Παρασκευή 28 Αυγούστου 2009

Ο κόσμος της σοφίας

Αφήνοντας πίσω τες μιζέριες σας προτείνω τούτον το υπέροχο βιβλίο που εθκιάβασα με μεγάλον ενθουσιασμό. Εν μια πολλά ωραία εισαγωγή στη φιλοσοφία, η οποία παρουσιάζει τους βασικότερους φιλόσοφους, από τους Αρχαίους Έλληνες μέχρι τα πιο σύγχρονα φιλοσοφικά ρεύματα. Μαθήματα φιλοσοφίας με πολλά απλά λόγια, τα βασικά σημεία ουσιαστικά, δοσμένα μέσα που τες περιπέτειες της 15χρονης Σοφίας, που έτσι στα ξαφνικά γίνεται μαθήτρια φιλοσοφίας.
Εν ένα βιβλίο γραμμένο, κομμένο-ραμμένο για έφηβους των 16-17 χρόνων, αλλά μπορεί πάρα πολλά ευχάριστα να το θκιαβάσει οποιοσδήποτε ενήλικας. Εν ιδανικόν για κάποιον που εν έσιει ιδέαν που φιλοσοφία, γιατί κάμνει μιαν μικρήν εισαγωγική στα φιλοσοφικά ερωτήματα, τζαι τες θέσεις κάθε φιλοσόφου, εν μπαίνει σε βάθος, αλλά διά σου μιαν ιδέαν για τον καθένα τζαι το έναυσμα να ψάξεις παραπάνω. Ακόμα τζαι για κάποιον που κατέχει κάτι λλία που φιλοσοφίαν, εν πολλά ευχάριστον τζαι χρήσιμον γιατί έρκεται τζαι συνδέει τη σκέψη κάθε φιλόσοφου, τόσον με τες κοινωνικο-πολιτικές συνθήκες της εποχής του, όσον τζαι με τη σκέψη των προηγούμενων φιλοσόφων.

Τζαι τούτον εν που μου έκαμεν πιο πολλήν εντύπωσην που ούλλα όσα εθκιάβασα στο βιβλίο, έξερα τα άλλωστε που παλιά (ούσα του κλασσικού κοπέλλα με φιλοσοφίαν, αρχαία τζαι λατινικά), το ότι η σκέψη για τα αιώνια προβλήματα του ανθρώπου μέσα στους αιώνες εξελίχθηκεν σταδιακά με τους φιλόσοφους να πιάνουν σκέψεις που εκφράστηκαν στο παρελθόν τζαι να χτίζουν πάνω τους. Τζαι μέσα σε τούτην τη διαδικασίαν, την πορείαν για απάντηση των ερωτημάτων αναπτυχθήκαν οι επιστήμες τζαι τούτα ούλλα που εμείς θεωρούμεν δεδομένα. Η σύνδεση της σκέψης στες διάφορες εποχές εν ξεκάθαρη τζαι πολλά απλή στο βιβλίο.

Είχα ξεχάσει πόσο γοητευτικός εν ο κόσμος της φιλοσοφίας τζαι πόσον συγκλονιστικά εν τα ερωτήματα, τούτα τα ερωτήματα που εν μπορούμεν να μεν σκεφτούμαστεν ως άνθρωποι, αλλά ούτε να δώκουμεν απάντηση. Πως εδημιουργήθηκεν ο κόσμος που ζούμεν; Υπήρχεν που πάντα ή εδημιουργήθηκεν σε κάποια φάση (τζαι τα θκυό ενδεχόμενα φαίνουνται αδιανόητα, λαλεί η Σοφία); Τζι αν έγινεν κάποτε μια έκρηξη ύλης, τζείνη η ύλη πόθεν ήρτεν; Τζαι ποια εν η φύση του ανθρώπου; Είμαστεν μόνο σώμα, μόνο ψυχή ή και τα δύο; Τζι αν έχουμε τζαι σώμαν τζαι ψυχή (όχι ψυχή, αλλά νου εννά ελάλεν ένας ψυχολόγος σήμερα) πως τούτα τα θκυό αλληλεπιδρούν; Πως που κάτι φυσικό, όπως τους νευρώνες του εγκεφάλου έσιεις κάτι νοητικό, τες σκέψεις; Τζαι ποια εν η αλήθκεια; Τούτον που μας λαλούν τα μμάθκια μας ή τούτον που μας λαλεί ο νους μας; Υπάρχει άραγες αλήθκεια;

Απαντήσεις εν έχω, ούτε τζι εσείς φαντάζομαι, αλλά αν μαθαίνεις έναν πράμαν που τούτον το βιβλίον εν ότι οι ερωτήσεις μερικές φορές εν πιο σημαντικές που τες απαντήσεις.

5 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Giati zoume afou kapoia mera tha pethanoume?
Giati alli arrwstoun kai ipoferoun sto krevvati tou ponou afou "i zwi einai mikri gia na einai thliveri"?
Giati edimiourgithike o anthropos?

"keli 33"

Ανώνυμος είπε...

αν εχεις χρονο διαβασε και
"το κοριτσι με τα πορτοκαλια"
του ιδιου συγγραφεα

θα σ αρεσει πολυ νομιζω

καλο βραδακι

Ν.Μ.

Μόχα είπε...

Έπιασα το αλλά ακόμα εν το εδκιάβασα. Έχει και ένα χρόνο. Κάποια στιγμή θα το δκιαβάσω όμως.

Ερυκίνη είπε...

@κελί 33
(μ'είχαν στον Κορυδαλλό, είχα μάτια 13). μεγάλα ερωτήματα. Ειδικά το πρώτον. Το γιατί ζούμεν. Ποιον εν το νόημαν της ζωής. Αν υπάρχει δηλαδή. Οι θρησκείες εννά σου ελαλούσαν φυσικά, τζαι ούλλοι διαισθητικά τούτον εννά απαντούσαμεν. Φυσικά υπάρχει. Τούτον εννά εθέλαμεν. Ο Δαρβίνος εννά σου ελάλεν ότι ζούμεν για να μεταφέρουμεν τα γονίδια μας πάρακάτω. Ο Γιάλομ, ένας υπαρξιστής ψυχολόγος που έχει γράψει πολύ ωραία μυθιστορήματα, εννά σου ελάλεν ότι η ζωή εν έσιει νόημαν τζι ο άνθρωπος εν μπορεί να αποδεκτεί τούτον το πράμαν. Εν είμαι σίουρη αν κάποια που τούτες τες απαντήσεις εν σωστή, αν υπάρχει καν μια σωστή απάντηση.

@Ν.Μ.
το σημειώνω τζι άμαν το πετύχω θα το διαβάσω. Ευχαριστώ βρε.

@vthe thing
άμαν το αρκέψεις εννά σου αρέσει εννα δεις.

Kato Ydata είπε...

Ένα μικρό σχόλιο στη συζήτηση για το νόημα της ζωής: Κατ'αρχήν να προτείνω σε όσους τους ενδιαφέρει το θέμα, το βιβλίο 'man's search for meaning' του επιζώντα του Auschwitz, Viktor Frankl,ιδρυτή και της ψυχοθεραπευτικής σχολής της λογοθεραπείας. Ένα βιβλίο που μάλλον θέλει παραπάνω από μια ανάγνωση γιατί είναι πυκνογραμμένο σε...νοήματα.

Αλλά ο Frankl λέει διάφορα όχι τόσο προφανή και κοινότυπα. Ο ίδιος πιστεύει ότι υπάρχει νόημα στα πάντα, ακόμα και σε εκείνες τις καταστάσεις που όλοι θα απορούσαμε για το πόσο νοήμα περιέχουν όπως ας πούμε το να είσαι κρατούμενος στα ναζιστικά στρατόπεδα συγεντρώσεως με πιθανότητες να ζήσεις 1:27.

Απλά το νόημα για τον Frankl δεν είναι αυτό που όλοι ψάχνουμε μέσα μας απεγνωσμένα. Γι αυτόν, το νόημα ολόκληρης της ύπαρξης μας βρίσκεται στον έξω κόσμο, κρυμμένο για παράδειγμα στην αγάπη μας για κάποιον ή στην αφοσίωσή μας για κάτι.

Όπως και να΄χει, σας τον συστήνω, όπως θα πρότεινα φυσικά και τον κόσμο της Σοφίας για όσους θέλουν να ταξιδέψουν σε άλλους κόσμους που έχουν ως κοινό σημείο αναφοράς τους την κατανόηση του δικού μας κόσμου

Enjoy! :)