Πέμπτη 6 Αυγούστου 2009

Αμέρικα: Μύθοι και αλήθειες

Το ταξίδι μου στην Αμέρικα έγινε πριν πολλά πολλά χρόνια, έτσι δεν έτυχε να το αναφέρω μέχρι προσφάτως. Ε, μετά τα τελευταία σχόλια η Ερυκίνη Productions παρουσιάζει μέσα από την εμπειρία της, το τονίζω αυτό, μετά από 1 μήνα που έζησε στην πρωτεύουσα Washington τα πράματα που έμαθε για το Αμέρικα μέσα που τες πρώτες εντυπώσεις της (ξανατονίζω το).


ΑΛΗΘΕΙΑ

η μεγαλύτερη αλήθεια νομίζω για το Αμέρικα, τζαι ίσως η μεγαλύτερη γοητεία της, εν τζείνη που ελέχθηκε που έναν φίλο αναγνώστη. Η Αμερική εν μια τόσο μεγάλη χώρα που χωρεί μέσα τα πάντα. Οι διαφορές είναι τεράστιες όι μόνον που πολιτεία σε πολιτεία, που πόλη σε πόλη, αλλά ακόμα τζαι που γειτονιές σε γειτονιές. έτσι το τι βιώνεις εξαρτάται άμεσα που το ΠΟΥ πάεις. εγώ είπαμεν επία Washington D.C. (ναι ναι τζιαμέ που εν το Ασπρον Σπίτιν, ούτε που εκόντεψα εννοείται, ουστ!) τζαι γράφω μόνον για τζιαμέ.


ΜΥΘΟΣ

Στην Αμερική σιέζεσαι να περπατήσεις στο δρόμο. Ξέρεις, συμμορίες, κλέφτες, έγκλημα και τιμωρία, νιώθεις την ανάγκη προστασίας ρε παιδί μου.

Επηρεασμένη τζαι που τες ταινίες που έβλεπα, πριν να πάω εκαρτέρουν πολλά άσιημην κατάσταση. Τζι όμως. Ένα μήνα, εκυκλοφορούσαμεν μέρα-νύχτα, επίαμεν κλαμπ τζαι μπαράκια, δεν ένιωσα ούτε μια στιγμή να φοούμαι. Εκυκλοφορούσαμεν άνετα μόνοι μας. Εντάξει, επίαμεν στην Washington τζαι μάλιστα στην "καλή" περιοχή, του πανεπιστημίου, των μουσείων κλπ. Είμαι σίουρη ότι αλλού έννεν έτσι βέβαια.


ΑΛΗΘΕΙΑ

Στην Αμερική εν ούλλα πιο μεγάλα.

Μεν πάει ο νούς σας στο πονηρό (εν ξέρω, εν το έψαξα). Εννοώ τα αυτοκίνητα εν πιο μεγάλα, οι δρόμοι εν πιο μεγάλοι, τα κτήρια εν πιο μεγάλα, οι μερίδες του φαγιού εν πιο μεγάλες, τα πάρκα εν πιο μεγάλα, τα μουσεία εν πιο μεγάλα, τα mall εν πιο μεγάλα. Εκαταλάβετε τέλοσπάντων τι εννοώ. Νιώθεις λλίον όπως το μουγιούδιν (=έντομο), σε σχέση με την Κύπρο.




ΜΥΘΟΣ

Στην Αμερική οι άνθρωποι εν σου μιλούν. Εν γυρίζουν καν να σε δουν. Η πλήρης αποστασιοποίηση, ο καθένας για τον εαυτό του κλπ.

Η έκπληξις ήταν τεράστια για μένα, όσον αφορά στο πόσο φιλικοί τζαι θερμοί ήταν οι άνθρωποι στην Αμερική. Εν το φαντάστηκα καθόλου έτσι. Κι όμως, δεν υπήρχε περίπτωση να μεν σου μιλήσουν οι άνθρωποι στο λεωφορείο, στο μετρό, στα καταστήματα. Στο πανεπιστήμιο. Τζαι έννεν επειδή ήμασταν εμφανώς τουρίστες. Γενικώς οι άνθρωποι ήταν ανοικτοί. τζαι ακκομπλεξάριστοι. Θκυό ππαλιές επιάνναν σου κουβέντα. Τζι όι μόνον οι άντρες, που το φλέρτ έπεφτε βροχή, αλλά γενικώς, ούλλοι. Τζαι ήταν πολλά βοηθητικοί. Τουλάχιστον ο μέσος άνθρωπος που έβρισκες στο δρόμο στην Washington.




ΑΛΗΘΕΙΑ

Στην Αμερική ο κόσμος τρώει μόνο πίτσες, χάμπουρκερ, παγωτά, ντόνατ τζαι γενικά πελλάρες.

Ένα μήνα στην Αμερική αγκαστρώθηκα τα κουπέπια της μάνας μου, το κολοκάσιν, μιαν ντομάταν του χαϊρκού τα αναθεματισμένα, τζαι ούλλα τα όσπρια. Στο πανεπιστήμιον που εμεινίσκαμεν ετρώαμεν πίτσαν το μεσημέριν, χάμπουρκερ τη νύχτα. Την άλλη μέρα το ανάποδο, έτσι για αλλαγή. καλά μιλούμεν, έχουν τα καλλύττερα jank food που έφαα. Τα πιο τέλεια cookies, τα πιο ωραία McDonalds (αν μπορείς να δώσεις το χαρατκηρισμό ωραία στα McDonalds δηλαδή), τέλειες πίτσες. Να πάεις στην Αμερική να φάεις χάμπουρκερ έναν κιλό σε παραδοσιακό αμερικάνικο diner, ποτζίνο με τα κότζινα σκαμπό τζαι το τζουκμποξ, να τρέχουν τα σάλια σου στο πάτωμα. Αλλά τούτα εν τα ωραία τους. Μεν καρτεράς τίποτε άλλον. Είχαν τζαι μακαρόνια, αλλά μεν φανταστείς, το μέσον ιταλικόν εστιατόριο της Λευκωσίας εν σαφώς ανώττερο. Έχουν τζαι mediterranean restaurants τάχα, αλλά μεν νομίζεις ότι εννά φάεις ελληνικόν φαίν. Ο μουσακάς για τζείνους εν ένα κομμάτι μελιτζάνα με σως (????). Έχουν τζαι σαλάτες, αλλά αν έφαες ποττέ στη ζωή σου αληθινή ντομάτα τζαι αληθινόν αγγουράκι, πραγματικά εν θα τους τζίσεις. Πιο άνοστα λαχανικά δεν έσιει.




ΜΥΘΟΣ και ΑΛΗΘΕΙΑ μαζί

Στα αμερικάνικα πανεπιστήμια υπάρχουν οι αθλητές, οι ξανθιές χαζογκόμενες, οι μαζορέτες, τα σπασικλάκια, οι εναλλακτικοί, οι τρέντυ, οι ροκάδες κλπ.

Ξέρω πως εννά ακουστεί αλλά ενόμιζα ότι εζούσα σε ταινία εφηβική του Χόλλυγουντ. Ούλλοι τζείνοι οι χαρακτήρες που θορείς στες ταινίες, μπροστά σου ολοζώντανοι. Εν επίστευκα ότι εννά ήταν τόσον κοντά στην πραγματικότητα. Τουλάχιστον τζείνον που βλέπεις ως αρχική εντύπωση, η εικόνα ρε παιδί μου ήταν ολόιδια. Ακόμα τζαι οι λεπτομέρειες. το τι εφορούσαν, το πως εκινούνταν, τα πάντα. Αλλά ξέρετε τι; Μετά που λλίον τζαιρόν που αλληλεπιδράς μαζίν τους σκέφτεσαι ότι έννεν απλά έτσι. έχουν τζιάλλα.

Ας πούμεν η ξανθιά Αμερικάνα με το χαρακτηριστικό χαζοχαρούμενο ηχόχρωμα στη φωνή που γνωρίσαμε κατά τη διάρκεια του προγράμματος. Το πρώτον πράμαν που σκέφτεσαι εν "ου μάνα μου, τυπική αμερικάνα χαζογκόμενα", που ήταν όντως. Αλλά ήταν επίσης τζαι πολλά καλόν πλάσμαν, εφκήκεν που τη βολή της για να μας βοηθήσει που το να οργανώσουμε πάρτυ για τα γενέθλια της Μ., ως τότε που εβούραν με τες πιτζάμες να μου έβρει κλειδιά όταν εκλειδώθηκα με τον ττόρο έξω που το δωμάτιο μου. Πως να την αντιπαθήσεις; Τζαι ο γυμναστηριασμένος τύπος, με το κατάλευκο-διαφήμιση-οδοντόκρεμας χαμόγελο που μου την έπεφτε στο λεωφορείο, στην πραγματικότητα είσιεν τζαι κάτι να πει. Για φαντάσου.

Τζαι ξέρεις έσιει τζαι κάτι άλλους τύπους που σπάνια εννά τους δεις στες νεανικές χαζοκωμωδίες, τζείνους που εσυναντήσαμεν στη ροκ συναυλία στο πάρκο, τζείνους που κατά τη διάρκεια του πτυχίου τους εκαταφέραν να μαζέψουν λεφτά τζαι να χτίσουν έναν σπίτι για μιαν οικογένεια, τον Μάρσιαλ που κάμνει τρεις δουλειές για να συντηρεί τον Μη-Κυβερνητικό Οργανισμό που ίδρυσε τζαι λαλεί ότι άλλα λεφτά εν χρειάζεται, που τζείνα για τα McDonalds που τρώει τζαι τα κόμικς που θκιαβάζει, άτε το πολύν ελπίζει κάποτε να έσιει δικόν του αυτοκίνητο. Γιατί, ναι, υπάρχουν τζαι τούτοι.



ΑΛΗΘΕΙΑ

Το Αμερικάνικο κράτος εν κράτος με οργάνωση τζαι σύστημα τζαι προνοεί για τους πολίτες.

Εντάξει μιλούμεν οι άνθρωποι εν άλλη φάση. Καμία σχέση με Κύπρο. Παντού υπάρχει πρόνοια για ούλλες τες αναπηρίες. Στο πανεπιστήμιο, στα μέσα μεταφοράς, παντού. Πως εν το δικό μας πανεπιστήμιο που έβαλεν θκυό στυλλούθκια στην κεντρική είσοδο (ξέρεις τζιαμέ που κάποτε εμπορούσε να περάσει τροχοκάθισμα); καμία σχέσις. Υπάρχει οργάνωση τζαι πρόνοια για πολλά πράματα τζαι τούτον φαίνεται που το πως εν σχεδιασμένες οι τάξεις που κάμνουν μάθημα στο πανεπιστήμιο, που το πως οργανώσαν το πρόγραμμά μας, που το πως μπορεί να μπει ένα τροχοκάθισμα στα λεωφορεία, που τα φώτα στη διάβαση πεζών που σου δείχνουν τα δευτερόλεπτα, που την καθαριότητα της πόλης, που ούλλα.

ΑΛΗΘΕΙΑ

Η Αμερική εν η χώρα των αντιθέσεων.

Τζαι η πιο έντονη εικόνα που θυμούμαι που το ταξίδι ήταν τότε που ένα μικρό άσπρο βαν με τέσσερεις κυπραίους (η μια ήμουν εγώ) εσταμάτησεν σε μιαν που τες κεντρικές λεωφόρους ακριβώς απέναντι που το επιβλητικό κτήριο της World Bank. Στο ένα πεζοδρόμιο, οι κύριοι με τις γραβάτες τζαι τους χαρτοφύλακες τους να προχωρούν βιαστικοί τζαι στο ακριβώς απέναντι μια σειρά που κουρελιασμένους, άλουτους άστεγους να περιμένει εμάς να τους βάλουμε σούπα στο ποτήρι τζαι να τους δώκουμε φαΐ. Τούτον ήταν το γεύμαν τους, το μοναδικό γεύμα της ημέρας τζαι εκουντιούνταν ποιος θα πιάει πρώτος τζαι ας τους εδιαβεβαίωνες ότι έσιει φαΐν για ούλλους.

Το ταξίδιν τζαι το πρόγραμμαν ήταν μια μοναδική εμπειρία που δεν έπαψα που τότε να τη συστήνω σε ούλλους (άσχετον εαν ετέλειωσεν πλέον). Κυρίως για ότι είσιεν να κάμει με την επαφή με τους Τουρκοκύπριους, αλλά τζαι για την εξερεύνηση τούτου που λέγεται Αμερική που τα δέντρα στο δάσος της Βιρτζίνια, ως τα μουσεία της Washington τζαι την αμερικάνικη νοοτροπία, τον τρόπο ζωής, διασκέδασης τζαι σκέψης. Τζι αν εν έναν πράμαν που κατάλαβα εν ότι εν άκρως διαφορετική που τούτον που λέγεται Ευρώπη, πόσο μάλλον που τούτο που λέγεται Κύπρος. Όχι καλή, ούτε κακή, διαφορετική.





















10 σχόλια:

Moonlight είπε...

eto post pou etaxes! well, egw (pros megali mou lypi) den eixa tin tyxi na paw (akoma) poupote stin ameriki...
akousa polla diexodikes perigrafes omws pou mia agapimeni fili, gia to san francisco, opou menei... je kapoia meri tis dikis sou perigrafis dame, prepei na isxyoun k ekei...
asteiefkoumaste re? dame pame ellada foitites j sygkofkoume ton kosmo pou ena mili an en lefkosiates i lemesianoi i paphites, i skaliwtes, klp... oi se mia ektasi san tin Ameriki..fantasou jiame poso terasties diafores tha yparxoun "pou dysin ws anatolin" (twn US panta miloume!)

Ανώνυμος είπε...

Ego erikini mou an kai en epia potte stin ameriki ,s etsi hora en tha ithela na ziso potte.
Kanonika touth i hora eprepe na itan paradisos alla i aplistia tous efere tous na vlepoume simera tin megaliteri (posostiaia ) analogia se eglimatikotita pou opiadipote alli hora.
Nai .I ameriki en anihth hora na dehtei ta panta ARKEI veveos na isreei reftsto sto kratos.
En thelo pros to paron na epektatho alla tha po touto.
Apla en isoun mes stis atihes pou kapios se kapio topo empike mes se ena gimnastirio kai ekatharise 4 kai meta aytoktonise(apla anafero to dioti en efkolomnimoneyto to sigekrimeno simvan mias kai egine prin 3-4 meres stin ameriki).Isos epidi kai i ameriki en megali kai diskolo na sou simvi(mi kako sou).
Pantos i ameriki etsi opos mporo na tin fantasto en i hora ontos ton megaliteron antitheseon.Tis proodou kai tis apolitis vlakias.

Ανώνυμος είπε...

Kai na prostheos kai kati allo simantiko.
Kratos pronias den ine to na iperhi i diafkolinsi gia tous anapirous.
Kratos pronias ine na eksasfalizis iatrofarmakeftiki perithalpsi stous mi ehontes na tin plirosoun.
Kratos pronias ine na eksasfalizis na min hasi o allos tin stegi tou dioti en enas paragontas kathoristikos o opios dimiourgei tromahties entasis kai antitheseis se mia koinonia.
Kratos pronoias ine na eksasfalizis ena ikanopiitikotato epidoma anergias ston anergo gia na mpori na zi tin oikogeneia tou kai oi na zitianevi me ta kouponia.
Kai digrisi metaksi tou nisiou mas kai tis amerikis den mpori pote na gini.Dioti dame vionnoume kathe llio polemous , katastrafike i ikonomia mas to 74 ,idi to allo miso tourtokratitai kai genika ti ini irini en kati pou mono i diki mas genia mpori na pselisi.
Antithetos i ameriki en ena kratos pou mono polemous os tora prokalei mono kai mono gia to "volema" ton politon tis.Perissotero petrolao ,perissoteres viomihanies kai en telh llioteri anergia.Ela pou omos kai i adifagia eshi to kostos tis kai tinori.
Kala ksemperdeamata me to to terastio dimosio hreos kai ellimata gia ta epomena, eniksero, hronia.

Ανώνυμος είπε...

Telionontas (elpizo) anafero ena paradigma kratous pronias.
Tin Ollandia.I ollandia ine i hora me tin hamiloteri (makran ) anergia stin E.E.Ti ekame omos to kratos gia na men hasoun to spiti tous oloi osoi adinatousan na plirosoun tin dosi eleo tis krisis?Plirone atoka to elahisto poso stis trapezes gia na men hasoun to spiti tous kai otan perasi i krisi kai evriskan oi anthropoi doulia ,tha epistrepsoun to poso pou eplirose to kratos stis trapezes.
Touto ine kratos pronias.

Ερυκίνη είπε...

@Moonlight
ο λόος του αδρώπου ότι τζι αν ένι!!! έσιεις απόλυτον δίκαιον. Εύχομαι να δεις ιδιοις όμμασι τι εστί Αμέρικα. Σαν Φρανσίσκο είναι πόλη-όνειρο για μένα, όπως και η Νέα Ορλεάνη. Που εννά πάει, εν θα ξανατύχει;

@Ανώνυμος/η

Πολύ ενδιαφέρον σχόλιο φίλε/η.
Να πω ότι ακόμα τζι εγώ που είχα πολύ θετικές εμπειρίες εν θα έθελα τζαι εν νομίζω να μπορούσα να ζήσω εκεί μόνιμα (την τομάτα μου θέλω τη φυσιολογική ευχαριστώ).

Παραθέτεις πολλά προβλήματα του αμερικανικού κράτους, τα οποία με βρίσκουν απόλυτα σύμφωνη, ειδικά ότι έσιει να κάμει με την "πρόνοια" του κράτους. Κυρίως το θέμαν της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης εν τραγικόν. Κάποια φαινόμενα,όμως, όπως η εγκληματικότητα εν ίσως αναπόφευκτη απόρροια κοινωνικών καταστάσεων. Έννεν τυχαίον που η εγκληματικότητα έφτασεν στην Αμερικήν στο απόγειο τζι όι αλλού. Αλλά έννεν μόνον μαύρα τα πράματα.
Πριν πάω επερίμενα ότι το σύστημαν τους εννά δουλεύκει καλλύτερα, τζαι που όσα είδα εν εδιαψευσθην. Ακόμα τζαι τούτα που σου φαίνουνται λεπτομέρειες (τζαι σε σχέσην με το να έσιεις σπίτιν ένι), όπως οι ράμπες κλπ., εμέναν εκάμαν μου εντύπωση.

Haris είπε...

@Anonimos

Xwris na ziseis stin Ameriki einai poly diskolo na sximatiseis olokliromeni apopsi. Afta pou les exoun vasei, alla einai monoplevra. O opos eipe i Eyrikini, i Ameriki einai diaforetiki xwris na simainei oti einai kaliteri i xeiroteri. Molis exw kleisei 7 xronia Ameriki, ta perissotera ekana parea me elladites kai kyprious. Ta teleftea 2-3 (logo ellipseis omoethnwn) kyriws ekana parea me Amerikanous kai einai poly diaforetikos kosmos pou exei ta kala kai ta kaka tou. Sto sinolo, den tous vriksw xeiroterous i kaliterous apo emas. Ena pragma exw katalavi, oi anthrwpoi, einai anthrwpoi opou kai na pas.

Psychia είπε...

en polla oraia dosmeno tzeino pou theleis na peis

:)

Ανώνυμος είπε...

Sinithos erikini mou oi anonimoi en arsenitzoi.
Agapite hari ego den emilisa se epipedo antropon (pou en ekseretika diskoli proseggisi mias kai opos ipes oulloi anthropoi imaste en telei) alla kirios to pos siberiferetai to olo sistima tis amerikis stous polites tis.
Apla na paratheso 2 stihia pou en eksohos glafira .
I hora tis iaponias,ton plousion iaponon alla kai ekseretika koultouriaridon, me plithismo peripou 150 ekatomiria katoikous ehi AEP tis taksis ton 4 tris dollarion.

I ameriki tou sinonthilevmatos filon me plithismo 300 ekatomirion kai me para para polla ftina ergatika heria(ara se autous o ploutos den karanemete omiomorfa ,eksou kai o nomika katotatos mistos stin ameriki ine mono 850 evro peripou!!!) ehi AEP 13 periopou tris.



Logika kapios eprepe na siberani oti i ameriki eprepe na itan i gi tis epaggelias me tetio plouto (GDP per Capita ).Em. Ela pou ennen esti dioti (epanalamvano to ) ine diaforetikos o tropos " htisimatos " tis kinonias ton Hnomenon polition.Ta panta epitreponte an fernoun lefta sto kratos kai den mas poliniazoun oi kinonikes proektaseis(haraktiristikotato ta kazino eteries paragogis porno kai alla).An den eksipiretis tounto skopo?Nomos apagorefsis (afstirotatoi malista ) pou na ton paraviasis sapizis mesa sti filaki.

(T.K)

Ανώνυμος είπε...

@ T.K.

exeis dikaio. i ameriki einai i gi tis epaggelias gia tous ligous. alla pouthena o ploutos den katanemetai omoiomorfa, opws les, toulaxiston oxi stis kapitalistikes xwres.

Haris είπε...

@T.K.javascript:void(0)

Oson afora to sistima tis xwras einai capitalistiko, den einai episima kratos pronias. Omws, iparxei grafio evimerias gi'aftous pou to xriazonte p.x. anapirous i opoindipote den mporei na doulepsei plewn logo kapias arwstias, atiximatos.

Sto mono tomea pou exw provlima me ton capitalismo einai o tomeas igias, pou pasxei agria stis USA kai to kseroun kai oi idioi.

Stous allous tomeis, mporei men o capitalismos na einai skliros gia tous xamenous, alla an exeis kalitero proion kai diaxirisi tis eterias mporeis na petixis p.x. google vs. yahoo.

Allo kalo kai kako stis USA einai oti prepei na pareis tin tixi sou sta xeria sou p.x. na filakseis gia tin afipiretisi, an kaneis swstes epiloges kalos, an kaneis lathos tin evapses kapws.

Stin Kypro oti kai na ginei, o perissoteros kosmos amesos zita apo tin kivernisi na kanei kati: Xalazi, fteei i kivernisi, psili venzinei, i kivernisi na kanei kati ktl. Afto einai kati pou den mou aresei stin Kypro. Omws den exw parapano ap' tin kivernisi. Mas dinei arketes xwrigies p.x. to foitiko epidoma. Afto to vriskw poly kali ependisi apo meros tis kivernisis.

Kat' emena i kivernisi prepei na pezei kyrios epoptiko rolo: na vazei tous nomous kai lamvanei metra oti oloi tiroun tous nomous. Episeis, fisika prepei na voitha ton lao p.x. xwrigies gia epixiriseis me nees idees (oxi gia to 10o periptero i souvlaki tis gitonias), foitites pou spoudazoun se neous tomeis, se aftous pou ependioun se ananewsimes piges ktl. Diladi oi xwrigies prepei na einai kyrios ependisi, xwris omos na dinei to minima parte alogisto risko kai oti ginei edo imaste, alla oti o kathenas prepei na lamvanei ta metra tou, kai an par'ola afta ginei kati anapantexo peran logikis, nai i kivernisi prepei na voithisei aftous pou lavan ta metra tous.

Telos, pisw stis USA. To sistima exei ta kala kai ta kaka tou. Den einai telio kai xrizei veltiosis. An exei perissotera kaka, tha katareusei opws katareuse o koumounismos. Opws oloi kseroume, logo tis trexousas krisis to sistima dokimazete, idomen pou tha kataliksei.