μέρες ετζιλύσαν καλλύττερα:
- οι γονιοί μου εξιντραπήκαν τέλεια που μια φάση τζαι μετά τζαι απλά εμιλούσαν της σχέσης κυπριακά, αργά τζαι καθαρά λες τζαι έτσι ήταν να καταλάβει (εν Ιρλανδός, όι κουφός). η σχέση να στέλλει σήματα πανικού με τα μμάθκια του τζαι εγώ να κάμνω μετάφραση.
- Είδαμεν Μr.Bean καμπόσο που εν χρειάζεται γλώσσα.
- Η μάνα μου εμοιράστηκεν με τη σχέση το αγαπημένο της παιχνίδι στη μηχανούα (έχουμεν τζαι τέθκοια έσσω μας), η σχέση επορώθηκε τζαι έβαλε σκοπό να ρέξει ούλλα τα επίπεδα (τζαι πίσω που τη ράσιην του σουρεαλιστική συζήτηση Μάνας-Πατέρα με την Ερυκίνη να αυτοπυρπολείται στο μπαγκράουντ: Μ: Δε, δε, έρεξεν τζαι το 10!!!, Π: Εσού που είσαι? Μ: Εκόλλησα στο 7, Π: Α, μα εν έξυπνος αα??)
- η σχέση τζαι εγώ εμαειρέψαμεν της οικογένειας ψάρι στο φούρνο (δική μας συνταγή) με τη Μάνα και τον Πατέρα να κάθουνται να μας θορούν έκπληκτοι (η Μάνα μου που κάποιος άλλος μαειρεύκει στην κουζίναν της τζαι την αφήνει να τανίσει, ο Πατέρας που ένας αρσενικός ξέρει να μαειρεύκει τζαι έσυρνεν της Μάνας σπόντες τύπου "θόρε να μαθαίνεις"). όι να το παινευτώ, αλλά ήταν τόσον καλόν που η Μάνα είπεν τα πρώτα τζαι μοναδικά της αγγλικά (ίνταλως λαλούμεν το πολλά ωραία στα αγγλικά???)
- την τελευταία ημέρα εφκάλαμεν τζαι φωτογραφία ούλλοι μαζί, η σχέση είπεν των γονιών μου "ευχαριστώ με όλα" (όπως λέμε γύρος με απόλα), έκαμεν ττόκκα με τον Πατέρα τζαι εφύαμεν.

Ηθικό δίδαγμα: να μεν υποτιμάς την καλοσύνην του πλασμάτου (τζαι δη του κυπριακού πλασμάτου που χωρκόν). Οι γονιοί μου εσυμπεριφερθήκαν όπως ακριβώς επερίμενα, με τον πιο φιλόξενον, ανοιχτόκαρδον, κυπριακόν τους τρόπον, τι τζι αν η σχέση εν έναν καστρίσιηκον ασπρουλιάρικο ιρλανδέζικον κοπελλούδιν (που τζοιμάται με την κόρην τους χωρίς να τη στεφανωθεί).

ΥΓ: Την πρώτη νύχταν έσσω μας η σχέση (που το παίζει τζαι κουλ) εξύπνησεν αναστατωμένος που εφιάλτην, ότι τάχα οι γονιοί μου τζαι οι γονιοί του εσυνομωτήσαν να μας χαρτώσουν πίσω που τη ράσιη μας. "ααααχ, καημένε μου, ΕΥ-ΤΥ-ΧΩΣ να λαλείς που οι γονιοί μου δεν κατέχουν εγγλέζικα τζαι δεν μπορούν να συνομωτήσουν, διαφορετικά ελάλουν σου εγώ για πότε ο εφιάλτης γίνεται πραγματικότητα", εσκέφτηκα αλλά εν το είπα. άσε να δει που μόνος του ίντα φάλιες ανοίξαμεν τωρά.

17 σχόλια:

ΣΜΙΛΙ ΤΩΡΑ είπε...

Ερυκινη μου

Καθε πρωτη γνωριμια με τη σχεση εσσει μεγαλη αγωνια, το οτι υπηρχε προβλημα επικοινωνιας με τη γλωσσα, ετσι οπως τα γραφεις, μαλλον σε καλο σας βγηκε.

Ατε, καλή συνεχεια.

Rania είπε...

χαχα..πολλά καλή η περιγραφή της γνωριμίας!
εννά νομίζει ο άνθρωπος οτι μόνο τρώμε δαμέσα..not far from the truth δηλαδή!

Diasporos είπε...

Χιχιχι, θυμούμαι τα δικά μου πρίν 10 χρόνια. Καλή συνέχεια.


Πάντα εννα έναι ούφο έσιε το υπόψην, οι κυπραίοι γονείς δυσκολεύκουνται πολλά να μπούν στη ψυχολογίαν 'ξένου' πλασμάτου.

Eólica είπε...

Κόρη Ερικύνη ακόμα γελώ!! Πολλά καλογραμμένο το ποστ σου τζιαι πραγματικά εν είμαι που τζείνους που γελούν με το παραμικρό! Οι γονείς σου εν η ελπίδα ότι η κυπριακή φιλοξενία εν εχάθηκεν ακόμα! Τζιαι επίσης η απόδειξη ότι η κυπριακή κοινωνία έσιει μέλλον! Μα να δέχονται ότι η κόρη τους τζοιμάται με ξένον ενώ δεν είναι στεφανωμένη; Πολλά προχώ! Δαμαί οι γονιοί μου που μου το παίζουν προοδευτικοί (τάχα) τζιαι ετσακωθήκαμε όταν ήταν να συγκατοικήσω με τον Πέιπ. Ο παπάς μου δηλαδή, γιατί η μάμα μου ήταν που τον έφερε στα σύγκαλα του, μετά από προτροπή του πνευματικού της παρακαλώ πολύ (ου κύριε ελέησον!)

Moonlight είπε...

άρεσε μου το ανάλαφρο ποστ!

το καλό που εν έδωκες πας σε κανένα τύπου βετζεττέριαν-άππαναγία μου μα ήταν ζωντανό τούτο κάποτε! γιατί σάννα τζαι εν θα επερνούσετε εξίσου καλά!

ακούεται καλό το παιδί. για τούς γονείς, εν είχα αμφιβολία για κάποιο λόγο!

καλά να περνάτε!

Ερυκίνη είπε...

@Σμιλίν
Στο τέλος της ημέρας ναι, έτσι νομίζω. ευχαριστώ πολύ (αν τζαι ευελπιστώ να μεν έσιει συνέχειαν)

@Ράνια
Ο άνθρωπος έσιει τα μαζίν μου 2 χρόνια δηλαδή, ήδη ξέρει τι σχέση του κυπραίου με το φαίν. τωρά φυσικά αποτελειώθηκε.

@ Διάσπορος
Ναι, σαν τη μούγια μες το γάλα (για να είμαστεν ακριβείς σαν το γάλα μες τες μούγιες μιαν τζαι εν ασπρουλλής). αααχ, κάποια πράματα πρέπει να τα πάρουμεν απόφασην.

@Αιόλικα
αυτά είναι, η Εκκλησία κουλ!! άρεσεν μου τούτον. έσιει χάζιν η Μητέρα σας κι εσάς. Μεν φανταστείς τζι εμέναν παίζουν το προχώ. Κόφκω την κκελλέν μου ότι μεταξύν τους ήδη αρκέψαν κρυφές συζητήσεις τύπου "άτε πόσον τζαιρόν εννά μείνουν έτσι, να τους χαρτώσουμεν, τζαι εν ρεζίλιν". Το καλόν εν ότι εμάθαν τζαι εν μου τα λαλούν τούτα (σιυλλιάζω σχετικά εύκολα εγώ άμα λάχει).

@ Μούν,
άστα αστεία. άσε που η πρώτη φράση που έμαθεν η σχέση στα ελληνικά ήταν το "έχετε φαγητό για χορτοφάγους?". Είπα του έτσι κουβέντες στην Κύπρον μεν πεις, θα χρησιμοποιηθούν εναντίον σου.

homo anisorropus είπε...

:))

ΠΛΑΝΗΤΑΣ είπε...

Χαχαχαχααα άπαιχτο κείμενο Ερυκίνη λες και τα έβλεπα μπροστά μου :))))

Ina είπε...

Εν πολλά προχωρημένοι οι δικοί σου και ξένος και να τον φιλοξενούν και αστεφάνωτοι? Οι δικοί μου θα παθαίναν 3-4 εγκεφαλικά ή καρδιακά μόνο στο άκουσμα ότι παίζει να ζήσουν έτσι σκηνικό και μετά θα έτρωγα το πρήσιμο τις χιλιετίας. Σημείωση δεν είμαι από χωριό.

Tatsa είπε...

ου εν παίζεσαι!!! Τέλεια η περιγραφή σου...

Ερυκίνη είπε...

@Πλάνητας
άπαιχτο?? ααα πλανητάρχη μου βλέπω η κυπριακή σε περικυκλώνει!! τελικώς δεν σε πρόλαβα κύπρο. ελπίζω να πέρασες καλά στις διακοπές.

@ίνα
μα ίντα προχωρημένοι. τζαι εγώ εγκεφαλικά επερίμενα την πρώτη φορά που τους τα πα. αλλά ναι η ζωή ποτέ δεν παύει να σε εκπλήσσει.

@Τάτσα
όπως εγινήκαν είπα τα εν τζαι έθελεν τζαι πολλήν φαντασία!

Μάγος είπε...

εγελασα καμποσες φορες που το θκιεβαζα, έσιεις το ρε ερυκινη

postbabylon είπε...

axaxaxaxaxa efires me!

teleia!

a, tziai eskeftika oti o ttavas en to kypriako version tou irish stew! hehehe

Anef_Oriwn είπε...

Ερυκίνη,

«τζαι εν αρχήν ην ο λόγος αγαπητή αναγνώστρια» --- τζι’ είπα εν μόνο για αναγνώστριες [για θηλυκά] το post, τζι’ εν εσυνέχισα!!!

Anef_Oriwn είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
Ερυκίνη είπε...

@Μάγος
ναι το λαφαζαννίκκιν έχω το πολλά :)

@ποστ
ναι βασικά όταν λέω τταβά εννοώ τζείνον που η γιαγιά μου ονόμαζεν τταβά στο χωρκόν της, δηλαδή ρύζι με κρέας μες τη γάστρα μες το φούρνο, όι το στιφάδο. έτσι καμία σχέση με irish stew. πολλά καλόν όμως.

@άνευ
τι να πω? εν έθελα να σας κάμω να νιώσετε αποκλεισμένοι. έτο, εν επερίμενα να ενδιέφερεν τζαι τους άντρες αναγνώστες το συγκεκριμένο, ίσως κάποιες αναγνώστριες να είχαν λλίον ενδιαφέρον παραπάνω/παρόμοιες εμπειρίες κλπ κλπ. απολογούμαι !!

Δέσποινα είπε...

χαχαχχαχα,ακόμα γελάω, να πηγαίνετε πιο συχνά!Ειδικά με το ψάρι και το παιχνίδι έλιωσα!